Helsingin Sanomat: Poliisi kiistää maahanmuuttajien satunnaistarkastukset 16.3.2013
Vähemmistövaltuutetun toimisto saa usein yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat tulkinneet joutuneensa tarkastetuiksi etnisen taustansa takia.
Ruotsissa on noussut kohu tapauksista, joissa poliisi on pysäyttänyt maahanmuuttajataustaisia ihmisiä ilman erityistä syytä. Suomessa poliisi kieltää tarkastavansa ihmisiä ihonvärin tai etnisen taustan perusteella.
Ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisilaitokselta pitää asemilla tapahtuvia satunnaisia paperinkyselyitä vanhana urbaanilegendana.
Jos poliisi kysyy papereita ulkomaalaistaustaisilta, sille on pätevä syy, Hakola vakuuttaa.
"Poliisi ei tee satunnaisia paperinkyselyitä ulkomaalaisilta näyttäville nuorille."
Vähemmistövaltuutetun toimisto saa kuitenkin toistuvasti yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat tulkinneet, että heidät on tarkastettu vain heidän etnisen taustansa takia. Toimistopäällikkö Rainer Hiltunen uskoo, että useissa tapauksissa kyse voi olla poliisin huonosta viestinnästä.
"Poliisin pitää pystyä kertomaan paperien kysymisen peruste. Yhteyttä ottaneet ihmiset eivät selvästikään ole olleet selvillä siitä, miksi toiminta on kohdistettu heihin."
Hiltunen muistuttaa, että poliisin tekemä pysäytys saattaa tuntua ihmisestä siltä, että hän on silmätikkuna. "Poliisin pitää olla perillä tästä."
Helmikuussa poliisi antoi organisaationsa sisäisen ohjeen, joka selvästi kieltää etnisen profiloinnin.
Helsingin poliisin Hakolan mukaan papereita voidaan kysellä, jos on tapahtunut esimerkiksi katuryöstö, ja silminnäkijöiden mukaan epäilty on lähtenyt tiettyyn suuntaan.
"Siinä ei ole poliisilla paljon muuta mahdollisuutta kuin hakea tuntomerkkeihin sopivaa ihmistä."
Helsingin Sanomat kysyi kokemuksia ulkomaalaistaustaisilta ihmisiltä perjantaina Helsingin päärautatieasemalla.
Useimmilla haastatelluilla ei ollut suomalaispoliisien toimista huomautettavaa. Silti muutamat afrikkalaistaustaiset haastatellut kertoivat, että sattumanvaraiset kyselyt ovat yleisiä. Kukaan niistä, jotka kertoivat mielestään tulleensa aiheettomasti tarkastetuksi, ei halunnut kertoa nimeään julkisuuteen.
Yksi mainitsi ikävimmäksi tunteen, että muut pitävät rikollisena.
Opiskelija Nisande Pascal, 27, kertoi ihmettelevänsä, kuinka virkavalta kohteli hänen ystäväänsä.
Pascalin mukaan poliisi oli tullut kysymään ystävältä papereita Helsingin päärautatieasemalla. Kun niitä ei ollut, poliisi oli ottanut miehen kiinni. Ystävä vapautettiin kuuden viikon selvittelyn jälkeen.
Poliisihallituksen poliisitarkastajan Mia Poutasen mukaan ulkomaalaisia valvotaan lähinnä muiden poliisitehtävien ohessa. Jos ulkomaalaista puhutetaan tehtävän aikana, samalla tarkastetaan maassaololupa.
Joskus poliisi tekee valvontaiskuja vain etsiäkseen laittomasti maassa olevia ulkomaalaisia. Iskuja tehdään esimerkiksi ravintoloihin, mutta kohteena saattaa olla laajempikin alue.
"Ne perustuvat siihen, että poliisi on saanut etukäteen vihiä siitä, missä heitä saattaisi olla. Näiden yhteydessä joku on voinut kokea, että tarkastus on tehty epäoikeudenmukaisin perustein." Etninen profilointi on kielletty, Poutanen korostaa.
"Pelkän ulkonäön pohjalta ei ketään voi tarkastaa. Siihen täytyy liittyä muuta, etukäteen saatua tietoa."
Poutasen mukaan Suomi on montaa muuta maata tehokkaampi palauttamaan kotimaihinsa ulkomaalaisia, jotka ovat saaneet maastapoistamispäätöksen. Esimerkiksi viime vuonna heistä noin 80 prosenttia palasi lähtömaahansa.