keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Yle: Ex-oikeusministeri Brax: Supo vähättelee äärioikeiston roolia

Yle: Ex-oikeusministeri Brax: Supo vähättelee äärioikeiston roolia 6.2.2013
MTV3: Supo: Äärioikeiston kokonaisuhka vähäinen Suomessa
MTV3: Jyväskylän kirjastopuukotuksesta etsintäkuulutettu yhä karkuteillä
Iltalehti: Juho Eerola pahoitteli puheitaan Ylellä

Entinen oikeusministeri, vihreiden kansanedustaja Tuija Brax katsoo suojelupoliisin vähättelevän äärioikeiston toimintaa. Hänen mukaansa Supo pitäisi saada parlamentaariseen valvontaan.

Jyväskylässä Äärioikeisto Suomessa -kirjan keskustelutilaisuudessa tapahtuneen puukotuksen epäilty kuuluu äärioikeistolaiseen Suomen vastarintaliikkeeseen. Supo kommentoi pian tapauksen jälkeen että tämänkaltainen isku ei tullut sille yllätyksenä, ja että kyse on yksittäisten ääriryhmien välisestä yhteenotosta.

Entisen oikeusministerin mukaan lausunto jätti toivomisen varaa.

- Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Supon yksittäisten toimijoiden kanssa keskusteltaessa väkivaltarikoksista tulee esiin asetelma, jonka mukaan ”ääriliikkeet vaan nahistelevat keskenään” , Brax sanoi Ylen Radion Ykkösaamussa.

Braxin mukaan suojelupoliisin toiminnassa on myös nähtävissä erilainen suhtautuminen äärivasemmistoon ja äärioikeistoon.

- Kun katsotaan vaikka Supon vuosikertomusta vuodelta 2011, niin näkyy tendenssinomainen tapa näistä julkisistakin asiakirjoista, jossa anarkismia pidetään aika järjestäytyneenä ja vaarallisena mutta äärioikeisto on aina ikään kuin mielenterveydeltään järkkyneiden yksittäisten ihmisten toimintaa.

- Sitä en osaa arvioida, oliko tämä Supon kanta vai yksittäisen toimijan harkitsematon lausunto, mutta vastaus ei ollut tyydyttävä. Paikalla oli mm. vasemmistoliiton varakansanedustaja Li Andersson ja hänen rinnastamisensa ääriainekseksi on äärimmäisen loukkaavaa ja hämmentävää.

Brax kannustaa hallitusta toimin, jotta suojelupoliisi saataisiin parlamentaarisen valvonnan piiriin.

- Näin on jo kaikissa Suomeen rinnastettavissa maissa. Niissä yhteiskunnallinen uskottavuus, luotettavuus ja kyky puhua ihmisten kieltä on osin varmennettu Euroopan neuvoston suositusten mukaisella parlamentaarisella valvonnalla. Se meiltä puuttuu.

________________________________________

MTV3: Supo: Äärioikeiston kokonaisuhka vähäinen Suomessa

Suojelupoliisi (Supo) pitää äärioikeiston aiheuttamaa uhkaa Suomessa yhteiskunnan tasolla vähäisenä.

Supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto ei suoraan halunnut ottaa kantaa entisen oikeusministerin Tuija Braxin Ylellä esittämään kritiikkiin. Brax moitti Supoa siitä, että se vähättelee äärioikeiston roolia.

Lehto sanoi, että Supon pitää asettaa uhkakuvat mittasuhteisiin. Sen perusteella äärioikeiston uhka on vähäinen, hän sanoi.

Lehto vahvisti, että viime viikolla Jyväskylässä tapahtunut välikohtaus ei tullut Supolle yllätyksenä. Hänen mukaansa Supo oli varautunut tilanteeseen.

– Supollakaan ei ole kristallipalloa, vastasi Lehto kysymykseen, miten yhteenotto silti pääsi tapahtumaan.

Jyväskylässä kolme äärioikeistolaiseksi epäiltyä yritti päästä Äärioikeisto Suomessa -kirjan keskustelutilaisuuteen. Kun heitä ei päästetty sisään, ottivat he yhteen kolmen tilaisuudessa olevan kanssa. Tappelussa yksi epävirallinen järjestyksenvalvoja sai teräaseen iskun ylävartaloonsa.

_____________________________________________

MTV3: Jyväskylän kirjastopuukotuksesta etsintäkuulutettu yhä karkuteillä

Jyväskylän kirjastopuukotukseen liittyen etsintäkuulutettu mies on yhä karkuteillä.

- Puukotuksen tutkinta pääsee etenemään sitten, kun tavoitamme etsintäkuulutetun, kertoo komisario Tuomo Korhonen Keski-Suomen poliisilaitokselta.

Kirjaston kirjaesittelyyn pyrkineen kolmikon yksi jäsen on vangittuna. Toinen kirjastopuukotuksesta epäilty pääsi vapaaksi pidätyksen jälkeen tiistaina. Keski-Suomen poliisi esitti tätäkin miestä vangittavaksi, mutta käräjäoikeus päätyi päinvastaiseen ratkaisuun.

Puukotus tapahtui viime viikon keskiviikkona tilaisuudessa, jossa esiteltiin äärioikeistoa käsittelevää kirjaa.

________________________________________________

Iltalehti: Juho Eerola pahoitteli puheitaan Ylellä

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Juho Eerola ja Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson puivat Jyväskylän kirjastoiskua keskiviikkoiltana Ylen A-Studiossa.

Eerola oli aiemmin vihjaillut niin Facebookissa kuin STT:n haastattelussakin Äärioikeisto Suomessa -kirjan keskustelutilaisuudessa sattuneen välikohtauksen olleen mainostemppu.

Li Anderssonin mukaan Eerola pyrki puheillaan vähättelemään Jyväskylän välikohtausta, joka Anderssonin mukaan oli "järjestäytyneen, kansallissosialistisen liikkeen" tekemä "isku sananvapautta vastaan".

Eerola pyysikin ulostuloaan osittain anteeksi. Hän kertoi tuomitsevansa poliittisen väkivallan ja pahoitteli Facebook-kommenttiensa mahdollista "monitulkintaisuutta".

- En ole sanonut, että se (välikohtaus) olisi ollut mainostemppu, sanoi Eerola.

- Mutta hyvää mainosta se oli silti, kansanedustaja kuittasi viitaten Äärioikeisto Suomessa -kirjan saamaan julkisuuteen.