keskiviikko 2. joulukuuta 2009

YLE: Thors: Turvapaikanhakijan toimeentulotukea pienennetään

YLE Uutiset: Thors: Turvapaikanhakijan toimeentulotukea pienennetään 2.12.2009

Turvapaikanhakijoiden rahana maksettavaa toimeentulotukea aiotaan pienentää. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) ehdottaa, että jatkossa turvapaikanhakijan toimeentulotuen perusosa olisi 30 prosenttia pienempi kuin muilla Suomessa asuvilla.

Esimerkiksi yksinasuvan aikuisen turvapaikanhakijan toimeentulotuki pienenisi runsaalla 80 eurolla eli 20 prosenttiyksiköllä. Tuki olisi noin 292 euroa kuussa.

Jos turvapaikanhakija saa vastaanottokeskuksessa kaikki päivittäiset ateriat, toimeentulotuen perusosaa aiotaan vähentää vielä enemmän. Tällöin tuesta vähennettäisiin 79 prosenttia. Uudessa asetuksessa ei myöskään enää tehtäisi eroa aikuisen ja alaikäisen välillä.

Tällä hetkellä aikuisen turvapaikanhakijan toimeentulotuki on 10 prosenttia muita Suomessa asuvia pienempi, alaikäisen 15 prosenttia pienempi.

Ministeri Thors tulee esittelemään ehdotuksensa hallituksen iltakoulussa tänään keskiviikkona.

Pakolaisapu: Ehdotus ei ratkaise ongelmia

Pakolaisavun puheenjohtajan Thomas Wallgrenin mielestä Thorsin ehdotus ei ole ratkaisu pakolaisongelmaan.

Wallgrenin mukaan Suomessa kuvitellaan, että turvapaikanhakijoita tulee Suomeen sen takia, että täältä saa valtavat rahat ja että toimeentulotuen pienentäminen johtaisi turvapaikanhakijoiden määrän vähenemiseen.

- Ihmisten oikeat syyt tulla tänne hakemaan turvapaikkaa ovat paljon vakavampia, hän sanoo.

Somaliliiton puheenjohtaja Said Aden on samoilla linjoilla Wallgrenin kanssa. Hän sanoo, että kyse ei ole toimeentulotuen määrästä vaan suojelun tarpeesta.

- On sattumaa ja onnesta kiinni, mihin maahan lähdetään. Tuskin mitään ennakkotietoa on, mitä missäkin maassa maksetaan, Aden sanoo.

Wallgren muistuttaa, että jos Suomi ei huolehdi turvapaikanhakijoistaan "säädyllisesti", sekin johtaa ongelmiin.

- Jos suomalainen yhteiskunta tehdään sellaiseksi, että turvapaikanhakija tuntee olonsa vieraaksi tai vastenmieliseksi, se johtaa konflikteihin eikä ratkaise niitä, Wallgren sanoo.
___________________________________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors ehdottaa, että turvapaikanhakijoiden rahana maksettavaa toimeentulotukea pienennetään. Ministeri Thors tulee esittelemään ehdotuksensa hallituksen iltakoulussa tänään.

Ministeri Thors ehdottaa, että jatkossa turvapaikanhakijan toimeentulotuen perusosa olisi 30 prosenttia pienempi kuin muilla Suomessa asuvilla. Tällä hetkellä aikuisen turvapaikanhakijan toimeentulotuki on kymmenen prosenttia pienempi ja alaikäisten 15 prosenttia pienempi. Esimerkiksi aikuisen, yksinasuvan turvapaikanhakijan toimeentulotuki olisi jatkossa 292,2 euroa kuussa (nyt 375, 7 euroa).

Jos turvapaikanhakija saa vastaanottokeskuksessa kaikki päivittäiset ateriat, vähennettäisiin toimeentulotuen perusosasta 79 prosenttia. Asetuksessa ei enää tehtäisi eroa aikuisen ja alaikäisen välillä, vaan tuki laskettaisiin kaikille saman periaatteen mukaisesti.

Turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki muodostuu rahana maksettavasta osuudesta ja vastaanottona annettavasta osuudesta. Muutosehdotus perustuu siihen, että turvapaikanhakijoiden katsotaan saavan vastaanottona aiempaa enemmän hyödykkeitä. Tällaisia ovat esimerkiksi mahdollisuus katsoa televisiota ja käyttää internetiä veloituksetta vastaanottokeskuksessa. Lisäksi turvapaikanhakijoilla on vastaanottokeskuksessa käytössään tavallisimmat kodinhoitovälineet ja jonkin verran siivous- ja harrastusvälineitä. Turvapaikanhakijat maksavat toimeentulotuellaan ruokansa, vaatteensa ja vähäiset terveydenhuoltomenonsa.

Sisäasiainministeriö voi kotouttamislain perusteella säännellä asetuksella turvapaikanhakijoiden toimeentulotuesta. Sisäasiainministeriö pyytää asiasta vielä lausuntoa sosiaali- ja terveysministeriöstä. Sisäasiainministeriö tekee lopullisen päätöksen turvapaikanhakijoiden toimeentulotuesta STM:n lausunnon jälkeen.

