Yle: Jyväskylän mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti 29.11.2015
Jyväskylän keskustassa osoitettiin tänään mieltä sekä maahanmuuttopolitiikkaa vastaan että sen puolesta. Hommafoorumin järjestämässä Jotain rajaa -mielenosoituksessa vaadittiin maan rajojen kiinni laittamista erityisesti Ruotsista tuleville turvapaikanhakijoille. Lähelle kokoontuneessa Jotain rajaa rasismille -vastamielenosoituksessa ilmoitettiin, että Jyväskylässä ei rasismia tarvita ja kaupungissa halutaan pitää rajat auki.
Poliisi turvasi mielenosoituksia suurella miehityksellä, eikä mielenosoittajia päästetty kohtaamaan toisiaan. Mielenilmaukset sujuivatkin kaikin puolin rauhallisesti. Poliisi antaa tunnustusta mielenosoittajille siitä, että pelisääntöjä noudatettiin.
– Voi sanoa, että mielenosoitukset menivät jyväskyläläisittäin hyvin. Muualla maassa vastaavissa tilaisuuksissa ei ole mennyt näin rauhallisesti, sanoo komisario Arto Rajala Sisä-Suomen poliisista.
Kontrollia maan rajoille
Jotain rajaa -mielenosoituksessa vaadittiin rajojen kiinni laittamista erityisesti Ruotsista tuleville turvapaikanhakijoille. Miekkarissa kuultiin useita puheita, joissa oltiin huolissaan turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä ja heidän vastaanottamisesta aiheutuneista kuluista.
Suomi kuuluu suomalaisille, eikä ulkomailta tulevilla ihmismassoilla ole edellytyksiä sopeutua Suomeen, oli useiden puheiden viesti.
– Tänne on kokoontunut ihan tavallisia suomalaisia, jotka ovat huolissaan valtavasta turvapaikanhakijoiden määrästä, tiivistää tapahtuman järjestäjänä toimiva Seppo Saarela.
Hän pitää Jotain rajaa rasismille -vastamielenosoitusta osoittelevana.
– Me emme ole mitään ääriliikkeiden edustajia, tässä ei ole mistään natsismista kysymys.
Huolta rasismin leviämisestä
Puistotorilla kokoontuneen vastamielenosoituksen järjestivät useat eri tahot, muun muassa Refugees Welcome -yhteisö. Mielenosoituksen yksi järjestäjä, Hanna Era, kertoo että paikalle on tullut huolestuneita jyväskyläläisiä ilmoittamaan, että rasismia ei Jyväskylään tarvita.
Onko Jotain rajaa -mielenosoituksessa siis kyse rasismista, vai asiallisesta huolestumisesta maahanmuuttopolitiikkaa vastaan?
– Keskustelu niillä sanakäänteillä, mitä nämä Jotain rajaa -mielenosoitukset edustaa, on yksiselitteisen rasistista. Silloin, kun halutaan tyypittää ihmisiä uskonnollisuuden tai syntyperän mukaan, niin kyseessä on rasismi, vaikka sitä kuinka uusilla sanoilla muuksi naamioisi, sanoo Hanna Era.
– Suurin osa heidän asiallisista kysymyksistään pitäisi kohdistaa aivan muualle. Jos ollaan huolissaan rahojen riittävyydestä, eikö pitäisi kohdistaa huoli budjettia kohtaan. Tai jos ollaan huolestuneita Suomen naisten turvallisuudesta, miksei tätä huolta kohdisteta siihen, että meillä olisi tarpeeksi paikkoja, mihin mennä, jos on perheväkivaltaa, tai riittävästi tukea raiskatuille. Että tämä on mielestäni sellaista kielenkäyttöä, jolla naamioidaan se, että se todellinen huoli siellä taustalla kohdistuu johonkin ihan muuhun kuin niiihin varsinaisiin asioihin, Era sanoo.
– Tällainen halventava, alentava ja vähättelevä kielenkäyttö johtaa lopulta myös siihen fyysiseen väkivaltaan, mitä täällä Jyväskylässä on nähty.
Ollaanko Jotain rajaa -mielenosoituksessa sitten huolissaan rasismista?
– Sanotaan niin, että tuolla vastamielenosoituksessa on paljon laajempi määritelmä rasismille kuin minulla. Ihmisten pitää olla lain edessä Suomessa tasa-arvoisia. Jos näin ei olisi, se olisi rasismia, sanoo Seppo Saarela.