YLE Uutiset: Kriminaalipsykologi: Nettiuhkailijat ovat irti todellisuudesta 3.2.2010
Maahanmuuttajiin ja poliitikkoihin kohdistuvat internet-uhkaukset täytyy kriminaalipsykologi Jaana Haapasalon mielestä ottaa vakavasti, vaikka esimerkkejä tällaisten uhkausten toteutumisesta ei käytännössä ole.
Julkisuuteen nousi maanantaina verkkosivu, jossa uhkaillaan Suomen eturivin poliitikkoja ja kehotetaan järjestelmälliseen väkivaltaan maahanmuuttajia vastaan. Kriminaalipsykologi Jaana Haapasalo päättelee sivun sisällöstä, että tekijä tai tekijät kärsivät paranoidisuudesta, he ovat irti realiteeteista.
- Maahanmuuttajien tekemiä väkivaltarikoksia paheksutaan, ja heti perään tehdään väkivaltaisia suunnitelmia tiettyjen ihmisryhmien likvidoimiseksi, Haapasalo kuvailee.
- Tällaista tekstin laatijalla on vaikea traumaattinen tausta. Muuta hänestä on hankala päätellä.
Haapasalon mukaan kirjoittaja kärsii niin sanotusta dehumanisaatiosta.
- Erilaiset ihmiset nähdään jonkinlaisena vieraana aineksena, ei ihmisinä, Haapasalo sanoo.
"Poliisin pitäisi päästä tekijän jäljille"
Esimerkkejä tapauksista, joissa tällainen yllytys olisi ajanut jonkun väkivallantekoihin, ei Suomessa käytännössä ole. Jaana Haapasalon mukaan uhkaukset on kuitenkin pakko ottaa vakavasti.
- Täytyisi päästä aika nopeasti selville siitä, millainen taho tekstin taustalla on. Poliisin olisi kyllä syytä tehostaa toimintaansa, Haapasalo sanoo.
Keskusrikospoliisi tutkii sivustoa. Tekijän jäljille pääseminen on hankalaa, koska vaikka kirjoittaja on ilmeisen suomalainen, sivu sijaitsee Yhdysvalloissa.
Jaana Haapasalo ei pidä täysin mahdottomana, että sivun laatija ryhtyisi itse toteuttamaan suunnitelmiaan. Paljon suurempi riski on kuitenkin se, että joku mieleltään järkkynyt ottaa tekstit todesta.
- Riskiryhmässä ovat sellaiset ihmiset, jotka ovat pienestä pitäen joutuneet kaltoin kohdelluiksi ja vähitellen syrjäytyneet, Haapasalo sanoo.
Thors: Väkivallalla vaikuttaminen tuomittava jyrkästi
Jo useampaan otteeseen uhkailluksi joutuneen maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mielestä kyse on muustakin kuin yksittäisten poliitikkojen turvallisuudesta.
- Meillä on huonoja muistoja siitä, että väkivallalla yritetään vaikuttaa vapaaseen mielipiteenmuodostukseen ja demokratiaan, Thors sanoo.
Thors korostaa, että yksittäisten ihmisten uhkailun ohella myös viharikoksiin yllyttäminen on erittäin tuomittavaa.
- Olen iloinen siitä, että suomalaiset ovat tuominneet tällaisen toiminnan laajasti, Astrid Thors sanoo.