EU-kansalaisten tuen rajoittaminen vaatii lakimuutoksen

Sisäministeriössä on selvitetty turvapaikkaa hakevien EU-kansalaisten toimeentulotuen saamisen rajoittamista. Turvapaikkaa hakevien EU-kansalaisten toimeentulotuen saamisen rajoittaminen vaatii lakimuutoksen, jota sisäasiainministeriössä valmistellaan. Tavoitteena on, että lakimuutos tulisi eduskunnan käsittelyyn kevään 2010 aikana.

Muutokset turvapaikanhakijoiden toimeentulotuessa perustuvat sisäasiainministeriön teettämään kesäkuussa julkistettuun turvapaikkapoliittiseen selvitykseen.
 _______________________________________

US: Suomi jakaakin yhä eniten rahaa – ”Matkaa Ruotsiin on vielä”

Turvapaikanhakijoiden etuuksia viime viikolla kritisoineet ja niistä kirjallisen kysymyksen jättäneet keskustan kansanedustajat ovat melko tyytyväisiä tasoon, jolle ministeri Astrid Thors ehdottaa tukien laskemista. Thors esitti tänään, että turvapaikanhakijan kuukausittaista rahatukea pudotettaisiin 84 eurolla 297 euroon.

Tämä vetäisi Suomen tuet lähelle Ruotsin tasoa, mutta Uuden Suomen laskelmien perusteella Suomi maksaisi yhä EU-maista eniten tukea turvapaikanhakijoille.

Tähän kirjallisen kysymyksen tehneistä vähiten tyytyväisiä ovat Juha Mieto ja Markku Pakkanen.

- Olis kohtuullista laskea se samalle tasolle ku Ruottis. Hyvä näin jotta siihen on kuitenkin reagootu, Mieto sanoo Uudelle Suomelle.

Ruotsissa yksinäinen aikuinen turvapaikanhakija saa sisäministeriön mukaan toimeentulotukea noin 6,6 euroa päivässä. Suomessa vastaavasti tukea tulee 9,14-12,52 euroa päivässä riippuen muista tuloista ja siitä, kieltäytyykö henkilö hakemasta työ- tai opiskelutoiminnasta. Thorsin ehdotuksen perusteella laskettuna Suomen tuet tippuisivat 6,6-8,97 euroon.

- On siihen matkaa vielä. Minun mielestäni olisi tärkeää, että Pohjoismaat kulkisivat yhteismitallisesti tässä. Tämä aiheuttaa turhaa surffailua maiden välille ja sehän ei ole turvapaikanhakijankaan kannalta ihannetilanne. Maa pitää valita muulla kuin eurojen perusteella, Pakkanen toteaa US:lle.

Mikko Alatalo on Thorsin esitykseen selvästi tyytyväisin.

- Se on musta ihan linjassa, että Ruotsissa se on vähän päälle 200 euroa. Siinä mielessä se on ihan oikean suuntainen, Alatalo toteaa US:lle.

Alatalo myöntää, että matkaa Ruotsin tasolle vielä on, mutta hän korostaa ettei tiedä, mitä turvapaikanhakijat saavat Ruotsissa muuna tukena rahan lisäksi. Suomessakin voisi hänen mielestään antaa rahan sijasta palvelu- tai ruokaseteleitä.

- Puhtaan rahan jakaminen suhteessa pieniin eläkkeisiin tai vaikka opiskelijoiden pieniin rahoihin voi tuntua epäoikeudenmukaiselta.

Alataloa kirjallisen kysymyksen jättäminen aiheesta jännitti, sillä hän ei halua tulla leimatuksi rasistiksi. Hän kuitenkin kokee kysymyksen vastaanoton olleen positiivinen.

___________________________________________

Aamulehti: Thors: Hallitus tukee turvapaikanhakijoiden tukien leikkauksia

Hallituksen enemmistö tukee turvapaikanhakijoiden toimeentulotuen leikkausta, arvioi maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.).

Thors esitteli keskiviikkona hallituksen iltakoulussa ehdotuksensa tukien pienentämisestä, mutta ministerit eivät vielä tehneet mitään linjauksia.

Yksin asuva turvapaikanhakija saisi ehdotuksen mukaan 292 euroa kuussa. Tämä olisi 84 euroa vähemmän kuin nykyisin.

Sisäministeriön selvityksen mukaan Suomi maksaa nykyisin turvapaikanhakijoille enemmän kuin muut EU-maat.

Kukaan ei ole Thorsin mukaan todistanut, että raha houkuttelisi hakijoita Suomeen. Hän ei halunnut arvioida, kuinka uudistus vaikuttaisi hakijamääriin.

- En ole ennustajaeukko, Thors sanoi.

Thors perusteli leikkausta kustannusten karsimisella. Osa ministereistä haluaa hänen mukaansa selvittää asiaa lisää ennen päätöksiä.