sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Savon Sanomat: Mogadishusta Suonenjoelle


Savon Sanomat:
Mogadishusta Suonenjoelle

26.4.2009

Mahamed selvisi hengissä

Matkalla turvaan hän istui vankilassa Libyassa ja ylitti Välimeren avoveneellä.

"Kun 16-vuotias Mahamed saapui Eurooppaan viime syksynä, hän oli tajuton ja joutui sairaalaan.Takana oli kahden kuukauden taivallus Somaliasta läpi Pohjois-Afrikan Libyaan.Osa Mahamedin matkatovereista kuoli tuolla etapilla. Osa Välimeren ylityksessä.

– Olimme pienessä avoveneessä viisi päivää ja viisi yötä. En muista loppumatkasta mitään. En tiedä, mihin tulin, sanoo Mahamed. Nyt hän istuu pöydän ääressä pakolaislasten ryhmäkodissa Suonenjoen Vanhamäellä. Mahamed on yksi niistä kymmenestä somalinuoresta, jotka tulivat neljä viikkoa sitten.

Veli kuoli, isä katosi
Mahamedin koti oli Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Hänen isänsä elätti 11-henkistä perhettä kuljettamalla paikalliselta torilta tavaraa pienellä kärryllä. Kun isä katosi, alkoi äiti myydä ruokaa torilla.

– Isä lähti pois, sillä hänet uhattiin tappaa.
Sitä ennen oli tapettu yksi Mahamedin veljistä ja toinen loukkaantui. Tekojen takana olivat lainsuojattomat aseistetut rosvojoukot.
– Ennen sitä elämä oli normaalia. Kävin koulua kolme vuotta, mutta isän hävittyä siihen ei ollut enää varaa.

Salakuljettaja vei
Mahamed lähti pakoon, sillä hän pelkäsi. Hän ei tiedä, kuinka paljon matka Suomeen maksoi.
– Äiti tietää sen. Hän sanoi, että mene tämän miehen matkaan ja pääset Eurooppaan. Niin alkoi matka salakuljettajan mukana Eritrean ja Sudanin kautta Libyaan.

– Kuljimme autolla ja kävellen. 75-hengen ryhmässä ei ollut yhtään tuttua. Välillä meni päiviä, ettei ollut ruokaa .Erityisen vaarallista passittomalla joukolla oli valtioiden rajoilla. Jos jäi kiinni, olisi pitänyt olla rahaa maksaa lunnaat. Libyassa kävi huonosti.

– Jouduimme 15 päiväksi vankilaan. Pienessä huoneessa oli 30–40 ihmistä. Lopulta salakuljettaja tuli ja maksoi meidät ulos.

Nopeasti Euroopassa
Mahamed kääntää katseen pöytään, kun hän kertoo venematkasta Välimerellä. Ei ole kuin pari viikkoa siitä, kun samanlaisella matkalla kuoli Libyan rannikolla 250 turvaan yrittänyttä. Hän kuitenkin toipui sairaalassa. Eräänä päivänä sinne ilmestyi salakuljettaja.
– Kävelin hänen perässään pois. Se oli jokin pieni kaupunki. Sitten mentiin junalla jonnekin. Sitten joku toi lentoliput ja lennettiin jonnekin. Sitten mentiin laivaan.
– En tiedä, mitä paikkoja ne olivat. Laivalla salakuljettaja kertoi, että olemme matkalla Suomeen.

Perheestä ei tietoa
Laivassa Mahamedille annettiin kaksi euroa ja käskettiin ottaa satamasta bussi numero yksi. Sillä hän pääsi Turun keskustaan.
– Neuvottiin, että sieltä löytyy somaleja. Etsin tunteja, kunnes kohtasin miehen, joka neuvoi minut poliisiasemalle. Niin Mahamedista tuli turvapaikan hakija viime syksynä. Hänet siirrettiin Kotkan vastaanottokeskukseen.

Lähtönsä jälkeen Mahamed ei ole kuullut perheestään mitään. Viranomaisten mukaan he ovat Eelasha Biyahan pakolaisleirillä. Nyt kun Mahamed on turvassa, hän haluaa oppia suomen kielen ja päästä opiskelemaan.

– Ja toivoisin, että saisin vielä nähdä perheeni.
Suonenjoella päivä kuluvat opiskellen ja töissä. Tärkeä yhteys ulkomaailmaan on netti. Sopeutumista auttaa, että asuinkaverit ovat kohtalotovereita Mogadishusta."

Marita Tiihonen