lauantai 23. maaliskuuta 2013

Turun Sanomat: Keskustelu äärioikeistosta sähköisti Jyväskylän kirjamessut

Turun Sanomat/STT: Keskustelu äärioikeistosta sähköisti Jyväskylän kirjamessut 23.3.2013
Ilta-Sanomat: "Kun Suomessa menee kirjatilaisuuteen, pitää kulkea metallinpaljastimen läpi"

Tunnelma oli lauantaina valpas ja utelias ääriliikkeitä käsittelevässä keskustelutilaisuudessa Jyväskylän kirjamessuilla. Kaikille halukkaille ei löytynyt istumapaikkaa satapaikkaisessa salissa.

Tilaisuuteen oli varauduttu tavallista järeämmillä turvatoimilla Jyväskylän kaupunginkirjastossa tammikuussa tapahtuneen puukotuksen vuoksi.

Virka- ja siviilipukuisia poliiseja liikkui messualueella, ja kaksi järjestysmiestä tarkasti jokaisen keskustelutilaisuuteen saapuvan kuulijan. Ovet pysyivät tiukasti kiinni keskustelun alettua.

– Kirja-alasta on jälleen tullut jännittävä, tilaisuuden vetäjä Ville Rauvola sanoi.

Lapuan liikettä tutkinut tohtori Miika Siironen muistutti puheenvuorossaan, että pitkällä aikavälillä tarkasteluna Suomessa eletään poikkeuksellisen rauhallista aikaa myös ääriliikkeiden kohdalla.

– Oikeuslaitos katsoi 1930-luvulla Mäntsälän kapinan jälkeen läpi sormien oikeistolaista väkivaltaa.

Keskustelutilaisuudessa pohdittiin, raivaako perussuomalaisten nousu tilaa uusille äärioikeistolaisille ryhmillle.

– Kansallinen Vastarintaliike perustettiin samoihin aikoihin perussuomalaisten vuoden 2008 kuntavaalirynnistyksen kanssa. En usko, että se oli sattumaa. Yhteiskunnallinen ilmapiiri oli rakentunut otolliseksi, sanoi Dan Koivulaakso.

Koivulaakson, Li Anderssonin ja Mikael Brunilan kirjoittama Äärioikeisto Suomessa -kirja on ollut yksi vuoden puhutuimmista teoksista.

Tilaisuudessa kävi ilmi, että monet suomalaiset rasismia käsittelevät tutkijat ovat rajoittaneet julkisia esiintymisiään ja sensuroineet puheitaan uhkailun takia.

Koivulaakso ei allekirjoita väitettä siitä, että suomalaisten asenteet olisivat koventuneet. Keskustelukulttuuri on kuitenkin muuttunut ronskimmaksi. Mitä asialle voisi tehdä?

– Mediatalojen pitäisi moderoida keskustelupalstojaan tiukemmin tai vaatia ihmisiä kirjoittamaan koko nimellään. Nyt nettipalstoilta löytyy sellaista tekstiä, joka ei ikinä menisi painetussa lehdessä läpi, sanoo Koivulaakso.

____________________________________

Ilta-Sanomat: "Kun Suomessa menee kirjatilaisuuteen, pitää kulkea metallinpaljastimen läpi"

Ääriliike-seminaari sujui ongelmitta Jyväskylän kirjamessuilla.
Äärioikeisto Suomessa -kirjan tekijän esiintyminen Jyväskylässä ensimmäistä kertaa tammikuisen kirjastopuukotuksen jälkeen ei johtanut välikohtaukseen.

Kansallismieliset loistivat poissaolollaan, tai eivät ainakaan toimineet näkyvästi, kun Dan Koivulaakso osallistui kirjamessujen yhteydessä järjestettyyn, ääriliikkeitä käsitelleeseen seminaariin.

Puukotuksen vuoksi seminaariin varustauduttiin turvatoimilla. Kaikki runsaat sata kuulijaa tarkistettiin metallinpaljastimilla. Puolitoista tuntia kestänyt seminaari pidettiin suojaisassa auditoriotilassa, järjestysmiesten vahtiessa lukittuja ovia.

- Muutama vuosi sitten moni ei olisi kuvitellut, että kun Suomessa menee kirjatilaisuuteen, niin pitää kulkea metallinpaljastimen läpi, Koivulaakso sanoi alustuksessaan.

"Kaikesta ei jaksa ilmoitella"

Tammikuinen, kirjatilaisuuden järjestäjään kohdistunut puukotus ei ole pysäyttänyt tekijätrioa. Tilaisuuksien järjestelyt ovat puukotuksen jälkeen muuttuneet oleellisesti.

Muutama viikko sitten poliisi esti kirjaa käsittelevän keskustelutilaisuuden Kotkassa, Koivulaakson mukaan mielivaltaisesti.

Koivulaakso uskoo, että oikeuskansleri tulee toteamaan poliisin toiminnan virheelliseksi. Kantelun asiasta on tehnyt oikeustieteen tohtori Kalevi Hölttä.

Koivulaakso ei usko, että kansalaisten asenteet maahanmuuttoa kohtaan olisivat erityisemmin koventuneet. Enemmän häntä huolestuttaa keskusteluilmapiirin muuttuminen. Se näkyy etenkin nettikeskusteluissa.

- En ymmärrä, miksi lehtien lukijapalstoja moderoidaan, mutta verkkokeskusteluja ei. Verkko yhtä suuri osa todellisuutta kuin painettu sana, Koivulaakso sanoi IS:lle seminaarin jälkeen.

Rajuja ovat myös viestit, joita Koivulaakso ja kumppanit saavat suoraan, esimerkiksi anonyymeistä sähköpostiosoitteista. Koivulaakson tietoon on tullut yksi meili, josta vastaanottaja teki rikosilmoituksen.

- Meilissä oli tosi räikeästi usean eri lain kanssa ristiriitaista materiaalia. Poliisista sanottiin, että asia on liian vaikea tutkia suhteessa rikoksen vakavuuteen. Varmaan niin.

- Kaikesta ei jaksa ilmoitella - ja minne sitä edes ilmoittelisi. Mutta toivon, että saisimme ennakkotapauksia, sillä törkeä kunnianloukkaus tulee tekijälleen kalliiksi. Muutama sellaisen jos jossain vaiheessa saisi jollain taholla läpi, niin se voisi hillitä viestejä.

"Samat läpät kuin ennenkin"

Koivulaakson omaan esiintymistapaan ja viestiin kirjastopuukotus ei ole vaikuttanut.

- Samat läpät kuin ennenkin, Koivulaakso kuittaa.

Jännitys kirjamessuilla jatkuu myös sunnuntaina, kun on Äärioikeisto Suomessa kirjan kirjoittajiin kuuluvan vasemmistonuorten puheenjohtajan Li Anderssonin vuoro esiintyä.

Andersson osallistuu keskustelutilaisuuksiin sunnuntaina myös Äänekoskella ja Suolahdessa.