keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

MTV3: Tutkimus: Poliisi sankari maahanmuuttoasioissa

MTV3: Tutkimus: Poliisi sankari maahanmuuttoasioissa 17.3.2010
YLE Uutiset: Poliisi ja rajavartijat ovat maahanmuuttojuttujen sankareita
Poliisin tiedote: Maahanmuuttoviranomaiset saavat mediassa erilaisia rooleja

Maahanmuuttovirasto näyttäytyy mediassa usein uhkana maahanmuuttajille, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Poliisi ja rajavartiolaitos saavat puolestaan julkisessa keskustelussa helposti sankarin roolin.

Poliisiammattikorkeakoulun sekä raja- ja merivartiokoulun tutkimuksessa selvitettiin, miten maahanmuuttoviranomaiset näkyivät printtimediassa vuosina 2005-2007.

Tutkimuksen mukaan tiedotusvälineet jaottelevat toimijat usein hyviin ja pahoihin, ja rooleja jaetaan muun muassa viranomaisten työnkuvan perusteella.

Tutkimuksessa selvitettiin myös maahanmuuttoviranomaisten viestinnän onnistumista. Viime vuonna tiedotusvälineet antoivat viranomaisille kouluarvosanan seitsemän.

- Ongelmaksi nähdään edelleen pallottelu viranomaisten sisällä, kuvailee tutkimuksen johtaja, dosentti Arno Tanner.

Toimittajat näkivät itsellään tarvetta parempaan taustoitukseen ja moraalisiin pohdintoihin maahanmuuttokeskustelun näkökulmista.

______________________________________________________________

YLE Uutiset: Poliisi ja rajavartijat ovat maahanmuuttojuttujen sankareita

Sanomalehtien maahanmuuttoa koskevissa jutuissa poliisi ja rajavartiolaitos ovat lähes aina sankarin roolissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan poliisi ja rajavartiolaitos näyttäytyvät maahanmuuttoa koskevissa lehtijutuissa univormuineen suomalaisten ja Suomen suojelijoina ja lakipykälien noudattajina.

Ulkomaalaisvirasto eli nykyinen Maahanmuuttovirasto on lehtijutuissa puolestaan joko suomalaisten suojelija tai uhka maahanmuuttajien ihmisoikeuksille.

Maahanmuuttaja on jutuissa taas yleensä joko uhka tai uhri. Lisäksi uutisointi keskittyy turvapaikka-asioihin.

Poliisiammattikorkeakoulun ja Raja- ja merivartiokoulun julkaisemassa tutkimuksessa todetaan, että tiedotusvälineet hakevat usein hyvä-paha-asetelmaa muun muassa viranomaisten työnkuvan perusteella.

Maastapoistodraamojen tilalle kaivataan syvällistä uutisointia

- Jotta yhteiskunnan kahtiajakautuminen maahanmuuttovastaisiin ja -myönteisiin kansalaisiin vähenisi, median tulisi pyrkiä kokonaisvaltaisempaan ja monipuolisempaan uutisointiin draaman korostamisen sijaan, sanoo tutkimuksen johtaja, dosentti Arno Tanner.

Draamaa juttuihin saadaan maastapoistotapausten käsittelystä.

Tanner sanoo, että toimittajien pitäisi mennä maahanmuuttojutuissa nykyistä enemmän aiheen juurille, politiikkaan ja lainsäädäntöön.

Tutkimuksessa todetaan myös, että toimittajille tulisi järjestää koulutusta maahanmuuttokysymyksistä. Osa toimittajista ei tunne maahanmuuttoon liittyviä lakeja eikä edes peruskäsitteitä.

Maahanmuutto- ja ulkomaalaisviranomaiset mediassa -tutkimuksessa selvitettiin, miten sisäasiainministeriön maahanmuutto- ja ulkomaalaisviranomaiset näkyivät sanomalehdissä vuosina 2005–2007.

