maanantai 23. marraskuuta 2015

MTV: SPR:n Pertti Torstila: Suomalaisten on hyväksyttävä, ettei paluuta menneeseen ole

MTV: SPR:n Pertti Torstila: Suomalaisten on hyväksyttävä, ettei paluuta menneeseen ole 23.11.2015

Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja Pertti Torstila ymmärtää, että viimeaikaiset terroriteot aiheuttavat ihmisissä huolta. Hän kuitenkin korostaa, että pelko on voitettava.

Torstila kehottaa ajoittain kärkeväksikin yltyvässä keskustelussa kumpaakin keskustelun osapuolta miettimään toisen osapuolen perusteluja.

– Pitäisi asettua toisen osapuolen saappaisiin. Maailmassa on liikkeellä 60 miljoonaa pakolaista. Heistä 14 prosenttia tulee Euroopaan ja puoli promillea Suomeen.

Suomen osuus pakolaisista on siis maailman ja Euroopan mittakaavassa hyvin pieni. Torstila kuitenkin muistuttaa, että määrä on Suomessa silti moninkertainen verrattuna aiempaan, ja muutos on tapahtunut hyvin lyhyessä ajassa.

Torstila ymmärtää, että tämä hämmästyttää ihmisiä, sillä Suomi ei ole samalla lailla monikulttuurinen maa kuin esimerkiksi Ruotsi. Hänen uskoo tottumisen uuteen tilanteeseen vievän aikaa.

"Ei paluuta Suomeen, joka vuosia sitten oli"

Torstila painottaa, että muutos on hyväksyttävä.

– Meidän pitää muistaa, että tältä tieltä ei ole paluuta. Ei ole koskaan paluuta siihen Suomeen, joka meillä vielä muutamia vuosia sitten oli. Asia on hyväksyttävä ja sen kanssa on opittava elämään, hän toteaa.

Huolimatta esimerkiksi Imatran ja Lahden turvapaikanhakijoihin kohdistuneesta vastustukseta, Torstila muistuttaa vastustuksen olevan Suomessa vähäistä. Ruotsissa ja Saksassa maahanmuuttajiin ja avustustyöntekijöihin kohdistuu hänen mukaansa moninkertainen määrä väkivaltaa verrattuna Suomeen.

Torstila uskoo, että valtaenemmistö suomalaisista ymmärtää turvapaikanhakijoiden hädän. Punainen risti on saanut lyhyessä ajassa 10 000 uutta jäsentä ja Nälkäpäiväkeräys saavutti uuden ennätyksen.

– Tämä kertoo siitä, mitä mieltä kansa todella on, hän toteaa.

Sen lisäksi että Torstila toivoo osapuolten kuuntelevan toistensa perusteita, hän toivoo myös turvapaikanhakijoiden tarinoita kuunneltavan.

– Se antaa meille mahdollisuuden ymmärtää, miksi he ovat tehneet tämän valtavan matkan tänne Pohjolan perukoille.