tiistai 2. maaliskuuta 2010

Kansan Uutiset: Kriittisyys muuttui tappouhkauksiksi

Kansan Uutiset, pääkirjoitus: Kriittisyys muuttui tappouhkauksiksi 2.3.2010
Keskusrikospoliisi tutkii nettiuhkauksia
Risto Laakkosta on uhkailtu jo 30 vuotta


Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) ilmoitti viime viikolla tekevänsä rikosilmoituksen internetissä saamistaan uhkailuista. Yhteisöpalvelu Facebookissa oli perustettu suomalainen sivusto, jossa melko suoraan uhattiin Thorsia kuolemalla.

Thorsin saama tappouhkaus ei ollut yksittäistapaus. Kansan Uutisten verkkolehti kertoi maanantaina toisesta vihasivustosta ja siihen liittyvästä oppaasta, jossa hahmotellaan viidenkymmenen suomalaisen murhaamista rasistisen perustein. Thors on myös tällä listalla, ja hänen lisäkseen ylin valtiojohto tasavallan presidenttiä ja pääministeriä myöten.

”Maahanmuuttokriittisyydestä” se alkoi ja nyt on jo edetty tappolistoihin. Maahanmuuton vastustajat ovat vähitellen saaneet keskustelualoitteen haltuunsa, ja kuten arvata saattoi, ilmapiiri ja asenteet kovenevat koko ajan. Eikä kyse ole vain sanoista. Ensi perjantain Viikkolehdessä kerrotaan rasististen rikosten jyrkästä kasvusta Suomessa viime vuosina.

Kuka ottaa vastuun, jos joku sairas ihminen ryhtyy seuraavaksi sanoista tekoihin ja ryhtyy vihasivustojen yllyttämänä todella äärimmäisiin tekoihin?

RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin on vaatinut kaikkia puoluejohtajia tuomitsemaan Astrid Thorsia kohtaan esitetyt uhkaukset. Wallin on oikeassa. Sopivaisuuden raja on ylitetty ja puolueiden on sanouduttava irti rasistisesta kiihotuksesta. Pahinta on, jos myrkyllinen ilmapiiri alkaa heijastua myös valtapuolueiden politiikkaan. Merkkejä siitäkin on ollut näkyvissä aivan viime viikkoina.

Viime vuonna eurovaalien alla eduskuntapuolueiden puheenjohtajat sitoutuivat torjumaan rasistisia ilmiöitä vaalikampanjassa. Ainoana poissa oli perussuomalaisten Timo Soini. Vastaavanlaista, mutta vielä painokkaampaa kannanottoa tarvitaan.

_______________________________________________

Keskusrikospoliisi tutkii nettiuhkauksia

Keskusrikospoliisin henkirikosyksikkö tutkii palautus.org-sivuston laittomia uhkauksia, joista Kansan Uutiset maanantaina kertoi. Tällä hetkellä yritetään selvittää, miltä koneelta palautus.org-sivuston materiaalit on ladattu internetiin ja kuka sen on tehnyt, kertoo tutkinnanjohtaja Göran Wennqvist. Koska jäljet johtavat Yhdysvaltoihin, KRP on pyytänyt virka-apua sieltä,

Tutkinta on aloitettu jo viime vuoden puolella. Yhtenä tutkinnanhaarana on Wennqvistin mukaan myös selvittää sivuston mahdollisia yhteyksiä muihin rasistisiin ja uhkauksia sisältäviin sivustoihin.

Internetissä esitettävät laittomat uhkaukset ovat yleistyneet viime vuosina, Wennqvist pahoittelee.

– Kouluissa yritetään teineille ja nuoremmille opettaa, että ei saa kiusata toisia internetin kautta. On valitettavaa, että aikuiset antavat tällaista esimerkkiä.

Jos palautus.org-sivustosta vastuussa olevat saadaan selville, heitä uhkaavat syytteet laittomista uhkauksista sekä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

_____________________________________________________________

Risto Laakkosta on uhkailtu jo 30 vuotta

Kanslianeuvos Risto Laakkonen ei ylläty kuullessaan, että hänen nimensä on rasistisen internetsivuston tappolistalla.

– Olen saanut uhkauksia koko 1980- ja 90-luvun. Niitä tuli koko ajan, puhelinsoittoina ja kirjeinä. Tuli hautaristejä, joissa sanottiin, että toivottavasti kuolette nopeasti, etnisten suhteiden neuvottelukunnan pääsihteerinä pitkään toiminut Laakkonen muistelee.

Vaikka uhkaukset eivät onneksi ole johtaneet tekoihin, Laakkosen mielestä väkivallalla uhkailuun ja siihen yllyttämiseen pitää suhtautua vakavasti ja viranomaisten on panostettava tapausten selvittämiseen.

– Aina on häiriintyneitä ihmisiä, jotka voivat saada impulsseja. Kyllä tämä täytyy ottaa tosissaan, kun tietää kuinka väkivaltainen maa Suomi on. Täällä on pienessä mittakaavassa kovaa rasismia.

Rasismista puhutaan nyt enemmän

Laakkonen ei kuitenkaan usko suomalaisen rasismin ja maahanmuuttovastaisuuden pitkällä aikavälillä lisääntyneen. Politiikassakin maahanmuuttovastaisuutta oli jo menneillä vuosikymmenillä.

– Kun olin eduskunnan valiokunnissa paljon kuultavana, (Jussi) Halla-ahon arvomaailma oli monilla useissa puolueissa.

Ääriliikkeitäkin on ollut aiemmin, ja koko Suomen kansa kuunteli taannoin Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja, joissa puhuttiin mustista murjaaneista. Koulukirjoissa ei vähemmistöjä juuri käsitelty tai jos käsiteltiin, niin kielteisessä valossa.

– Siihen nähden en sanoisi, että tämä on mennyt huonommaksi. Nyt rasismi tulee vain näkyviin paremmin ja media reagoi, mikä on hieno asia.

Rasismin suitsimisessa Laakkonen pitää olennaisena maahanmuuttajien integroimista suomalaisten arkeen, muun muassa yhteisiä harrastuksia.