perjantai 3. huhtikuuta 2009

Tiedonantaja: Soinin pelin taustalla hinku hallitukseen


Tiedonantaja:
Soinin pelin taustalla hinku hallitukseen
3.4.2009


Erkki Susi

Helsingin perussuomalainen ”sitoutumaton” kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho saa syytteen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Halla-ahon blogikirjoituksessa kesällä 2008 islam ja sen pyhät instituutiot yhdistettiin pedofiliaan eli lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai lapsiin kohdistuvaan seksuaaliseen suuntautumiseen. Siinä esitettiin myös, että ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on erään kansanryhmän kansallinen tai geneettinen erityispiirre

Halla-ahon syytteeseenpano aiheutti perussuomalaisessa puolueessa uuden tilanteen. Puolue ei uskaltanut asettaa Halla-ahoa EU-vaaliehdokkaakseen saati sitten johtavaksi ehdokkaaksi.

Puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti viime viikon lauantaina vastoin aikaisempia puheitaan asettuvansa itse ehdolle EU-vaaleissa ja myös ottavansa EU-parlamentaarikon tehtävän vastaan, jos hänet valitaan. Näin hän on valmis kesken kauden hylkäämään yhden luottamustehtävään, johon hänet viime eduskuntavaaleissa valittiin, eli kansanedustajan tehtävän.

Soini ilmoitti kuitenkin asettuvansa ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa 2011 ja palaavansa eduskuntaan, jos hänet valitaan. Eli näin hän on valmis kesken kauden hylkäämään toisen luottamustehtävän, johon hänet mahdollisesti kesäkuun EU-vaaleissa valitaan.

Suomen Sisulla ja muilla perussuomalaisten liepeillä pyörivillä äärioikeistolaisilla on oma ohjelmansa siitä, miten heikäläisiä viedään perussuomalaisten kautta ensin kunnanvaltuustoihin, sitten eduskuntaan ja mikä ettei EU-parlamenttiinkin. Halla-ahon syyteprosessi kuitenkin aiheutti sen, että yrittääpä Halla-aho valitsijayhdistyksen kautta EU-ehdokkaaksi tai ei, perussuomalaisten johdon enemmistö on torjunut hänet.

Huomionarvoista on sekin, että Soini on lieventänyt entisestään kantaansa sekä EU:hun että Natoon. Hän ei torju kumpaakaan kategorisesti. Suomen eroamisen EU:sta ”ei ole nyt tarpeellista”, sanoo Soini.

Mikä asia yhdistää Halla-ahon torjumista ja etäisyyden ottamista häneen, Soinin asettumista EU-ehdokkaaksi ja Soinin lieventynyttä kantaa EU:hun ja Natoon? Vastaus on: Soinin hinku hallitukseen ja tarve osoittaa perussuomalaisten hallituskelpoisuus.

Soini vahvisti Suomenmaan haastattelussa viime maanantaina tämän hingun avoimesti. Hän myönsi tavoittelevansa kevään 2011 eduskuntavaaleissa perussuomalaisille kaksinumeroista kannatuslukua, jotta puoluetta kysyttäisiin hallitukseen. ”Jos meidän kannatusluvuissa on kaksi numeroa, niin silloin varmasti kysytään hallitukseen, ja uskon että kysytään”, Soini sanoi.
Hallituskelpoisuuteen ei sovi kiihotuksesta kansanryhmää vastaan syytetyn ja mahdollisesti tuomion saavan henkilön nostaminen puolueen kärkiehdokkaaksi EU-vaaleissa ja mahdolliseksi mepiksi. Eikä Suomessa hevin valita hallitukseen puoluetta, joka vastustaa EU:ta tai ainakaan vaatii siitä eroamista.

Soinin pelin politiikan pontimena on siis yksinkertaisesti hallituskipeys, pääsy herrojen kanssa marjaan.