Yle: Virolaista vankia ei niin vain siirretä Suomesta kotimaahansa 10.3.2013
Viro ei ole toistaiseksi ratifioinut vankien siirtoa koskevaa EU:n puitepäätöstä, joka helpottaisi virolaisten vankien siirtämistä Suomesta Viron vankiloihin. Virolaiset ovat suurin ulkomaalaisten ryhmä Suomen vankiloissa.
Vankien siirto EU-maiden välillä ei toimi edelleenkään. Vasta kymmenkunta maata on ratifioinut puitepäätöksen, jonka pitäisi helpottaa ulkomaalaisten vankien siirtoa kotimaihinsa. Esimerkiksi Viro ei ole näiden maiden joukossa.
Oikeus- ja valitusprosessien keston takia käytännössä vain pitkiä tuomioita saaneita ulkomaalaisia vankeja voidaan yrittää siirtää pois Suomesta.
Helsingin vankilassa on pitkään ollut enemmän vankeja kuin paikkoja. Noin 300 vangista kuudennes on ulkomaalaisia. Vankilan apulaisjohtaja Irene Litmanen toivoo, että asiakkaita voitaisiin siirtää joustavammin kotimaihinsa istumaan tuomioitaan.
- Mielellään kyllä jos tavoite on siinä, että meidän vankimääriä voitaisiin vähentää. Varsinkin Etelä-Suomen vankilat ovat tällä hetkellä aika täynnä.
Vajaat 15 prosenttia vangeista ulkomaalaisia
Suomen vankiloissa on tällä hetkellä 456 ulkomaalaista vankia. Heistä rangaistustaan suorittavia eli vankeusvankeja on 268 ja 168 on tutkintavankeudessa. Ulkomaalaisten vankien määrä on Suomessa yhä alhainen verrattuna esimerkiksi Ruotsiin.
Ulkomaalaisista vangeista suurin ryhmä ovat virolaiset. Suomen vankiloissa on 123 virolaista. Heistä vankeusvankeja on 77 ja tutkintavankeja 46. Seuraavaksi eniten Suomen vankiloissa ulkomaalaisista on liettualaisia ja venäläisiä.
Vastaavasti Ruotsin vankiloissa on paljon suomalaisia, sillä naapurimaassa on arviolta 270 suomalaista vankia. Suomen ja Ruotsin välillä vankien siirto toimii joustavasti.
Muissa EU-maissa ja muualla maailmassa on ulkoministeriön tietojen mukaan noin 30 suomalaista vankilassa. Esimerkiksi Espanjassa, Thaimaassa ja Virossa on useampia suomalaisia vankeja.
Vankien siirron piti helpottua EU:ssa
Vankien siirron piti helpottua EU-maiden välillä jo reilu vuosi sitten kun Suomi ratifioi asiaa koskevan puitepäätöksen. Toistaiseksi kuitenkin vasta kymmenkunta maata on vahvistanut säännökset.
Nykyisellään ulkomaalaisten vankien siirtoja kotimaihinsa tehdään Suomesta vuosittain vain muutamia. Uusien säännösten oli tarkoitus nopeuttaa ja tehostaa siirtomenettelyä, mutta Suomesta puitepäätöksen mukaisia siirtoja on tehty vasta yksi - tuo vanki lähti Hollantiin.
- No se ei toimi sillä tavalla kuin olisi toivottavaa, että se voisi toimia, toteaa Rikosseuraamuslaitoksen oikeudellisen yksikön johtaja Jouko Pietilä.
Pietilä kertoo, että Rikosseuraamuslaitoksessa valmistauduttiin huolellisesti muutokseen ennen kuin Suomi ratifioi puitepäätöksen vankien siirrosta. Onkin pettymys, ettei järjestelmä ole alkanut toimia.
Virolaiseen vankilaan ei siirrytä vapaaehtoisesti
Virolaiset ovat suurin ulkomaalaisten ryhmä suomalaisissa vankiloissa. Siksi on Suomen kannalta hankalaa, ettei Viro ole toistaiseksi vahvistanut EU:n laajuista vankien siirtoa koskevaa säännöstöä.
Suomella ja Virolla on ollut vuosien ajan vankien siirtoa koskeva yhteistyösopimus. Virolaisten vankien siirtäminen kotimaahansa olisi kuitenkin nykyistä joustavampaa, jos Viro olisi ratifioinut EU:n puitepäätöksen.
Tällä hetkellä virolainen vanki voidaan siirtää kotimaahansa ilman suostumustaan vain, jos hänet on määrätty karkotettavaksi tai käännytettäväksi - näistä päätöksistä tehtyjen valitusten käsittely vie pitkään. Lisäksi Viron on suostuttava ottamaan vanki vastaan.
Virolaiset vangit eivät käytännössä juuri koskaan suostu vapaaehtoisesti siirtoihin.
- Se varmaankin johtuu siitä, että Suomessa virolaiset ovat niin sanotusti ensikertalaisia eli he pääsevät ehdonalaiseen vapauteen suoritettuaan puolet rangaistuksesta. Virossa tuomion pituus on vähintään kaksi kolmasosaa, toteaa Rikosseuraamuslaitoksen oikeudellisen yksikön johtaja Jouko Pietilä.
Viron arvioidaan ratifioivan EU-sopimuksen mahdollisesti tämän vuoden aikana. Tätä saattaa ennakoida se, että aivan viime aikoina on sovittu muutamien virolaisten vankien siirrosta Suomesta virolaiseen vankilaan.
"Pitää olla viiden vuoden tuomio"
Käytännössä vain yli viiden vuoden rangaistuksiin tuomitut ulkomaalaiset vangit voidaan siirtää. Valitustie kestää ja lainvoimaisen tuomion jälkeen jäljellä oleva vankeusaika on usein niin lyhyt, ettei siirtomenettelyä voida enää aloittaa.
Esimerkiksi omaisuusrikoksiin syyllistyneet ja niistä tuomitut ryhmät kärsivät vankeusrangaistuksensa siis Suomessa.
- Prosessi vaikuttaa kovin raskaalta ja kovin pitkäkestoiselta, sanoo Helsingin vankilan apulaisjohtaja Irene Litmanen vankien siirrosta.
Litmanen kuitenkin pitää nykyistäkin siirtoprosessia toimivana, vaikka siirtoja tehdään vähän.