sunnuntai 7. elokuuta 2011

Savon Sanomat: Yhä useammille opettajille palkanlisää vaikeista lapsista

Savon Sanomat: Yhä useammille opettajille palkanlisää vaikeista lapsista 7.8.2011

Tulevaisuudessa yhä useampi opettaja saa lisää palkkaa, jos luokassa on hankalia oppilaita. Nykyisin niin sanottua haasteellisen luokan lisää maksetaan muutamissa kymmenissä kunnissa.

Perusopetuksen opettajat voivat saada palkanlisää esimerkiksi huonosti kieltä osaavista maahanmuuttajista tai käytöshäiriöisistä oppilaista. Lisä on korkeintaan muutamia satoja euroja kuukaudessa. Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen uskoo, että lisästä tulee lähivuosina valtavirtaa.

Opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) mukaan valtio antaa lisää rahaa kunnille, joissa on esimerkiksi paljon maahanmuuttajia. Kunnat voivat ohjata valtionosuuksia muun muassa opettajien lisiin.

Väli-Suomen suurista kaupungeista Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Seinäjoella ja Vaasassa opettajien on mahdollista saada haasteellisen luokan perusteella enemmän palkkaa. Lahdessa lisä ei ole käytössä sellaisenaan.

Lisän ehdot vaihtelevat kunnittain: joissain rehtorilla on lähes vapaat kädet päättää rahoista, toisissa kunta määrittelee lisälle tarkat kriteerit. Luukkainen pitää viisaana, että päätökset tehdään koulukohtaisesti.

– Varsinkaan suurissa kaupungeissa kouluvirasto ei voi mitenkään tietää, onko Kallella vai Maijalla vaativampi ryhmä, hän perustelee.

Jyväskyläläisen Jokelan koulun opettaja ja vararehtori Harri Penttinen on saanut korotettua palkkaa vaativan luokan perusteella. Hänen mielestään järjestelmä on onnistunut.

– Summa on pieni, mutta on se kuitenkin jonkinlainen huomionosoitus, Penttinen sanoo.