maanantai 30. marraskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Maahanmuuttovirasto: Suomessa tehty rankka rikos ei ole este turvapaikan myöntämiselle

Ilta-Sanomat: Maahanmuuttovirasto: Suomessa tehty rankka rikos ei ole este turvapaikan myöntämiselle 30.11.2015

Suomessa tehty törkeä rikos ei estä saamasta turvapaikkaa, vaikka ulkomailla tehty estää.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi viime viikolla Suomen lainsäädäntöä tilanteissa, joissa turvapaikanhakijan on todettu syyllistyneen rikokseen.

– On selvä, että vakavasta rikoksesta saatu tuomio vaikuttaa turvapaikkapäätökseen. Totesimme, että lainsäädäntömme on itse asiassa hyvin ajan tasalla, Sipilä sanoi Helsingin Sanomissa.

Kuitenkaan vakavakaan Suomessa tehty rikos ei estä lainkaan saamasta turvapaikkaa, jos vaaditut ehdot turvapaikan saamiselle täyttyvät.

– Suomessa voi tehdä törkeän rikoksen ja saada turvapaikan, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo Ilta-Sanomille.

Revon mukaan edes murha tai raiskaus eivät olisi este turvapaikan myöntämiselle, jos kyseiset rikokset olisi tehty Suomessa.

Jos turvapaikanhakija olisi tehnyt rankat rikokset ulkomailla, ne kuitenkin estäisivät turvapaikan saamisen Suomesta.

”Turvapaikka jätetään antamatta ulkomaalaiselle, joka on tehnyt tai jonka on perusteltua aihetta epäillä tehneen törkeän muun kuin poliittisen rikoksen Suomen ulkopuolella ennen kuin hän tuli Suomeen pakolaisena”, todetaan Ulkomaalaislaissa.

Pakolaisaseman saavat ne, joille annetaan turvapaikka.

Turvapaikanhakija voi saada oleskeluluvan Suomeen myös toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella. Niiden kohdalla törkeät rikokset estävät oleskeluluvan saamisen, eikä laki tee eroa sen suhteen, onko rikos tehty Suomessa vai Suomen ulkopuolella.

Turvapaikan ja oleskeluluvan toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella estävät myös muun muassa sotarikokset ja rikokset ihmiskuntaa vastaan.

Lue lisää päivän Ilta-Sanomista.