tiistai 22. joulukuuta 2009

YLE: Kurdiperhe karkotettiin keskellä yötä Turussa

YLE Uutiset: Kurdiperhe karkotettiin keskellä yötä Turussa 22.12.2009

Kurdiperhe karkotettiin keskellä yötä Turussa maanantaina, kertoo Turun Sanomat. Marraskuussa karkotuspäätöksen saanut nelihenkinen perhe haettiin aamuneljältä maanantaina Pansion vastaanottokeskuksesta.

Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen paheksuu karkotuspäätöstä ja yöllistä noutoa. Seurakunta yritti järjestää vanhempien ja 2-vuotiaiden kaksostyttöjen turvapaikka-anomuksen käsittelyä turhaan.

Turun Sanomien mukaan poliisilla oli määräys hakea perhe, ja saattaa kurdiperhe reittilennolla Budapestin kautta Kreikkaan, koska perheen äidin sormenjälki löytyi Kreikan Eurodac-sormenjälkitietokannasta. Komisario Marko Heikkilän mukaan kyseessä on normaali toimintatapa.

Tietokantaan rekisteröidään luvatta EU:n ulkorajan ylittäneiden henkilöiden tiedot.

____________________________________________________


MTV3/STT: Kurdiperhe karkotettiin keskellä yötä Turusta

Poliisi on karkoittanut nelihenkisen kurdiperheen keskellä yötä Turussa. Marraskuussa karkotuspäätöksen saanut perhe haettiin Turun Sanomien mukaan eilen aamuneljältä Pansion vastaanottokeskuksesta.

Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen paheksuu yllättäen toteutettua yöllistä noutoa. Seurakunta oli turhaan yrittänyt järjestää vanhempien ja 2-vuotiaiden kaksostyttöjen turvapaikka-anomuksen uudelleenkäsittelyä.

Poliisi oli saanut määräyksen saattaa perhe reittilennolla Budapestin kautta Kreikkaan, sillä perheen äidin sormenjälki oli löytynyt sikäläisestä Eurodac-tietokannasta. Tietokantaan rekisteröidään muun muassa luvatta EU:n ulkorajan ylittäneiden henkilöiden tiedot.

Komisario Marko Heikkilän mukaan poliisin toiminta ei ollut mitenkään poikkeuksellista, vaan karkotuspäätöksen saaneet viedään sopivalle reittilennolle. Hän muistuttaa, että Suomi ja Kreikka ovat mukana Dublinin sopimuksessa.

Dublinin sopimuksen perusteella turvapaikanhakijat voidaan palauttaa siihen EU-maahan, johon he ensiksi saapuvat.
__________________________________________________

Turun Sanomat: Kurdiperhe karkotettiin Pansiosta aamuyöllä Kreikkaan

Pansion vastaanottokeskukseen saapui maanantaina aamuyöllä kello neljä usean poliisin saattue hakemaan irakilaista Sajeda Rasho Ibrahimia , sekä hänen miestään ja lapsiaan. Poliisit varmistivat, että perhe saadaan lastattua maijaan, ja kuljettivat heidät Helsinki-Vantaan lentokentälle odottamaan palauttamista Kreikkaan.

Eilisen Turun Sanomissa kerrottiin Suomeen syksyllä saapuneesta Ibrahimista, joka oli paennut Irakista miehensä ja 2-vuotiaiden kaksostyttöjensä kanssa.

Sajeda kertoi joutuneensa lähtemään kotimaastaan, kun hän tuli raskaaksi ennen naimisiinmenoa. Perhe oli jo saanut Suomessa karkotuspäätöksen, joka piti panna toimeen marraskuussa. Päätöksestä oli kuitenkin valitettu, ja Sajeda perheineen oli pyytänyt Mikaelin seurakunnalta apua asian selvittämisessä.

– Olen tyrmistynyt ja järkyttynyt siitä, että pienten lasten perhe on haettu tällä tavoin yllättäen ja keskellä yötä. En syytä tapahtuneesta poliiseja, vaan karkotuspäätöksen tehneitä viranomaisia. Onko lasten etu, että he joutuvat tällä lailla lähtemään, Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen kysyy.

Perhe lähetettiin lentokoneella Kreikkaan, sillä äidin sormenjälki oli löytynyt sikäläisestä Eurodoc-tietokannasta.

– Poliisin toiminta tässä tilanteessa ei ollut mitenkään poikkeuksellista, vaan käytäntö on se, että karkotuspäätöksen saaneet henkilöt viedään sopivalle reittilennolle. Nyt lähti kone Budapestin kautta Kreikkaan, ja poliisi saattoi perheen sillä aina kreikkalaisviranomaisten haltuun saakka, kertoo komisario Marko Heikkilä Varsinais-Suomen poliisista.

Heikkilän mukaan perhettä hakemassa oli tavanomaista enemmän poliiseja, sillä viranomaiset varautuivat mahdolliseen vastarintaan.

– Varmaankaan nämä henkilöt eivät mielellään lähteneet Kreikkaan, josta he suurella todennäköisyydellä saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen. Mutta Suomi on Dublin-sopimuksen allekirjoittanut maa, kuten Kreikkakin, ja sopimuksesta pidetään kiinni, Heikkilä huomauttaa.

Kirkkoherra Lehikoinen toteaa, että Mikaelin seurakunta oli ehtinyt vasta aloittaa kurdiperheen avustustamisen. Avunpyyntö perheeltä tuli kaksi viikkoa sitten, ja kirkon työntekijät olivat tutustuneet perheen tarinaan ja yrittäneet kysellä suomalaisilta kontakteilta lisätietoja. Seurakunnassa luultiin, että aikaa yrittää olisi ainakin vuoden vaihteeseen saakka.

– Nyt saattaa olla, ettemme saa kuulla tästä perheestä enää milloinkaan. Kreikassa turvapaikanhakijoiden olot eivät ole ruusuiset, ja mikäli he saavat palautuspäätöksen, se saattaa vaarantaa heidän elämänsä. Koska kirkolla on Lähi-idässä lähetyspisteitä, tiedämme että tällaiset kunniamurha-tapaukset ovat siellä todellisuutta, Lehikoinen murehtii.

Komisario Heikkilä kuitenkin painottaa, että edes lapsia ei voi käyttää laittoman maahanmuuton oikeuttajina. Hänen mukaansa poliisi pyrkii kuitenkin toimissa huomioimaan lasten läsnäolon mahdollisuuksien rajoissa. Ylimääräistä kärsimystä ei kenellekään haluta aiheuttaa.

– Nämä ovat meille työtehtäviä, joissa ei ole mitään henkilökohtaista taustalla. Kun poliisi saa käskyn poistaa jotkut henkilöt maasta, meillä on ammatin tuoma velvollisuus panna se käsky täytäntöön. Aina löytyy ihmisiä, joiden mielestä toiminta on ollut epäreilua, Heikkilä huokaa.

HANNA NUMMILA