sunnuntai 7. elokuuta 2011

YLE: Halonen: Hallituksella huolina talouskriisi ja rasismi

YLE Uutiset: Halonen: Hallituksella huolina talouskriisi ja rasismi 7.8.2011

Tasavallan presidentti Tarja Halonen toivoo, että Suomen hallitus pystyy syksyn aikana kamppailemaan kahden ison ongelman kanssa yhtaikaa. Talouskriisin rinnalla on huolehdittava myös siitä, ettei rasismi lisäänny. Presidentti Halonen ei ole menettänyt uskoaan siihen, etteikö Euroopan unioni voisi selvitä kriiseistään.

Kun hallitus palaa kesälomiltaan, sitä odottavat suuret haasteet.

Talouskriisi tulee päälle joka suunnasta ja kesän jäljiltä yhteiskunnssa vellovat erilaiset vihapuheet. Presidentti Tarja Halonen toivoo, että hallitus pystyy moniotteluun.

- Kyllä eduskunnan ja hallituksen pitää pystyä tekemään useita asioita yhtäaikaa.

- Itse asiassa niin päin, että jos taloudellinen tilanne pysyy vaikeana ja jopa heikkenee, niin silloin me nimenomaan tarvitsemme sellaista malttia, joka osaa demokratian keinoin lyödä vastaan sellaisia populistisia vastauksia, jotka eivät tuo tulosta mutta voivat tuoda vihaa ja katkeruuta, sanoo Halonen.

Hän on huolissaan siitä, että talouskriisin aikana usein ensin menettävät ne, joilla on muutenkin vähän menetettävää. Työpaikkoja katoaa ja kansalaisillla ei ole enää varaa edes perusasioihin. Silloin etsitään helposti syntipukkeja, mikä taas saattaa merkitä populismin nousua ja ehkä vihapuheitakin.

- Se ei koskaan ole se kaikkein parhaiten toimeentuleva väki, joka ensimmäisenä protestoi, vaan ne, jotka ovat olleet yhteiskunnan, jos ei nyt alimmalla portaalla, niin vaikeimmassa asemassa, ja näiden reaktio on usein se, että vieläkö lisää kilpailua, pohdiskelee Halonen.

Tarja Halonen kuitenkin uskoo, että Euroopan unionilla on avaimet omiin kriiseihinsä. EU:ssa on totuttu neuvottelemaan hyvin erilaisten kansojen kesken. EU on monissa liemissä keitetty.

- Euroopan unionilla on sen yksittäisten maiden arveluttavasta historiasta huolimatta semmoinen maine, ja monissa kehitysmaissa on sanottu, että sitä on katsottu osittain mallina ja osittain kumppanina.

Lisää presidentti Halosen viimeisestä kesästä Kultarannassa A-sudiossa maanantaina 15. elokuuta.