torstai 21. maaliskuuta 2013

Aamulehti: Vihreät nuoret: Lisää monikulttuurisuutta päiväkoteihin ja kouluihin!

Aamulehti: Vihreät nuoret: Lisää monikulttuurisuutta päiväkoteihin ja kouluihin! 21.3.2013

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaatii, että rasisminvastainen asennekasvatus tuodaan tiiviimmäksi osaksi varhaiskasvatusta sekä opetusta.

Tänään vietetään kansainvälistä rasisminvastaista päivää, joka on saanut alkunsa vuonna 1966 YK:n yleiskokouksen julistuksesta.

– Suomi ei globaalissa mittakaavassa ole vielä kovin monikulttuurinen maa. Kulttuurinen, uskonnollinen ja etninen monimuotoisuus kuitenkin lisääntyy maailman jatkuvasti avautuessa. Ennakkoluulot tuntematonta kohtaan ja suoranainen rasismi elävät huolestuttavan monien suomalaisten mielissä ja asenteissa. Tarvitaan keinoja murtaa näitä ennakkoluuloja, toteaa puheenjohtaja Veli-Matti Partanen.

– Arvot ja asenteet opitaan nuorena. Eräs tärkeä keino rasismin kitkemiseen on asennekasvatus jo varhaislapsuudessa. Päiväkoteihin ja kouluihin tarvitaan lisää opetusta monikulttuurisuudesta ja ihmisten yhdenvertaisuuden korostaminen tulee aloittaa jo lapsesta lähtien. Tutustuttamalla lapset erilaisiin kulttuureihin ja tapoihin voidaan rasismin siemenet kitkeä jo alkuunsa, linjaa puheenjohtaja Maria Ohisalo.

ViNO vaatii myös, että opettajankoulutuksessa on painotettava monikulttuurisuuden käsittelyä, jotta ammattikasvattajilla on välineet ottaa erilaiset kulttuurit paremmin huomioon työssään.

– Lapset kohtaavat vanhempiaan enemmän monimuotoisuutta, niin etnistä, kulttuurista kuin vaikka seksuaalistakin. Monilla vanhemmilla ei ole välineitä auttaa lapsiaan ymmärtämään kohtaamaansa monimuotoisuutta, minkä vuoksi kouluilla ja päiväkodeilla on tässä tärkeä rooli, toteavat puheenjohtajat Partanen ja Ohisalo.