Yle: "Mä toivon, että sut raiskataan" – Tutkija: Uhkauksista lyhyt matka tekoihin 24.11.2015
Naisiin ja maahanmuuttajiin kohdistuva verkkoviha on roihahtanut yhä rajumpiin mittasuhteisiin silmänräpäyksessä. Jos vastaava vihapuhe kohdistuisi Suomen hallituksen jäseniin, sitä ei suvaittaisi, huomauttaa tutkija.
Verkossa uhkailuun pitäisi puuttua nykyistä tehokkaammin ja konkreettisemmin, sanoo yliopistotutkija Tuija Saresma.
Jyväskylän yliopistossa populistista retoriikkaa ja netin vihapuhetta tutkiva Saresma toivoo, että ihmiset tekisivät törkytekstistä rikosilmoituksen sen sijaan, että vaikenisivat tai häpeilisivät asiaa.
Verkkovihan pyörteisiin päätyvät useimmiten tasa-arvon puutteita esille tuovat naiset ja maahanmuuttajat tai maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvat. Tämä ei ole sattumaa.
– Molemmissa on kyse siitä, että valkoisten, miesten ja heteroseksuaalien etuoikeus alkaa murtua. Yhteiskunta moniarvoistuu, naiset kulkevat kohti tasa-arvoa eikä Suomi ole enää paikka, jossa kaikki kantasuomalaiset jakavat samat arvot. Sellaista illuusiota ei voi enää pitää yllä.
Kyse on yhteiskunnan ja kulttuurin muutoksesta, josta seuraa epävarmuutta.
– Pelko ja epätietoisuus purkautuvat aggressiivisena kommentointina, vihana. Taustalla voi olla pelkoa oman aseman ja vallan menettämisestä.
Vihapuhetta suoltavat tutkijan mukaan erilaiset ihmiset. Kun raivon kohteeksi joutuu sukupuolten epätasa-arvoa kritisoinut nainen, lynkkaajat ovat yleensä miehiä.
Tällaista vihatekstiä Suomessa suolletaan
"Huora, feministipelle, pedofiili, suvisämmä, paska, saastainen lutka".
Tällaista palautetta lelujen sukupuolittunutta markkinointia kritisoinut tamperelainen bloggaaja sai osakseen.
"Mä toivon, että sut raiskataan".
Tutkija Tuija Saresma kertoo, että seksuaalisella väkivallalla uhkaaminen on verkkokirjoittelussa jo arkipäivää.
Viha konkretisoituu anonyymisti tai omalla nimellä kirjoittelun lisäksi puheluina. Viime viikolla Naisasialiitto Unionin työntekijöille soiteltiin useita puheluita, jotka alkoivat lauseella "tämä on sulle" ja päättyivät siihen, että puhelimesta kuului aseen tulitusta. Tapauksista on tehty rikosilmoitus.
Kun tutkija Saresmaata on haastateltu vihapuheesta, hän on saanut kirjeitä ja sähköpostia, joissa kehotetaan painumaan milloin minnekin.
– Järkyttävä tapa puhua toisille ihmisille lisääntyy ja lisääntyy. Se on kammottavaa. On vaikea miettiä, miten sen saisi loppumaan.
Raivo yltyy Euroopassa
Viha leiskuu Suomen lisäksi muuallakin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tutkija Saresman mukaan uhkailu on saanut muitakin muotoja kuin verbaalisia.
– Ruotsissa feministeihin kohdistuu päällekäyvää aggressiivista kommentointia ja fyysistä uhkaa. Ongelma on yleinen.
Saresma huomauttaa, että sanatkaan eivät ole vaarattomia.
– Sanat muuttuvat teoiksi helposti, sitä olen yrittänyt toitottaa. Puhelut tulevat tekstiä enemmän iholle. Kun netissä kirjoittaa, että toivoo jonkun tulevan raiskatuksi, siitä on yllättävän lyhyt matka soittamiseen, kirjeiden lähettelyyn ja siihen, että soitetaan ovikelloa. Ei ole syytä odottaa, että uhkailu muuttuu fyysiseksi.
Tutkija toivoo, että uhkailusta puhuttaisiin ääneen ja siitä tehtäisiin rikosilmoitus.
– Kerrotaan avoimesti, että tällaista tapahtuu. Se on yksi tapa käydä uhkailua vastaan. Kun avaa suunsa, moni muukin kertoo kohdanneensa samaa.
Rangaistuksia, valistusta ja samat säännöt kaikille
Tutkija toivoo jo koululaisille opetettavan, ettei ihmisten sättiminen ja uhkailu verkossa ole hyväksyttävää. Verkkoraivoa voitaisiin suitsia myös aikuisten keskuudessa nykyistä tuntuvammin rangaistuksin.
– Ihmisten Suomen johdossa pitäisi tuomita rasistiset kommentit, joita jopa poliitikot ovat saaneet esittää rauhassa. Se olisi merkki muulle kansalle.
Saresma toivoo, että kaiken kaikkiaan ihmiset muistaisivat, etteivät asiat ole mustavalkoisia eikä toisen ihmisen eriävä mielipide ole automaattisesti väärä ja oma ainoa oikea.
– Jos nainen puuttuu siihen, että hänen mielestään leluja sukupuolitetaan liikaa, se ei tee hänestä huoraa tai oikeuta hänen raiskaamistaan. Toivoisin, että ihmiset tajuaisivat asioiden mittasuhteet.
Vihapuhetutkijalla onkin viesti niille, jotka aikovat nimitellä tai uhkailla toista ihmistä.
– Ajattele, että joku sanoisi niin sinulle tai lapsellesi. On omituista, että naisille tai turvapaikanhakijoille saisi sanoa mitä tahansa, kohdella heitä miten tahansa ja uhkailla. Jos vastaavaa tapahtuisi vaikka Suomen hallituksen jäsenille, sitä ei suvaittaisi. Samojen sääntöjen pitäisi koskea kaikkia.