torstai 26. marraskuuta 2015

Yle: Saarijärvellä tiedotustilaisuus turvapaikanhakijoiden häiriökäyttäytymisestä

Yle: Saarijärvellä tiedotustilaisuus turvapaikanhakijoiden häiriökäyttäytymisestä 26.11.2015

Saarijärven vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen sanoo, että Saarijärvellä on esiintynyt jonkin verran häiriökäyttäytymistä. Mitään vakavaa ei kuitenkaan ole sattunut.

Saarijärven kaupunki järjestää tänään iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jonka aiheena on turvapaikanhakijoiden häiriökäyttäytyminen.

Paikalla on myös vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen, joka kertoo, että tilaisuus järjestetään Kempeleessä ilmi tulleen turvapaikanhakijan tekemäksi epäillyn raiskauksen vuoksi. Kuosmanen alleviivaa kuitenkin, että mitään vastaavan suuntaista Saarijärvellä ei ole tapahtunut.

– Meille on tullut vanhemmilta muutamia yhteydenottoja, että tietyn asteista häiriökäyttäytymistä on esiintynyt kadulla ja uimahallissa. Näitä nyt selvitellään. Mitään raiskauksia tai sellaisia Saarijärvellä ei ole ollut, Kuosmanen sanoo.

– Periaatteessa riski on olemassa kaikkialla. Monet turvapaikanhakijat eivät yhtään tiedä millaisen kulttuurin keskelle he ovat tulleet, eivätkä tiedä missä rajat esimerkiksi seksuaalieettisissä kysymyksissä kulkevat, hän jatkaa.

Säännöt tehdään selviksi

Kuosmasen mukaan turvapaikanhakijoille on tehty ja tehdään selväksi, että he eivät saa lähestyä esimerkiksi nuoria suomalaisia tyttöjä. Myös naisen asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa on tiedotettu.

Hämmennystä on kuitenkin herättänyt muun muassa suomalainen tasa-arvo.

– Miten Suomessa voi olla naisilla näin paljon valtaa, miten he voivat määrätä niin paljon elämästään. Se on heille uutta, he tulevat naisen ja miehen tasa-arvon kannalta hyvin toisenlaisesta kulttuurista, ja tämä aiheuttaa monia ongelmia, kertoo Kuosmanen.

Kuosmasen mukaan yli 99 prosenttia turvapaikanhakijoista ymmärtää nopeasti mistä on kyse. He haluavat edistää turvapaikkaprosessiaan ja opiskella suomea.

– Aina on kuitenkin joukossa niitä, jotka koettelevat rajoja. He saattavat tehdä myös asioita, jotka tietävät kielletyiksi. He ovat vastaanottokeskusten suurin haaste, Kuosmanen toteaa.