maanantai 1. maaliskuuta 2010

A-studio: Ovatko suurten puolueiden maahanmuuttokannat kovenemassa?

A-studio: Ovatko suurten puolueiden maahanmuuttokannat kovenemassa? 1.3.2010

Studiotoimittaja Jyrki Saarikoski
Mutta aluksi maahanmuuttopolitiikkaan. Huonoina aikoina on tapana syyttää vaikeuksista ensiksi ulkomaalaisia. Toimittajamme Sanna Ukkola lähti kysymään, onko suurten puolueiden kanta kiristymässä, ja kuinka keskeiseksi kysymykseksi maahanmuutto ensi vuoden vaaleissa muodostuu.

Taru Tujunen, kokoomuksen puoluesihteeri
Kyllä mä uskon, että siitä puhutaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin, missään vaaleissa aikaisemmin.

Kimmo Kiljunen, kansanedustaja, sdp
Kaikki kelpaa, kun maahanmuuttaja on syyllinen. Minä ymmärrän, että oikeistopuolueet sen tekevät. Eivät ne aikaisemminkaan ole kiinnostuneet kurjimmista ihmisistä maailmassa.

Husein Muhammed, vihreät
Luulen, että se kyllä tulee näkymään. Ja tulee näkymään myöskin erittäin kiihkeästi.

Toimittaja Sanna Ukkola
Ja näkyihän se viime viikollakin. Ensin kokoomusnuorten tuore puheenjohtaja [kuvassa Wille Rydmanin HS-haastattelu] vaati pakolaiskiintiöiden lopettamista kokonaan, pääsi julkisuuteen ja sai läksytyksen kokoomuksen puoluesihteeriltä. Sitten pääministeriksi kurkottava Paavo Väyrynen vaati pakolaiskiintiön vähentämistä, pääsi julkisuuteen, sai oppositiopuolueet kimppuunsa ja lupasi lopulta laihduttaa Nepalin lasten hyväksi.

Toimittaja
Maahanmuutosta on tulossa ensi vaalien tärkeimmistä teemoista, kun suuret puolueet hamuavat perussuomalaisten ääniä. Kaikki alkoi tästä.

[Pressiklubi-ohjelma 6.2.2009, jossa Ruben Stillerin vieraina Jussi Halla-aho, Leif Salmen ja Saska Saarikoski]
Leif Salmen: Minä en ole mikään toveri, ja varsinkaan en sinun toverisi!
Jussi Halla-aho: Etkös sinä ole vanha stalinisti?
Leif Salmen: Tämä on fasistinen ohjelma ja sinä olet fasisti!

Toimittaja
Perussuomalaisten muukalaisvastaisen Jussi Halla-ahon ja hänen aateveljiensä kuntavaalimenestys havahdutti suuret puolueet.

Taru Tujunen
Olettaisin niin, että itse asiassa ainakin kolmen suuren puolueen osalta tullaan varmaan tulevaisuudessa näkemään sitä, että se on asia, joka jakaa myöskin kolmea suurta puoluetta sisäisesti. Puolueiden sisällä lähdetään käymään paljon keskustelua siitä, että miten maahanmuuttopolitiikkaan pitäisi suhtautua.

Toimittaja
Taru Tujunen kertoo Tanskassa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan puolueiden kanta maahanmuuttoon on äänestäjille jo melkein yhtä tärkeä asia kuin jako oikeistoon ja vasemmistoon. Suomessa on käymässä samoin kuin monissa muissakin Länsi-Euroopan maissa, joissa ulkomaalaisiin penseästi suhtautuva populistipuolue on saanut jalansijaa. Kielteiset asenteet vahvistuvat myös muissa puolueissa.

Taru Tujunen
Yhtäkkiä ihminen valitseekin tavallaan sen äänestettävän puolueen sillä perusteella, että miten tämä kyseinen puolue suhtautuu maahanmuuttokysymyksiin. Se on sitten iso juttu, koska sen merkitys tai sen vaikutus äänestyskäyttäytymiseen on dramaattinen.

Toimittaja
Esimerkiksi kokoomusta on kritisoitu oikeistopopulististen äänten kalastelusta.

Kimmo Kiljunen
Kyllähän nämä on huolestuttavia, että näistä suurimmista puolueista, muun muassa kokoomuksen, piirissä on on yhä enemmän tullut kantoja, joissa ollaan suhtautumassa hyvinkin nuivasti maahanmuuttoon, siihen että me olemme osa kansainvälistä yhteisöä.

Toimittaja
Suomessa on yli miljoona nukkuvaa äänestäjää, joita puolueet yrittävät kilpaa herätellä. Suurille puolueille onkin kehittymässä kaksoistaktiikka.

