keskiviikko 9. marraskuuta 2011

YLE: Kanada kulkee maahanmuuttoasioissa vastavirtaan

YLE: Kanada kulkee maahanmuuttoasioissa vastavirtaan 9.11.2011

Kun Euroopassa maahanmuuton vastustus lisääntyy, Kanada haalii lisää maahanmuuttajia. Väestömäärään suhteutettuna Kanada ottaa Australian ohella eniten maahanmuuttajia.

Kanada on harjoittanut aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa jo yli kymmenen vuoden ajan. Vuosittain maahan saapuu noin 250 000 siirtolaista. Se on 0,7 prosenttia maan 35 miljoonan väestä.

Erityisen vahvasti siirtolaisia houkutellaan Manitoban provinssiin, joka on alueeltaan lähes kaksi kertaa Suomen kokoinen, mutta asukkaita on vain 1,2 miljoonaa.

Winnipegin kauppakamarin toimitusjohtaja David Angus toivoo TV2:n Silminnäkijä-ohjelman haastattelussa, että tulijoiden määrää kasvatettaisiin nykyisestä 15 000:sta 20 000:een vuodessa. Kasvua toivovat alueen yritykset.

Maahanmuuttoministeri Ben Rempel puolestaan toteaa, että maahanmuutto on osapuilleen ainoa asia, josta puolueet ovat yhtä mieltä. Vaalikampanjoissakaan asia ei herätä suuria tunteita, toisin kuin monissa muissa länsimaissa. Maahanmuuttokriittistä puoluetta ei ole.

Sekä liittohallituksella että provinsseilla on omat kriteerinsä tulijoiden valinnassa. Pohjana on pisteys, jolla toivotaan saatavan työikäistä, jokseenkin hyvin koulutettua ja kielitaitoista väkeä liike-elämän tarpeisiin.

Työpaikasta ei tarvitse olla varmuutta etukäteen. Sekä viranomaiset että lukuisat järjestöt opastavat ja kannustavat nopeaan siirtymiseen työelämään.

Manitobassa asuu yli 140 eri kansallisuutta. Viime vuosina tulijoita on ollut erityisen runsaasti Filippiineiltä, Kiinasta, Intiasta ja Saksasta. Kantaväestö pitää monikulttuurisuutta luonnollisena asiana ja jopa ylpeyden aiheena. Myös ay-liike tukee maahanmuuttoa ja on huolehtimassa ettei palkkojen poljeta.

Lisää aiheesta Silminnäkijä: Mamut tervetuloa! -ohjelmassa ke 9.11. klo 22.05