keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Yle: Tuomioja ei innostu syyrialaispakolaisten ottamisesta Suomeen

Yle: Tuomioja ei innostu syyrialaispakolaisten ottamisesta Suomeen 27.3.2013

Ulkoministeri Tuomioja pitää parempana sitä, että Suomi tukee syyrialaispakolaisia Jordanian ja Turkin leireillä sekä Libanonissa.

Suomi ei aio auttaa syyrialaispakolaisia Saksan tapaan. Saksan sisäministeri Hans-Peter Friedrich ilmoitti Saksan tarjoavan 5000 syyrialaispakolaiselle väliaikaisen suojan. Saksalaisdelegaatio lähtee lähiaikoina Syyrian naapurimaiden telttaleireille etsimään Saksaan tulijoita. Etusijalla ovat monilapsiset perheet, ilman vanhempia olevat alaikäiset ja ne, joilla on sukulaisia Saksassa.

Maahanmuuttokysymyksistä vastaava EU-komissaari Cecilia Malmström on kehottanut muita unionimaita ottamaan Saksasta mallia. Radio Suomen Ajantasassa haastateltu ulkoministeri Erkki Tuomioja ei Saksan esimerkistä innostu.

- Nyt on kysymys niin suurista määristä, ettei tällainen muutamien tuhansien siirtyminen auta.

Tuomioja sanoo kuitenkin, että mikäli YK:n pakolaiskomissaarilta tulisi erityinen pyyntö niin silloin Suomi saattaisi asiaa harkita. Kyse olisi Tuomiojan mukaan korkeintaan muutamasta sadasta pakolaisesta.

- Olemme avoimia niille ehdotuksille, jotka tulevat meille YK:n pakolaiskomissaarin kautta. Sellaisia ei ole toistaiseksi tullut.

Suomi ei aio toimia oma-aloitteisesti niin kuin Saksa, joka on saanut kiitosta YK:n pakolaisjärjestöltä UNHCR:ltä. Saksa päätti toimia sen jälkeen kun YK:n pakolaiskomissaari Antonio Guterres esitti tammikuussa EU:n sisäministereille yleisen toiveen syyrialaispakolaisten aktiivisesta auttamisesta. Guterres toivoi kaikkein haavoittuvimpien sekä EU-maissa asuvien syyrialaisten sukulaisten pääsyä EU-maihin.

"Parempi auttaa paikan päällä"

Ulkoministeri Tuomioja pitää parempana sitä, että Suomi tukee syyrialaispakolaisia Jordanian ja Turkin leireillä sekä Libanonissa. Suomi on rahoittanut humanitääristä apua noin seitsemällä miljoonalla eurolla.

Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoi Ajantasassa, ettei tämä riitä.

- Kyllä Euroopalla on moraalinen vastuu osallistua näiden pakolaisten auttamiseen muutoinkin kuin siellä paikan päällä. Pitää ottaa huomioon, että siellä on ihmisiä, joiden ei kuulu olla tällaisilla leireillä, jotka tarvitsevat esimerkiksi terveydenhoitoa. Ja jos puolet paenneista on lapsia, niin on kysyttävä, että onko toivottavaa että he viettävät pitkiä aikoja tällaisissa olosuhteissa.

Syyrian naapurimaissa on lähes miljoona pakolaista. EU-maihin on tullut alle 30 000 syyrialaista turvapaikanhakijaa. Pakomatka EU-alueelle on usein hengenvaarallinen. Kreikan saaristossa etsitään parhaillaan pakomatkalla hukkuneiden syyrialaisten ruumiita.