lauantai 6. elokuuta 2011

Keskipohjanmaa: Vihaa vastaan

Keskipohjanmaa, pääkirjoitus: Vihaa vastaan 6.8.2011

Tarja Halonen ei ollut toiselle presidenttikaudelle pyrkiessään kiinnostunut arvojohtajan paikasta. Sen sijaan hän ilmaisi halukkuutensa toimia arvovaikuttajana. Eroa voi pitää semanttisena, mutta Halonen halusi tehdä sillä eroa joihinkin vastaehdokkaisiinsa.

Arvovaikuttajana presidentti Halonen on ollut yllättävän passiivinen ja matalaprofiilinen. Tai sitten hänen tapansa sanoa on sellainen, etteivät sanomiset nouse helposti suurempiin otsikoihin.

Helsingin Sanomien eilinen haastattelu on eri maata. Siinä Halonen ottaa selkeästi kantaa ajankohtaiseen keskusteluun vihapuheesta, sen lähteistä, ilmenemismuodoista ja vähän siihen puuttumisen tavoistakin.

Presidentti ei kohdista viestiään niinkään vihapuhetta pitäville ja sitä lietsoville. Sen sijaan hän vetoaa suomalaisten ”suureen enemmistöön”, jotta se sanoisi ääriliikkeille selvästi ei.

Halosen oma mitta on tullut täyteen, tai sen sanominen ajankohtaiseksi, Norjan attentaatin ja joukkomurhan jälkeen. Nyt on aika avata silmät, keskustelua ei voi enää lykätä, vihan ilmapiiri pitää katkaista ennen kuin vastakkainasettelu kasvaa liian suureksi, vaatii presidentti.

Suomalaisten suuri enemmistö varmasti yhtyy näkemyksiin. Kuinka hyvin se tarttuu tältä saamaansa haasteeseen, jää nähtäväksi. Toivottavasti laajalla rintamalla.

Esimerkin voima on tässäkin vahva. Halosen lailla tilanteeseen saisivat puuttuvat myös hänen seuraajaehdokkaansa niin kuin muutkin mielipidevaikuttajat.

Käytännön keinot vihapuheeseen puuttumiseksi ovat Haloseltakin vähissä. Vihapuheen pitäjiltä hän kaipaa itsehillintää ja muilta, myös asiantuntijoilta, rohkeutta osallistua nettikeskusteluihin omalla nimellä. Hän toivoo myös uskallusta puuttua arjen rasistisiin tekoihin, tapahtukoot ratikoissa, busseissa tai muualla, ja kannustaa luomaan yhteyksiä maahanmuuttajiin esimerkiksi vapaaehtoisen kummitoiminnan muodossa.

Presidentti kaipaa myös asia-argumentein käytävää ja asian monitahoisuutta ymmärtävää keskustelua maahanmuuton ongelmista. Rasistin leimaa ei saa heti lyödä vapaan liikkuvuuden vastustajiin, vaan pitää kysyä, mikä mättää.

Ohjeet ovat hyviä. Jos ne menisivät perille, keskustelu maahanmuutosta saisi aivan uuden luonteen. Se voi olla liikaa vaadittu, mutta jo suunnan ja sävyjen tarkistukset olisivat tervetulleita.

Presidentti Halosen HS-haastattelu on kaikkinensa tärkeä puheenvuoro polttavan ajankohtaiseen aiheeseen. Se saisi saada myös jatkoa. Vaikka Tarja Halosen presidenttikautta on jäljellä vain puolisen vuotta, siinä ehtii puuttua vielä moniin ajankohtaisiin asioihin.

Toki mahdollisuus säilyy ja foorumeja riittää myös presidenttikauden jälkeen. Kun sanottavaa on, emerita presidentti varmasti saa äänensä kuuluviin.

Lassi Jaakkola