Toimittaja
Tavallaan virallinen puolue, linja, suhtautuu maahanmuuttopolitiikkaan suhteellisen rauhallisesti, mutta puolueessa on sitten näkyviä poliitikkoja, jotka edustavat selvästi maahanmuuttokriittisempää kantaa. Eli että tämä olisi vaalitaktiikka?

Taru Tujunen
No, se on ihan höpöhöpöä, että se olis mitään vaalitaktiikkaa. Niinkun totesinkin aikasemminkin, että mä olen täysin vakuuttunut siitä, että tämä on sen kaltainen keskustelu, että se tulee jakamaan kaikkia suuria puolueita sisäisesti. Se että nyt käydään sitä sitä keskustelua kokoomuksessa, ei tarkoita sitä, etteikö sitä keskustelua tultaisi käymään aivan taatusti myöskin keskustassa ja sitä tullaan käymään myöskin sdp:ssä.

Toimittaja
Eikö se ole pelottava ilmiö, että suuret puolueet lähtevät kalastelemaan ääniä oikeistopopulistisilla teemoilla?

Taru Tujunen
Se olisi pelottava ilmiö, jos näin olisi, kyllä. Kokoomus ei näin toimi.

Husein Muhammed
Pelkään, että niin sanotut suur- tai valtapuolueet eivät uskalla ottaa kumpaakaan kantaa selvästi, vaan sitten annetaan tiettyjen ihmisten edustaa maahanmuuttomyönteistä tai maahanmuuttajamyönteistä kantaa ja toisten kannattaa sitten maahanmuuttovastaista linjaa. Ja sillä tavalla halutaan estää sitä, että yksikään äänestäjä menetettäisiin. Mutta tässä on aimo annos myös epärehellisyyttä.

----------

Studiotoimittaja Jyrki Saarikoski
Populismi on usein osoittautunut taatuksi tieksi vähintään kohtalaiseen vaalimenestykseen. Toimittajamme Niina Karlingin haastattelema pitkän linjan asiantuntija professori emeritus Tuomo Martikainen vertailee seuraavassa Suomea ja muuta Eurooppaa.

Tuomo Martikainen, emeritusprofessori, Helsingin yliopisto
Eurooppa on täynnä suuria oikeistopopulistisia puolueita. Ja nämä puolueet yleensä Euroopassa edellyttävät tai ovat aina edellyttäneet vahvaa karismaattista johtajuutta.

Suomessahan se on hyvinkin vaatimaton liike verrattuna esimerkiksi naapureihimme Norjaan, missä oikeistopopulistinen liike sai yli 20 prosentin kannatuksen. Tanskaan, 14 prosentin luokkaa. Ranskassahan tunnetusti tämä Le Penin liike on erittäin vahva.

Toimittaja Niina Karling
Tiukka taloustilanne, työttömyys ja vaalirahajupakka ovat omiaan nostamaan oikeistopopulismin suosiota myös Suomessa. Valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikainen uskoo, että maahanmuutto nousee keskeiseksi teemaksi tulevissa eduskuntavaaleissa.

Tuomo Martikainen
On aivan sataprosenttisen varmaa, että jotkut poliitikot, jotkut puolueet pyrkivät ja tulevat käyttämään tätä maahanmuuttoargumenttia vaaleissa. Tämähän on yleensä kysymys, joka herättää ihmisissä suuria tunnekuohuja, ja se poliitikko, joka pystyy luomaan tunnekuohun, saa helposti vedettyä oman asiansa taakse suuren joukon ihmisiä.

Toimittaja
Myös suurten puolueiden on pakko ottaa kantaa.

Tuomo Martikainen
Suuret puolueet eivät anna tällaista asetta pienten puolueiden tai yksittäisten populististen poliitikkojen käyttöön. He tulevat laajentamaan omaa vaaliohjelmaansa. Suurtenkin puolueiden väliset erot ovat pieniä, niin kaikki äänet ovat tervetulleita ja valitaan vaaleissa sellaisia teemoja, joilla voidaan imuroida mahdollisimman paljon ääniä. Ja kyllä tämä maahanmuuttokysymys on sellainen.

Toimittaja
Potentiaaliset äänestäjät ovat niitä, jotka yleensä jättävät äänestämättä.

Tuomo Martikainen
Suomessahan on nyt eräs mielenkiintoinen reservi olemassa, tai niinkun pelottavakin reservi, siis nämä valtavat äänestämättä jättävät massat, joita tulevissakin vaaleissa tulee olemaan ehkä semmoiset 1,3 miljoonaa, jotka yleensä ei hyväksy perinteistä poliittista retoriikkaa, vaan ne haluaa lähteä sellaisten perään, jotka rikkoo vanhoja perinteitä ja poliittista kieltä ja ovat tavallaan niinkun monien mielestä hyviä tyyppejä.