perjantai 5. elokuuta 2011

YLE Uutiset: Helsingin keskustaan nousee viikonlopuksi turvapaikanhakijoiden leiri

YLE Uutiset: Helsingin keskustaan nousee viikonlopuksi turvapaikanhakijoiden leiri 5.8.2011

Kaupunkiroolipeli Dublin 2 näkyy tänä viikonloppuna Helsingin Lasipalatsin aukiolla ympäri vuorokauden. Aukio lavastetaan siirtolaisten asuinalueeksi, jossa Aasiasta ja Afrikasta saapuneet turvapaikanhakijat yrittävät päästä elämässään eteenpäin. Pelissä käsitellään Euroopan unionin turvapaikkapolitiikkaa.

Peliin on ilmoittautunut noin 50 pelaajaa, parikymmentä koko viikonlopuksi, loput lyhyemmäksi ajaksi. Pelaajille tulee tutuksi EU-maiden turvapaikkamenettely mahdollisimman samalla tavalla kuin linnoitukseksikin kuvattuun Eurooppaan saapuville turvapaikanhakijoille.

Mukana on niin roolipeliharrastajia kuin ensikertalaisiakin. Peli on osa URB11-kaupunkikulttuurifestivaalia, joten kaupunki toimii pelin lavasteena ja on osa pelaajien ympäristöä. Ohikulkijoille näyttäytyvät esimerkiksi pelaajat, jotka yrittävät roolissaan tienata jotenkin elantoaan turvapaikanhakijana tai päästä esimerkiksi ihmissalakuljettajien matkassa ulos rajatulta alueelta.

- Pitkä viikonloppu on tulossa, turhautumistakin varmasti näkyy, kuvataiteilija Johanna Raekallio ennakoi. Hän on ollut mukana järjestämässä peliä.

Pelin jälkeen tapahtumat käydään läpi, ettei rooli jää kenellekään päälle tai jokin painamaan. Ikäraja peliin on 18 vuotta.

Pelaaja tuntee siirtolaisen ahdingon

Aukiolle lavastetaan leiri, joka muistuttaa Etelä-Eurooppaan syntyneitä maahanmuuttajien asuinalueita. Kohti tavallisempaa elämää päästäkseen pelaajan on kerättävä rahaa ja luotava suhteita, aivan kuin turvapaikanhakijan oikeassa elämässä.

- Useinhan ihmiset ryhmäytyvät etnisen alkuperän perusteella, mutta se ei ole niin itsestäänselvää, tulevatko ihmiset toimeen keskenään, Raekallio pohtii.

Leirin laidoilla vartioivat rajavartijat. He tarkastavat ihmisten asiakirjoja, rekisteröivät heitä ja käännyttävät ne, jotka eivät Euroopan unionin vaatimuksia täytä. Pelin nimi, Dublin 2, tulee Dublinin asetuksesta, jonka mukaan turvapaikanhakijan hakemus on käsiteltävä siinä maassa, johon hän EU:n alueella ensimmäisenä saapuu.

Käytännössä järjestelmän noudattaminen tarkoittaa sitä, että ihmisiä palautetaan muun muassa Keski- ja Pohjois-Euroopasta Etelä-Euroopan maihin, joiden järjestelmä on hakemusten ruuhkauttama, sillä suurin osa siirtolaisista saapuu maitse ja meritse juuri Etelä-Eurooppaan.

- Järjestelmä tuottaa ilmiöitä, harmaata työtä ja seksityötä muun muassa, Raekallio kuvailee.

Peliä on kehitetty turvapaikanhakijoiden kirjoittamien tekstien ja rajavartijoiden haastattelujen perusteella. Pelin suunnitelleet taiteilijat Johanna Raekallio, JP Kaljonen ja Haidi Motola ovat perehtyneet maahanmuuttoon Suomen vastaanottokeskuksissa ja Kreikassa, jonne moni Eurooppaan saapuva turvapaikanhakija saapuu.