perjantai 22. maaliskuuta 2013

Länsi-Savo: Osaava ulkomainen työvoima tarpeen

Länsi-Savo: Osaava ulkomainen työvoima tarpeen 22.3.2013

Ei tarvitse mennä kauas todetakseen, että tulevaisuus on jo laskenut Etelä-Savossa: Sulkavan kunnassa 31,1 prosenttia väestöstä on eläkeläisiä ja vastaavat luvut Heinävedellä ja Puumalassa kiipeävät 30 prosenttiin. Mikkelissä asiat ovat hieman paremmin (20,3 prosenttia), mutta huonommat jos vertailemme koko maata (18,1 prosenttia).

Etelä-Savo ei ole pelkästään nähnyt sen väestön ikääntymistä nopealla vauhdilla, väestökato on ollut toinen vitsaus. Vuonna 1980 eteläsavolaisia oli 174 619, mutta 2011 se oli laskenut 153 738:aan.
Eri ennusteet povaavat sama menoa: vuonna 2020 väestömäärä laskee 146 042:een, ja vuonna 2030 määrän arvioidaan laskevan jo lukuun 141 059.
Lähteenä lukuihin on Etelä-Savon maakuntaliitto.

On ihmeellistä, että jotkut mikkeliläiset kunnallispoliitikot uskovat yhä, ettemme tarvitse osaavaa työvoimaa muualta kuin Suomesta.
Näyttää siltä että näille politiikoille ainoa vastaus nykymenoon on jättää tulevaisuutemme Etelä-Savossa sattuman varaan ja populismiin.

Mitä merkitsee Etelä-Savon maakunnalle väestökato ja vanheneminen? Vastaus on yksinkertainen: alikehitystä ja itsenäisen päätöksenteon menettämistä isompaan kasvukeskukseen. Tämä kehitys on jo alkanut maakunnassamme.
Tarvitsemme enemmän kun koskaan johtajuutta ja isoa kuvaa siitä, miten ratkaisemme väestöllisiä ja taloudellisia haasteita. Yksi menestyksen pilari lepää osaavan työvoiman saamisessa Suomesta ja ulkomailta maakuntaan sekä moninaisuuden hyväksyminen.
Kansainvälisyys ja maahanmuutto ovat vanha ja tehokas keino korjata väestökadon puutteet. Tätä on käytetty ennen, nyt ja käytetään tulevaisuudessakin.
Samalla tavalla kuin maat houkuttelevat yrityksiä, jotka luovat uusia työpaikkoja, sama asia koskee osaavaa työvoimaa ulkomailta.

Isänmaallisuus merkitsee asennetta, jossa toimitaan maan parhaiksi. Etelä-Savon parhain intressin puolustaminen on taata sen väestöllinen ja taloudellinen hyvinvointi niin tänään kun tulevaisuudessakin. Ilman ulkomaalaista työvoimaa tämä ei onnistu.
Maakunta jota me kannustamme, ei ole pelkästään kansainvälinen ja moninainen, se on samalla ylpeä omista eteläsavolaisista juurista eilen, tänään ja tulevaisuudessakin.

Enrique Tessieri
Veysi Zengil
Hamid H. Alsammarraee
Mustafa Mohamed Ahmed
Kansainvälinen Mikkeli ry