Samalla selvitettiin, miten toimittajat arvioivat maahanmuuttoviranomaisten viestinnän toimivuutta. Toimittajat antoivat viranomaisten viestinnälle arvosanan seitsemän. Viestinnän nopeuden ja tasapuolisuuden katsottiin kohentuneen, mutta ongelmana on yhä pallottelu viranomaisten sisällä.

______________________________________________________________

Poliisin tiedote: Maahanmuuttoviranomaiset saavat mediassa erilaisia rooleja

Maahanmuutto on muutaman viime vuoden aikana noussut vahvasti julkiseen keskusteluun. Keskustelun kannalta on merkittävää, mitä media viranomaisilta kysyy, mitä tietoa se viranomaisilta saa, ja miten se sitä käsittelee ja jakaa.

Poliisiammattikorkeakoulun ja Raja- ja merivartiokoulun julkaisemassa tutkimuksessa Maahanmuutto- ja ulkomaalaisviranomaiset mediassa selvitettiin, miten sisäasiainministeriön maahanmuutto- ja ulkomaalaisviranomaiset näkyvät printtimediassa vuosina 2005 - 2007. Tutkimuksen toisessa osassa tarkasteltiin sitä, millaisiksi viranomaiset koetaan viestijöinä nykyisin. Millainen median suhde maahanmuuttoviranomaisiin on, ja miten viranomaiset viestivät medialle?

- Maahanmuuttoviranomaisille annettiin vuosien 2005 - 2007 mediateksteissä erilaisia rooleja. Media hakee usein hyvä - paha-asetelmaa, ja rooleja jaetaan muun muassa viranomaisten työnkuvan perusteella. Aineistossamme poliisi ja rajavartiolaitos ovat lähes aina sankarin roolissa, kun taas Ulkomaalaisvirasto, nykyinen Maahanmuuttovirasto, on joko suomalaisten suojelija tai maahanmuuttajien uhka, tiivistää projektin tutkija Laura Koivisto-Khazaal.

- Vuonna 2009 mediat antoivat maahanmuuttoviranomaisille viestijöinä kouluarvosanan seitsemän. Viestinnän nopeus ja tasapuolisuus ovat parantuneet, mutta ongelmaksi nähdään edelleen pallottelu viranomaisen sisällä, kuvailee tutkimuksen johtaja, dosentti Arno Tanner.

Monipuolista julkista keskustelua tarvitaan

Vuosina 2005 - 2007 mediaa kiinnostivat eniten poliisin ja Ulkomaalaisviraston toiminta. Rajavartiolaitos ja sisäasiainministeriö jäivät mediassa pienempään rooliin. Vuonna 2008 alkanut poliittinen maahanmuuttokeskustelu on kuitenkin saattanut sittemmin nostaa ministeriön ja poliitikot näkyvämmin esille julkisessa keskustelussa.

Vuonna 2009 tutkimukseen vastanneet toimittajat toivoivat saavansa maahanmuuttoviranomaisilta enemmän koulutusta esimerkiksi maahanmuuttoon liittyvistä käsitteistä. Itsellään toimittajat näkivät tarvetta parempaan taustoitukseen ja moraalipohdintoihin maahanmuuttokeskustelun näkökulmista.

- Jotta yhteiskunnan kahtiajakautuminen maahanmuuttovastaisiin ja -myönteisiin kansalaisiin vähenisi, median tulisi pyrkiä kokonaisvaltaisempaan ja monipuolisempaan uutisointiin draaman korostamisen sijaan, Tanner ja Koivisto-Khazaal pohtivat.

Julkaisun voi tilata Poliisiammattikorkeakoulun www-sivuilla olevasta verkkokirjakaupasta.

Tutkimuksen rahoittivat Poliisiammattikorkeakoulu, Rajavartiolaitos, Maahanmuuttovirasto, sisäasiainministeriön maahanmuutto-osasto ja C. V. Åkerlundin säätiö.