HBL: "Tyst minaret stör inga grannar" 13.12.2009
De finländska muslimerna accepterar inte Sannfinländarnas förslag till förbud mot minareter. - Vi har ju religionsfrihet, säger imamen Mohamed Mohamoud Ali.
Det är fredag. Enligt den mycket detaljerade bönekalendern är det dags för dagens andra bön. Böneutroparen tar mikrofonen i handen och börjar kalla:
"Allahu Akbar", "Gud är den största".
Vi befinner oss i ett av de tiotal muslimska bönehusen i Helsingfors, det på Lönnrotsgatan. Här verkar Finlands Muslimska samfund, enligt imamen Mohamed Mohamoud Ali bland de allra första i Helsingfors.
- Vi växer och mår bra. I dag har vi över 1 200 medlemmar.
Det märks. När bönen börjar sitter drygt 50 män på den röda ornamenterade mattan.
Alla förväntas ta av sig skorna. Det hör till, för att vörda platsen. Kvinnor är också välkomna, men inte till samma sal som männen. Deras rum är skilt från männens genom ett tygskynke.
- Som vuxen manlig muslim är man skyldig att komma till fredagsbönen, förklarar Mohamed Mohamoud Ali.
Fredagsbönen motsvarar den evangelisk-lutherska kyrkans söndagsgudstjänst. Men när var din kyrka senast full? Medan den tyske inbjudne imamen Ahmed Al-Hadi predikar kommer ytterligare ett femtiotal.
De som kommer står först upp och ber en bön, bugar stående och knästående, och upprepar proceduren igen. Till slut är vi så många att Ahmed Al-Hadi tvingas be alla flytta sig längre fram.
Sommartiden ställer till det.
Varje muslim förväntas be vänd mot Mekka fem gånger per dag. Bönetillfällena följer solen. Just nu, i vintermörkrets Finland, hålls morgonbönen klockan sju och kvällsbönen klockan fem. Sommartid blir det lite märkligt.
- Då ska vi be klockan två på natten. Jag brukar ställa väckarklockan, säger Mohamed Mohamoud Ali.
I det moderna arbetslivet finns det inte alltid tid för bönerna.
- För mig som är lärare i islam och somali har det gått bra. Men läkarna har bekymmer.
Därför efterlyser Mohamed Mohamoud Ali mer flexibilitet..
- Islam är inget problem för Finland. Vi har inga religionsstrider och vi träffar regelbundet företrädare för andra kyrkor.
Mohamed Mohamoud Ali har inte heller någon förståelse för Sannfinländarnas ungdomsorganisation som vill förbjuda minareter med nya lagar.
- Minareter syns. De gör det enklare för muslimer att veta vart de ska gå för att be. Det handlar också om vår kulturella identitet. Vi är också en del av samhället.
I Finland finns ingen moské, och därför inte heller någon minaret.
- Visst skulle vi vilja bygga en, helst i Helsingfors, nära någon metro- eller tågstation. Men det har inte funnits pengar.
Mohamed Mohamoud Ali vill lugna framtida grannar, rädda för böneljuden.
- I stort sett varenda minaret i Europa är tyst. Bönekallelsen hörs bara inom moskén. Då stör vi inte de grannar som inte delar vår tro.