Yle Turku: Kerjäläiset aikaisin Turun katukuvaan 14.3.2013
Poliisin mukaan suomalaisten on totuttava ajatukseen, että kerjäläiset ovat pysyvästi saapuneet Suomen katukuvaan. Vaikka poliisi saa asiasta valituksia, ilmiöön ei voida puuttua, jos he eivät aiheuta häiriötä tai tee laittomuuksia.
Kerjäläiset ovat ilmaantuneet tänä keväänä katukuvaan poikkeuksellisen aikaisin niin Helsingissä kuin Turussakin. Varsinais-Suomen poliisilaitoksen valvonta- ja hälytysyksikön päällikön, ylikomisario Timo Malisen mukaan ensimmäiset kerjäläiset ilmaantuivat Turun katukuvaan jo helmikuussa.
- Tämä on uusi ilmiö. Takavuosina kerjäläiset saapuivat vasta, kun sää oli plussan puolella. Kävin viime viikolla Helsingissä ja havaitsin, että sielläkin kerjäläisiä on jäisillä kadunkulmilla, kuvailee Malinen.
Turkulaiset ovat oppineet hyväksymään kerjäläiset katukuvaan kuuluvana ilmiönä. Valituksia tulee enää harvoin.
- Työpöydälläni on kirje, jossa anonyymi kansalainen pyytää poliisia puuttumaan ankaralla kädellä tällaiseen toimintaan, joka ei Suomeen kuulu. Takavuosina näitä tuli paljon enemmän. Nyt ihmiset tietävät, ettei ilmiöön voi puuttua, ellei siitä ole selkeää haittaa, sanoo Malinen.
Kadunkulmissa kyhjöttävistä kerjäläisistä on harvoin haittaa.
- Ongelmana ovat henkilöt, jotka kaupittelevat aggressiivisella tavalla kukkia, kiikareita tai muuta tavaraa. Tämä herättää joskus ihmisissä pelkoa, ja tähän poliisi voi puuttua.
Kansalaisten keskuudessa liikkuu paljon arveluita, että kerjääminen on yhteydessä jonkintyyppiseen rikollisuuteen.
- Tähän on vaikea vastata. Minulla on sellainen käsitys, ettei tänne kukaan yksittäinen ihminen tule ulkomailta pelkästään kadunkulmiin istumaan muutaman euron toivossa. Kyllä tähän muutakin kytkeytyy, mutta mitä? Siihen en osaa vastata, muttei tämä näin yksinkertainen kuvio voi olla, sanoo Malinen.
Monesti kuulee väitettävän, että kerjäläisten määrä on vuosi vuodelta kasvussa.
- Turussa kerjäläisten määrä on ollut sangen maltillinen. En ole nähnyt täällä katukuvassa koskaan viittä enempää. Selvää kuitenkin on, että porukka vaihtuu. Näin tapahtuu ainakin Suomen sisällä. He kulkevat kaupungista toiseen.
Malinen kehottaa kansalaisia hyväksymään sen asian, että kyseessä on pysyvä ilmiö.
- Tämän kanssa on vaan elettävä, halusimme sitä tai emme, arvelee Malinen.