perjantai 11. marraskuuta 2011

YLE: Pakolaisille ei löydy sijaa Suomesta

YLE Keski-Suomi: Pakolaisille ei löydy sijaa Suomesta 11.11.2011
Rizvi Ismail ja Fathima Rizvi iloitsevat turvastaan (video, 2 min)

Suomi ottaa vuosittain periaatteessa 750 kiintiöpakolaista. Käytännössä näin montaa ei kuitenkaan oteta, sillä vuodesta 2003 Suomi ei ole kertaakaan valinnut kiintiötään täyteen ja satoja jo valittuja odottaa edelleen leirillä paikkaa Suomesta.

Esimerkiksi viime vuonna Suomi nimesi 634 kiintiöpakolaista.

Ongelma ei ole kuitenkaan siinä, ettei kiintiötä täytetä. Se olisi hyödytöntä, sillä nimetyille kiintiöpakolaisille ei ole paikkoja Suomessa. Leireillä on satoja Suomeen nimettyjä pakolaisia, joista osa on odottanut kuntapaikkaa Suomesta jo vuosia.

- Ei ole minne heitä sijoittaa, ei ole riittävästi kuntapaikkoja, sanoo projektipäällikkö Marisel Soto Godoy Sisäasiainministeriöstä. Godoy johtaa hanketta, joka on keskittynyt erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien kiintiöpakolaisten kotouttamiseen.

Keski-Suomessa kiintiöpakolaisia ottaa vastaan vain Jyväskylä, 50 vuodessa. Kyyjärvellä pohdittiin pakolaisten vastaanottoa vuonna 2009, mutta kielteiseen päätökseen päädyttiin valtuustossa yhden äänen enemmistöllä.

Kinnula teki kielteisen pakolaispäätöksen alkuvuodesta 2011. Julkilausutut syy olivat, että kunta on liian pieni, liian syrjässä ja että kuntalaisia ei oltu kuultu riittävästi.

- Osittain siellä oli havaittavissa ilmapiirillisiä asenteita, ongelmiakin jopa. Oli myös pelkoa siitä mitä tämä aiheuttaa kinnulalaisten keskuudessa ja miten tämä olisi vaikuttanut uusien tulijoiden vastaanottoon, että saattavatko he kokea jotakin kielteistä, sanoo Marisel Soto Godoy, joka oli mukana neuvotteluissa Kinnulan kanssa.

Kunnan ei Godoyn mukaan tarvitse olla iso voidakseen ottaa vastaan pakolaisia, ja pienestä koosta voi olla jopa hyötyä.

- Meillä on kokemusta pienemmistäkin kunnista, jotka ovat ottaneet vastaan pakolaisia. Kyse on siitä, että miten asioita tehdään. Se voi olla pienellä paikkakunnalla parempaa, esimerkiksi kielikursseille voi hyvinkin olla helpompaa päästä.