torstai 26. marraskuuta 2015

Yle: Kempeleessä nuoren tytön raiskauksesta epäiltyä vaaditaan vangittavaksi

Yle: Kempeleessä nuoren tytön raiskauksesta epäiltyä vaaditaan vangittavaksi 26.11.2015
Yle: Kempeleen raiskauksesta epäilty vangittiin
Yle: Amnestyn asiantuntija Kempeleen raiskausepäilystä: "Missä ovat olleet raivo ja kriisikokoukset aikaisemmin?"

Oulun poliisi vaatii, että Oulun käräjäoikeus vangitsee 17-vuotiaan nuorukaisen, jota epäillään 14-vuotiaan tytön raiskauksesta Kempeleessä. Käräjäoikeudessa käsittelee vangitsemisvaatimusta torstaina kello 15.30.

Yle Oulun saamien tietojen mukaan Oulun poliisi on jättänyt Oulun käräjäoikeudelle vangitsemisvaatimuksen, joka koskee 17-vuotiasta ulkomaalaista nuorukaista.

Hänen epäillään raiskanneen 14-vuotiana tytön Kempeleessä maanantai-iltana. Epäilty on kiistänyt teon.

Oulun käräjäoikeus käsittelee vangitsemisvaatimusta torstaina iltapäivällä. Käräjäoikeuden juttuluettelon mukaan tutkinnanjohtaja eli rikoskomisario Seppo Leinonen vaatii vangitsemista. Asia käsitellään salaisena eli yleisön läsnä olematta.

Poliisi on tutkinut tapausta rikosnimikkeillä törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Poliisi otti maanantaina kiinni kaksi nuorukaista, joista toinen vapautettiin keskiviikkona.

__________________________________

Yle: Kempeleen raiskauksesta epäilty vangittiin

Oulun käräjäoikeus vangitsi todennäköisin syin 17-vuotiaan nuorukaisen, jota epäillään 14-vuotiaan tytön törkeästä raiskauksesta Kempeleessä. Oikeus päätti asiasta suljetuin ovin.

Oulun käräjäoikeus on vanginnut 17-vuotiaan nuorukaisen, jota epäillään 14-vuotiaan tytön törkeästä raiskauksesta Kempeleessä. Oikeus antoi päätöksensä asiassa hetki sitten.

Nuorukainen vangittiin todennäköisin syin epäiltynä törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen hyväksikäytöstä. Ulkomaalaistaustaisen nuoren miehen epäillään raiskanneen tytön Kempeleessä myöhään maanantai-iltana.

Syytteen nostamisen takaraja on ensi helmikuussa.

____________________________________

Yle: Amnestyn asiantuntija Kempeleen raiskausepäilystä: "Missä ovat olleet raivo ja kriisikokoukset aikaisemmin?"

Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen pitää Kempeleen raiskaustutkinnasta noussutta kohua sävyltään rasistisena. Oksanen myös kyseenalaistaa raiskaustilastojen perusteella julkisuudessa tehdyt päätelmät.

Kempeleen maanantainen raiskausepäily on herättänyt keskustelua niin sosiaalisessa mediassa kuin politiikoiden keskuudessa.

Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen pitää hyvänä asiana sitä, että seksuaalinen väkivalta on noussut keskustelun keskiöön.

– Minusta tuntuu, että kriisipalaveri pitäisi pitää joka kerta, kun Suomessa lapsi joutuu seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Esimerkiksi Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan 90 prosenttia seksuaalisen hyväksikäytön uhreista on alle 14-vuotiaita.

Oksanen kuitenkin ihmettelee, miksi naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta puhutaan Suomessa vasta nyt.

– Missä ovat olleet raivo ja kriisikokoukset aikaisemmin? Euroopan perusoikeusviraston tutkimuksenkin perusteella Suomi on niitä Euroopan maita, joissa seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovat yksi suurimpia ihmisoikeusongelmia tällä hetkellä. Seksuaalista häirintää ja väkivaltaa on Suomessa paljon enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Poliisi epäilee 14-vuotiaan tytön raiskauksesta tällä hetkellä yhtä alaikäistä turvapaikanhakijaa. Oksanen epäileekin, että raiskaukseen on reagoitu voimakkaasti vain siitä syystä, että epäilty on ulkomaalainen.

– Ei ole mitään syytä vähätellä tekoa. Kyseessä on törkeä rikos. On kuitenkin valitettavaa, että samalla tapaus antaa välineen sen tyyppiselle rasistiselle vihalle, joka ei tule auttamaan yhdenkään seksuaalisen väkivallan uhrin toipumista.

Oksanen kyseenalaistaa viralliset raiskaustilastot

Raiskaustilastojen perusteella miltei joka neljännen raiskauksen tekee Suomessa ulkomaalainen. Oksasen mukaan raiskaustuomioista tehdyt tilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta.

– Amnestyn Case closed -raportin mukaan poliisin tietoon tulleista raiskausrikoksista alle 20 prosenttia päätyy Suomessa syyteharkintaan. Näistäkin vain 13 prosenttia päätyy tuomioon.

Oksasen mukaan raiskaustilastoja tulkittaessa pitäisi muistaa erityisesti se, että seksuaalisista väkivallanteoista tulee Suomessa poliisin tietoon arvioiden mukaan vain kymmenen prosenttia.

– Huolimatta siitä, että rikollisuustilastoissa eri etnisiä ryhmiä edustavien osuus on suuri, se ei kerro siitä, mitä naisuhritutkimukset kertovat. Tiedämme tutkimusten perusteella hyvin sen, että suurin osa seksuaalisesta väkivallasta, jota Suomessa asuvat naiset joutuvat kokemaan on niin sanotusti kotiperäistä, eli tekijöinä ovat suomalaiset miehet ja pojat.

Oksanen muistuttaa, että suurin osa raiskauksista tapahtuu tilanteissa, joissa tekijä on uhrille tuttu. Tällöin tapahtuneesta kertominen voi olla vaikeaa.

– On paljon helpompaa kertoa siitä, jos raiskaaja on tuntematon ihminen, jonka status on sellainen, että hänet on helpompi ilmiantaa. Poliisi saattaa myös suhtautua rikokseen eri tavalla, kuin jos menet kertomaan, että olet omassa parisuhteessasi kokenut väkivaltaa.