keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Karjalainen: Vihanlietsontaa ei saa sallia

Karjalainen, pääkirjoitus: Vihanlietsontaa ei saa sallia 3.3.2010

Internetin ja sosiaalisen median taival on ollut menestystarina, joka on tuonut ennen saavuttamattoman tiedon ja mahdottoman yhteydenpidon jokaisen ulottuville. Se on tuonut mukanaan myös ennen tuntemattomia ongelmia. Yksi niistä on vihanlietsonta, joka usein peitellään sananvapauden kaapuun.

Juuri nyt ollaan vedenjakajalla, jossa harmittoman oloinen suunpieksäntä voi muuttua vakavaksi rikollisuudeksi. Niin on jo käynytkin.

Poliisi tutkii kahta viharyhmää, joista toisessa uhattiin maahanmuuttoministerin ja toisessa hänen lisäkseen muun muassa presidentin ja pääministerin sekä maahanmuuttajien henkeä. Netissä se on helppoa, joskin poliisikin osaa temput ja osaa jäljittää perustajia ja mukana olevia. Facebookin Astrid Thorsin uhkausryhmän taustalla ollut perussuomalaisten muutaman äänen varavaltuutettu löytyikin nopeasti. Perussuomalaiset ovat sanoutuneet hänestä irti.

Viharyhmät eivät ole sananvapautta. Ilmiön edessä ei saa nostaa avuttomana käsiä, vaan jokainen internetissä seikkaileva on velvollinen ilmoittamaan henkilöihin ja kansanryhmiin kohdistuvasta vihanpidosta. Myös sivustojen ylläpitäjien on kannettava vastuunsa. Tästä on kyse, kun Karjalaisen verkkolehden mielipidepalstalle voi kirjoittaa vain omalla nimellä.