perjantai 20. marraskuuta 2015

Iltalehti: Pohjalainen: Briteissä pidätetty terroriepäilty värväsi Vaasassa?

Iltalehti: Pohjalainen: Briteissä pidätetty terroriepäilty värväsi Vaasassa? 20.11.2015

Viime vuoden lokakuussa Vaasassa yritettiin värvätä nuoria muslimimiehiä Isis-taistelijoiksi.

Pohjalaisen haastattelema varavaltuutettu Juha Tuomikoski (vihr) uskoo, että asialla oli Turussa asunut, joulukuussa 2014 Suomesta karkotettu ja 15 vuoden maahantulokieltoon määrätty Awat Hamasalih, joka pidätettiin viime viikolla ennen Pariisin terrori-iskuja

Hamasalihin karkotusperuste on salassa pidettävä, mutta hänen tiedetään yrittäneen värvätä muslimeja Isisin riveihin toistuvasti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Hamasalih pidätetiin viime viikolla ennen Pariisin terrori-iskuja, kun Italian poliisi paljasti eurooppalaisen 17 ihmisen ryhmän, jota epäillään terrori-iskujen suunnittelusta. Hamasalih pidätettiin Britanniassa, jonka kansalainen hän on ja jonne hänet Suomesta karkotettiin.

"Menivät hiljaisiksi"

Tuomikoski epäilee, että Vaasassa päävärvääjä olisi ollut juuri Hamasalih, sillä tekoaikaan hän oli vielä Suomessa odottamassa karkotuspäätöstä. Tuomikoski oli karkotusuutisesta kuultuaan näyttänyt välikäsien kautta Hamasalihin kuvaa värväyksen kohteeksi joutuneille.

- Kuvan nähtyään he olivat menneet hiljaisiksi ja pelokkaiksi ja vedonneet muistamattomuuteen, vaikka värväyksestä oli vain kolme kuukautta, hän kertoo Pohjalaiselle.

Tuomikosken mukaan nuoret olivat todella säikähtäneet värväystä, eivätkä olleet halunneet liittyä Isisin riveihin. Värvääjät olivat kieltäneet heitä kertomasta asiasta kenellekään.

Hamasalihin karkotuksen jälkeen Tuomikoski ei ole kuullut Isis-värvääjistä.

Suojelupoliisin mukaan Suomessa on 300 henkilöä, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin. Näihin ei lasketa ainoastaan sukulaisuutta, vaan aktiivista toimintaa terrorismin edistämiseksi.