maanantai 30. marraskuuta 2015

Iltalehti: Merkel siirtäisi pakolaisia Turkista EU-maihin, Suomi tukee ajatusta

Iltalehti/STT: Merkel siirtäisi pakolaisia Turkista EU-maihin, Suomi tukee ajatusta 30.11.2015

Saksa suunnittelee mekanismia, jolla Turkissa olevia pakolaisia siirrettäisiin ensi vuodesta lähtien Eurooppaan ja jaettaisiin EU-maiden kesken.

Liittokansleri Angela Merkel keskusteli asiasta seitsemän EU-kollegansa kanssa eilen Brysselissä. Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli neuvotteluissa mukana.

Merkelin ja Sipilän mukaan luvuista ei puhuttu vielä mitään. Saksalaislehti Frankfurter Allgemeinen mukaan suunnitelma kattaisi 400 000 pakolaista.

Merkel oli kutsunut eiliseen tapaamiseen maita, jotka suhtautuvat myönteisesti pakolaisten siirtoon. Suomen ja Saksan lisäksi mukana olivat Ruotsi, Itävalta, Hollanti, Belgia, Luxemburg ja Kreikka.

Suomen hallitus on toistuvasti todennut, että pakolaisia olisi järkevämpi siirtää EU-maihin laillisella tavalla sen sijaan, että nämä pyrkivät salakuljettajien avulla Turkista Kreikkaan ja siitä eteenpäin.

Suomen hallituksen mukaan pakolaisten siirto kuitenkin edellyttää, että ulkorajojen valvonta toimii ja hallitsematon maahantulo saadaan kuriin. Saksa on samoilla linjoilla.

- (Tarkoituksena on) korvata laiton maahanmuutto laillisella maahanmuutolla. Se on työläs ponnistelu, mutta sen arvioinen, sanoi liittokansleri Merkel eilen Brysselissä.

Itä-Euroopan maat vastustavat

Pienellä joukolla käyty neuvottelu pidettiin EU-johtajien ja Turkin pääministerin huippukokouksen alla. Suunnitelma pakolaisten siirrosta on Turkin toiveiden mukainen. Se voitaisiin tehdä samaan tapaan kuin kiintiöpakolaisten kohdalla, joita Suomi ja osa muista EU-maista ottaa vuosittain vastaan Euroopan ulkopuolelta.

Itä-Euroopan maat kuten Unkari, Tshekki ja Slovakia kuitenkin vastustavat ajatusta. Samat maat vastustivat myös mallia, jolla Eurooppaan jo saapuneita turvapaikanhakijoita siirretään EU-maasta toiseen.

EU-komissio valmistelee esitystä Turkista siirrettävistä pakolaisista. Sen odotetaan valmistuvan joulukuun puolivälissä ennen EU-johtajien seuraavaa huippukokousta.