keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Yle: Iisalmelaisopiskelijoilta rasisminvastainen tapahtuma – "Sitä on pinnan alla"

Yle Savo: Iisalmelaisopiskelijoilta rasisminvastainen tapahtuma – "Sitä on pinnan alla" 13.3.2013

Iisalmessa pyritään hälventämään ennakkoluuloja rasismin vastaisella tapahtumalla.

Tapahtumalle on tarvetta, sillä Ylä-Savon ammattiopiston ulkomaalaiset opiskelijat kertovat kohdanneensa rasismia Iisalmessa. Opiskelijat ovat kokeneet lähinnä ihonväristä johtuvaa nimittelyä ja syrjintää.

Ammattiopistossa on ulkomaalaisia opiskelijoita kahdeksasta maasta muun muassa Ghanasta, Gambiasta, Kiinasta ja Venäjältä.

- Kokemukset ovat ihonväristä johtuvaa huomauttelua, syrjintää ja poissulkemista, maahanmuuttajien kotouttamisesta vastaava Ylä-Savon ammattiopiston opettaja Hannele Juntunen kertoo.

Kulttuurit kohtaavat maaliskuun lopussa

Kulttuurit kohtaavat -tapahtuman järjestävät Savonia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat ja ammattiopiston suomen kielen opiskelijat. Tapahtuma järjestetään Iisalmen kulttuurikeskuksessa 23. maaliskuuta rasismin vastaisella viikolla.

Tapahtuman projektipäällikkö, ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelija Päivi Pietiläinen, kertoo, ettei ole itse törmännyt rasismiin Iisalmessa.

- Sitä on pinnan alla. Rasismin vastaiset viikot ovat tärkeitä, jotta ymmärtäisimme, että olemme perusteiltamme samanlaisia, olemme kaikki ihmisiä ihonväristä, kulttuurista tai kielestä riippumatta.

Savonian lehtorin Kristiina Kukkosen mukaan rasismi pulpahtaa pintaan toisinaan varsin näkyvällä tavalla Iisalmessa.

- Lehtien palstoilla on vihakirjoituksia ja netissä myös, mikä on surullista. Vihakuvia ja -kirjoituksia näkee vaikka siltojen alla ja ihan yllättävissä paikoissa. Yhdestä kodinikkunasta näkyi valtava hakaristilippu, kirkkaasti valaistuna niin että se näkyi kauas kadulle.

Iisalmessa asuu noin 200 maahanmuuttajaa, Ylä-Savossa lähes 500. Tammikuussa Iisalmeen, Sonkajärvelle ja Lapinlahdelle muutti nelisenkymmentä afganistanilaista pakolaista. Tulevien kolmen vuoden aikana näihin kolmeen kuntaan otetaan vastaan 120 - 150 kiintiöpakolaista.