maanantai 18. maaliskuuta 2013

Yle: Eritreaner i Finland utpressas på olagliga skatter

Yle: Eritreaner i Finland utpressas på olagliga skatter 18.3.2013

Eritreaner som bor utomlands tvingas betala skatt till staten Eritrea för att inte råka i trångmål. Till och med eritreaner som har finländskt medborgarskap måste betala två procent av sina inkomster årligen för att inte råka ut för problem från de eritreanska myndigheternas sida.

Yle nyheter har talat med en man som kommer från Eritrea och i dag är finländsk medborgare. Han vägrar betala skatt i två länder, och betalar ett högt pris för det.

Belay kom hit till Finland som flykting för 20 år sedan på grund av kriget mellan Etiopien och Eritrea. Han är högt utbildad och har ett välbetalt jobb och han trivs här. Ändå är livet just nu en enda lång kamp för att få frun och barnen, som är 2 år respektive 7 månader gamla, till Finland. Paret gifte sig i kyrkan i Eritrea, men något lagligt vigselbevis gick inte att få.

- För att få ett vigselbevis skulle jag vara tvungen att betala tiotusen euro för alla de år som jag bott i Finland och inte har betalat skatt till Eritrea, berättar Belay.

"Frivillig" skatt

Och det här problemet råkar exileritreaner ut för världen över. Skatten uppges vara frivillig, men utpressningen tar sig många uttryck. Eritreaner får inte pass eller andra nödvändiga dokument från ambassaden, om skatten är obetald. En del vågar inte resa tillbaka till hemlandet och ibland råkar släktingar i hemlandet illa ut.

- Någon i familjen kan gripas i Eritrea och polisen säger att en familjemedlem utomlands har gjort sig skyldig till brott och familjen måste se till att få hem honom, berättar Belay.

Hittills har han inte råkat ut för problem då han reser hem, men han sörjer att han ser familjen alltför sällan.

- Det är svårt att bo åtskilt, min tvååriga dotter förstår inte ens vad pappa är, vad ordet pappa betyder, säger Belay.

Skattebevis kontrolleras på allt

Och det att skatten är obetald kan ta sig de mest absurda uttryck.

- Jag skickade en tröja och ett par skor på posten, men då de såg att paketet kom från Finland krävdes ett bevis på att skatten är betald. Så familjen kunde aldrig lösa ut paketet där hemma, säger Belay.

Då han besöker Eritrea kan han inte ens hyra en bil eller köpa bensin, eftersom skattebeviset kollas överallt. En del av sin lön lyckas han skicka hem via afrikanska vänner i grannländerna. Det är trots allt hans finländska lön som familjen där hemma lever på.

Kampanj mot skatten

I Finland är den här utpressningen är inte så känd. Här bor bara ett hundratal personer som är födda i Eritrea. Men i Sverige för både Amnesty International och en del politiker en synlig kampanj mot den här skatten. FN har krävt att medlemsländerna ska ta itu med systemet . På utrikesministeriet i Finland uppger man att Finland har deltagit i diskussionen via Europeiska rådet och EU försöker föra en dialog med Eritrea om mänskliga rättigheter, där skattefrågan också lyfts upp.

På Eritreas ambassad i Stockholm har ingen svarat på Yle nyheters begäran om en intervju. Men i ett svar på en liknande intervjuförfrågan till Sveriges Television svarar ambassaden att skatten är frivillig; i utbyte mot den kan man förvänta sig service av de eritreanska myndigheterna. Ambassaden ser den som ett sätt för eritreaner utomlands att bidra till uppbyggnaden av landet.