tiistai 12. maaliskuuta 2013

Yle: Sisäministeri: Viranomaiset toimivat oikein Kotkassa

Yle: Sisäministeri: Viranomaiset toimivat oikein Kotkassa 12.3.2013

Sisäministeri Päivi Räsänen puolustaa Kotkan viranomaisia, kun he vaativat vasemmistonuorten keskustelutilaisuuteen pelastussuunnitelman. Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus jouduttiin perumaan viime viikolla, kun järjestäjät eivät tehneet pelastussuunnitelmaa ajoissa.

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan viranomaiset toimivat oikein vaatiessaan Kotkan vasemmistonuorten keskustelutilaisuuteen pelastussuunnitelmaa.

Etelä-Kymen vasemmistonuoret joutuivat perumaan Äärioikeisto Suomessa -keskustelutilaisuuden maaliskuun alussa, koska tilaisuuden pelastussuunnitelmaa ei ollut jätetty ajoissa viranomaisille. Lain mukaan pelastussuunnitelma pitää palauttaa viranomaisille kaksi viikkoa ennen tilaisuutta.

Sisäministeri Päivi Räsänen harmittelee sitä, että tilaisuuden järjestäjät olivat liikkeellä liian myöhään.

- Käsitykseni mukaan viranomaiset eivät ole millään tavalla asenteellisesti estäneet tilaisuuden järjestämistä. On harmillista, että tässä on oltu muutama päivä liian myöhään liikkeellä.

Kymenlaakson pelastusviranomaiset vaativat tapahtuman järjestämiseen pelastussuunnitelmaa, jota ei ole vaadittu muissa vastaavissa tilaisuuksissa. Pelastussuunnitelmaa vaadittiin sen takia, että Jyväskylässä vastaavassa tilaisuudessa sattui puukotusvälikohtaus tammikuun lopussa.

Sisäministeri Räsäsen mukaan pelastuslaitoksen ja poliisin tulee toimia tasapuolisesti kaikkia kohtaan. Viranomaisten tehtävä on paitsi huolehtia turvallisuudesta, myös kansalaisten mahdollisuudesta kokoontua ja toteuttaa sananvapauttaan.

- Poliisiylijohtaja aikoo keskustella poliisipäälliköiden kanssa yhtenäisistä menettelytavoista yleisötapahtumien turvaamiseksi, jotta nämä menettelytavat olisivat tasapuoliset, Päivi Räsänen sanoo.