perjantai 15. maaliskuuta 2013

Verkkouutiset: Arjen rasismista pitää puhua

Verkkouutiset: Arjen rasismista pitää puhua 15.4.2013

Punainen Risti kampanjoi rasismia vastaan 18.–24. maaliskuuta järjestämällä erilaisia tempauksia, paneelikeskusteluja, elokuvanäytöksiä ja näyttelyitä eri puolilla Suomea.

- Suomessa on alkuvuoden aikana käyty keskustelua paitsi rasismista myös siitä, kuka rasismista saa puhua ja mihin sävyyn. Tämä on tärkeä yhteiskunnallinen keskustelu ja meidän on erityisesti kuultava niitä, jotka ovat joutuneet rasismin kohteeksi, sanoo Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.

- Vaikka me emme itse joutuisi rasismin tai syrjinnän kohteeksi, koituu torjuva ilmapiiri ja suvaitsemattomuus kaikkien vahingoksi. On osoitettava rohkeutta puuttumalla arjen rasistisiin tekoihin, hän sanoo.

Rasisminvastaisella viikolla 18.–24. maaliskuuta Punainen Risti muistuttaa ennakkoluulojen olevan ongelmajätettä ja tarjoaa keinon luopua niistä.

Viikon aikana Punaisen Ristin vapaaehtoiset ympäri Suomea pyytävät ihmisiä kirjoittamaan paperille etnisiä ryhmiä kohtaan tuntemiaan ennakkoluuloja, joista he ovat valmiita luopumaan. Näitä ei lueta, vaan ne päätyvät ongelmajäteroskikseen ja lopulta tuhotaan.

Ennakkoluuloistaan luopumalla jokainen voi olla mukana rakentamassa moniarvoista ja ympäristöltään ystävällistä Suomea.

Punaisen Ristin paikallisosastot ja piirit jakavat rasisminvastaisella viikolla Ennakkoluuloton edelläkävijä –tunnustuksia erilaisille yrityksille, yhteisöille ja ihmisille, jotka ovat toiminnallaan edistäneet yhdenvertaisuutta.

Uusi hanke rasisminvastaisen työn tueksi

Punaisen Ristin hallinnoima Ei rasismille! –hanke käynnistyy tämän kevään aikana. Hankkeen keskiössä ovat rasisminvastainen kasvatus, valistaminen, verkosto- ja kansalaistoiminta sekä rasismia kohdanneiden vertais- ja ryhmätuki. Viisivuotinen hanke on Raha-automaattiyhdistyksen tukema.

- On hienoa, että Raha-automaattiyhdistys näkee rasisminvastaisen kansalaistoiminnan tärkeänä ja on päättänyt rahoittaa uutta 5-vuotista Ei Rasismille! -hanketta, sanoo hankkeen koordinaattori Janette Grönfors.

Punainen Risti haastaa kaikki mukaan osoittamaan kantansa rasismia vastaan myös sosiaalisessa mediassa. Kantansa voi osoittaa esimerkiksi Facebookissa liittämällä profiilikuvaansa suomen-, ruotsin- tai englanninkielisen Vastustan rasismia –PicPadge-kuvan.

Punainen Risti on tehnyt myös kouluja varten materiaalia rasismin käsittelemiseen eri-ikäisten oppilaiden kanssa.