keskiviikko 3. elokuuta 2011

Iltalehti: Omat hylkäsivät Jungnerin

Iltalehti: Omat hylkäsivät Jungnerin 3.8.2011

Hallintovaliokunnassa istuvien demareiden mielestä Halla-ahoa on turha kivittää ennenaikaisesti.

Iltalehti kysyi hallintovaliokunnassa istuvilta demarikansanedustajilta, mitä mieltä he ovat Mikael Jungnerin (sd) hyökkäyksestä valiokunnan puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa (ps) vastaan.

Ilta-Sanomat uutisoi lauantaina, että Norjan iskujen huolestuttama SDP haluaa perussuomalaisten Jussi Halla-ahon syrjään turvallisuusasioista vastaavan valiokunnan puheenjohtajan paikalta. Kohua herättäneistä syrjäyttämiskommenteista vastasi perjantaina Oslossa vieraillut SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner.

Maanantaina Jungner tarkensi kommenttejaan toteamalla, ettei ole vaatinut maahanmuuttokriittisen Halla-ahon eroa. Jungner kuitenkin painotti, että Halla-ahon tulisi luopua ylimielisistä ja ahdasmielisistä kirjoituksista tai vetäytyä itse luottamusta edellyttävästä tehtävästä.

Muut puolueet ovat jo ehtineet hämmästellä Jungnerin hyökkäystä Halla-ahoa vastaan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner peräänkuulutti Jungnerilta painavaa näyttöä pelkän huutelun sijaan.

- Ei tällaista voi vaatia pelkästään "minusta tuntuu" -kutinoiden perusteella, Ruohonen-Lerner totesi Uudessa Suomessa maanantaina.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen oli Ruohonen-Lernerin kanssa samoilla linjoilla.

Kuppi nurin

Iltalehti kysyi tiistaina SDP:n hallintovaliokunnassa istuvilta kansanedustajilta, mitä mieltä he ovat Jungnerin ulostulosta Halla-aho-asiassa.

Demarikansanedustajien mielipiteet eivät jättäneet jossittelulle varaa: Jungnerin kanta ei ole yhtä kuin SDP:n kanta.

Hallintovaliokuntaan kuuluva Antti Lindtman (sd) korostaa, että hallintovaliokunnan puheenjohtajalla on tavallista tallustajaa laajempi vastuu sanomisistaan, mutta Halla-ahon aseman arvioiminen kuuluu perussuomalaisille, ei SDP:lle.

- Luulen, että Mikaelilla meni kuppi nurin siitä yhdestä lausunnosta ja Facebook-päivityksestä, Lindtman arvelee viitaten Halla-ahon sosiaalidemokraatteja halveeranneeseen lausahdukseen ja Norjan tragedian jälkeen tehtyyn statuspäivitykseen.

Lindtman kokee, että Jungnerin tarkoitus oli enemmänkin herättää keskustelua tietyn aseman tuomasta vastuusta kuin suoranaisesti vaatia Halla-ahon eroa hallintovaliokunnan puheenjohtajuudesta.

Ei ryhmän kanta

Hallintovaliokunnan varajäsen Pauliina Viitamies (sd) pitää Jungnerin Halla-aho-kommentteja miehen henkilökohtaisena mielipiteenä. Viitamiehen mukaan Jungnerin kanta ei varmasti edusta koko SDP:n eduskuntaryhmää.

- Jos asiasta on tarvetta keskustella, mitä kylläkin epäilen, niin siitä keskustellaan sitten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, Viitamies sanoo.

Viitamies suhtautuu varauksella ajatukseen, että Halla-ahoa oltaisiin syrjäyttämässä hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta ennen kuin varsinainen valiokuntatyö on päässyt edes alkuun.

- Ei ketään voi lähteä kivittämään etukäteen.