tiistai 5. helmikuuta 2013

Taloussanomat: Ihanat Somen mamut!

Taloussanomat: Ihanat Somen mamut! 5.2.2013

Rasismin, sananvapauden ja suvaitsevaisuuden teemat pulpahtivat Suomessa jälleen pinnalle Jyväskylän kirjaston puukotusvälikohtauksen jäljiltä. Myös pääministeri Jyrki Katainen otti kantaa tapaukseen.

– Keinotekoisen vastakkainasettelun lietsonta, vihapuheet ja suoranainen rasismi on tuomittava ja torjuttava, Katainen kirjoitti blogissaan.

Millaisia ovat keinotekoiset vastakkainasettelut? Yhdysvalloissa kynnys reagoida ylittyy herkästi. Osan arabiyhteisöstä kerrottiin siellä pahastuneen Coca-Colan uudesta mainoksesta, joka esitettiin Super Bowlissa viikonloppuna.

Erään arabijärjestön mielestä mainoksessa kameleineen aavikolla matkaava kaapupukuinen arabi oli liikaa ja viesti jopa rasistisesta stereotyypittelystä.

Nopeasti hiipunut kohu kuvastanee ehkä enemmänkin jännitteitä, joita kapitalistia arvoja välittävä kaikkialle tunkeva virvoitusjuomajätti arabimaailmassa herättää.

Ainakin näin voisi väittää suomalaisena Suomesta, jossa kynnys etnisiin loukkauksiin on reippaasti korkeammalla: vieläkin Suomessa rasismi- ja maahanmuuttokeskustelu taantuu joskus akselille: "Onko n-sana sopiva vai ei?"

Yhdysvalloissa vastaava keskustelu, julkinen siis, kuulostaisi uskomattomalta, huonolta vitsiltä.

Huumori suvaitsevaisuuden lämpömittari

Huumori on eräs henkisen ilmapiirin parhaista mittareista. Suosittu Putous-sarja, jos mikään, pelaa stereotypioilla. Kaikki saavat osansa: vanhukset, lapset ja turkulaiset. Yksi suosituimmista tämän kauden hahmoja on ollut "Somen muijia" rakastava Karim Z. Yskowicz.

Olisiko Yskowicz saanut Yhdysvalloissa jo noottia etnisiltä ryhmiltä? Ehkä. Suomessa kukaan ei tiettävästi ole hänestä pahastunut – ei tunnettu kokoomuspoliitikko eivätkä maahanmuuttajat.

Luulenpa että ainakin maahanmuuttajien mielestä Karim on ihan hauska – jos nyt ohjelman huumorista sattuu pitämään.

Alatyylinen huumori, josta sarjaa on syytetty, uppoaa paitsi suomalaisiin, myös maahanmuuttajiin, nuoriin varsinkin. Heidän huumorinsa ja itseironiansa on kokemukseni mukaan usein tosi armotonta ja mauttomuudessaan paitsi tosi teiniä, myös jotenkin tosi suomalaista.

Eräs koulussa hyvin pärjäävä musta lukiolaisnuorukainen valisti hiljattain opettajaansa kertomalla, että "ei se n... (afrikkalainen) mitään kunnolla opi ilman keppiä".

Tyhmyys ja (huono) huumori eivät yleensä viihdy samassa päässä.

Tätä Putous-hahmoa ei kukaan halua...?

Nauru ja huumori yhdistävät, jos ne kohdistuvat tasapuolisesti kaikkiin ja kaikkeen. Ja ymmärretään huumoriksi. Umayya Abu-Hannan Helsingin Sanomissa maalaamaa synkkää Suomi-kuvaa ainakaan pääkaupunkiseudun mamu-nuoret eivät tunnu tunnistavan – ehkä siksi huono huumorikin kukkii.

Kirjoituksessaan Katainen halusi lisäksi puuttua vihanlietsontaan myös internetin keskustelupalstoilla. Siinäpä on miettimistä.

Yhdenlaista hahmoa Putouksessa ei ole vielä näkynyt. Naurattaisikohan kansaa, jos ohjelmaan astelisi Leijona-vaakunaa kantava, pesunkestävä rasisti-Reiska? Naurattaisikohan hahmo myös äärioikeistolaisia? Uskaltaisiko kukaan häntä esittää? Millaista jälkipyykkiä hahmosta seuraisi?