Vihreä Lanka: Laittomat siirtolaiset saavat kohta pikaiset lähtöpassit 10.12.2009
Eurooppa-neuvoston hyväksyttäväksi huomenna perjantaina tuleva Tukholman ohjelma antaa tiekartan EU:n tulevalle maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikalle.
Yksi päätavoitteista on luoda unionille yhteinen turvapaikkajärjestelmä vuoteen 2012 mennessä. Käytännössä ohjelma vahvistaa ulkorajoja valvovaa virastoa Frontexia sekä tehostaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ja laittomien siirtolaisten palauttamista lähtömaihin.
Ohjelmaa on rustattu useaan otteeseen. Lopullinen teksti saattaa muuttua vielä viime hetkillä, sillä jäsenmaat kiistelevät vastuunjaosta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.
Eteläisten jäsenmaiden mielestä heille lankeaa liian suuri lasku laittomista maahanmuuttajista. Puheenjohtajamaa Ruotsi taas muistuttaa, että se vastaanottaa asukasta kohti yhtä monta turvapaikanhakijaa kuin Malta.
Samoin kränää aiheuttaa Ruotsin ajama työperäisen maahanmuuton helpottaminen.
”Suurin ongelma turvapaikanhakijoiden kannalta on yksinkertaisesti EU:n alueelle pääseminen”, muistuttaa Kris Pollet pakolaisjärjestöjen kattojärjestöstä Ecrestä.
Kiristyneen rajavalvonnan takia turvapaikanhakijat joutuvat nyt turvautumaan pääosin laittomiin keinoihin.
Tukholman ohjelmassa ehdotetaankin, että muun muassa Välimerellä partioiva Frontex ottaisi asian huomioon valvontaoperaatioissaan.
”Tämä on hyvä asia paperilla, mutta käytännön toteutus on vielä epäselvää”, Pollet sanoo.
Tuore saksalaismeppi Franziska Keller (vihr) suhtautuu epäilevästi Frontexin rooliin.
”Frontexin virkailijat eivät ole sosiaalityöntekijöitä. Miten he pystyvät erottelemaan turvapaikkaa tarvitsevat muista?”
Keller on huolestunut myös vaatimuksesta, jonka mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ja laittomien siirtolaisten palauttamista lähtömaihin pitää tehostaa.
Ohjelmassa ehdotetaan Frontexin jo nyt järjestämien jäsenmaiden yhteisten palautuslentojen kehittämistä sekä jäsenmaiden ja kolmansien maiden välillä neuvoteltavien palautussopimusten laajentamista.
Niiden nojalla laittomasti EU:hun tulleet siirtolaiset voidaan palauttaa kauttakulkumaihin.
Eurooppa-neuvoston käsittelyn jälkeen Tukholman ohjelma siirtyy uudelleen komission käsiteltäväksi. Sen tehtäväksi jää ehdottaa, miten ohjelmaa sovelletaan lainsäädännössä.
Tuolloin myös Euroopan parlamentilla on Lissabonin sopimuksen ansiosta aiempaa enemmän sananvaltaa asiaan.
Kuvateksti:
Rautaa rajalla. Harva pakolainen onnistuu ylittämään espanjalaisten ja marokkolaisten yhteistyössä valvoman rajan Espanjan erillisalueella Ceutassa, Pohjois-Afrikassa. Yrittäjiä silti riittää.