keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Etelä-Saimaa: Pakolaiset jaksavat herättää intohimoja


Etelä-Saimaa:
Pääkirjoitus: Pakolaiset jaksavat herättää intohimoja
15.4.2009

Keskustelua pääkirjoituksesta


Turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa ja turvapaikan käsittelyaikojen pidentyessä vuodenkin mittaisiksi, tarvitsee Suomi ministeri Astrid Thorsin mukaan kymmeniä uusia pakolaiskeskuksia. Thors kertoi näkemyksistään Iltalehdessä.

Perussuomalaisten listoilta Helsingin kaupunginvaltuustoon kiivennyt Jussi Halla-aho tekee jo pesäeroa puolueeseensa, jonka eurovaaliehdokkaaksi hän ei kelvannut. Halla-ahon esteeksi muodostui syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Puheenjohtaja Timo Soini ryhtyi itse vetämään perussuomalaisten vankkureita EU-vaaleissa, joista saattaa tulla myös maahanmuuttovaalit.

Viime kunnallisvaaleissa oikeistopopulismi valtasi alaa. Monet perussuomalaiset olivat myös kansallismielisen Suomen Sisu -liikkeen jäseniä. Tämä yhteisö suhtautuu turvapaikanhakijoihin ja kiintiöpakolaisiin pohjattoman kriittisesti.

Ääriesimerkit ovat uponneet hyvin muokattuun maaperään. Kärjistykset johtavat helposti sellaiseen tilanteeseen, jossa suvaitsevaisuus leimataan epäisänmaalliseksi.

Oli helpottavaa, että Timo Soini teki eroa oman puolueensa piirissä syntyneisiin äärimmäisiin ajatuksiin. Maahanmuuton kaikista puolista, myös kielteisistä, pitää keskustella avoimesti ja kiihkottomasti. Ylilyönteihin herkässä tilanteessa ei oikein ole varaa.

Mitä enemmän pakolaiset aiheuttavat yhteiskunnalle taloudellisia rasitteita, sitä voimakkaimmiksi muuttuvat pakolaisvastaiset asenteet. Talouden taantuma johtaa arvokeskusteluun omien työttömiksi jääneiden kansalaisten ja pakolaisten asemasta. Kotiin päin vetäminen on inhimillistä.

On perusteltua ihmetellä, miksi alaikäisiä lapsia tulee niin paljon Suomeen. Viime vuonna tänne hakeutui yli 700 alaikäistä. Hakemusten pitkät käsittelyajat johtavat suuriin kuluihin. Hakijoiden itsensäkin kannalta käsittelyn nopeuttaminen on paikallaan. Uusia turvapaikkayksiköitä onkin tulossa alkukesästä Imatralle ja Ouluun.

Suomen on täytettävä kansainväliset sitoumuksena vainottujen ihmisten suojelusta ja autettava pakolaisia, kun hakemus on perusteltu. Suomi oli sotien aikana autettavana osapuolena, sekin kannattaa muistaa.

Parasta apua on apu kohdemaassa, jos se suinkin on mahdollista. Somalian tulenarka ja perin sekava tilanne valitettavasti vain lisää pakolaisvirtoja. Suora apu Somaliaan ei ole mahdollista, kun maan merirosvojakaan ei ole saatu kuriin.

JORMA HERNESMAA