Yle: Ruotsin ja Norjan kiristyvä rajavalvonta voi lisätä pakolaisten määrää Suomen itärajalla 26.11.2015
Tilanne itärajalla voisi muuttua myös, mikäli pakolaisvirta Turkin kautta Eurooppaan siirtyisi kulkemaan Venäjän kautta Suomeen. Tähänkin on sisäministeriössä varauduttu.
Ruotsin ja Norjan kiristyvä rajavalvonta voi lisätä pakolaismäärää Suomen itärajalla.
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi, että esimerkiksi aiemmin Venäjältä vilkkaana Norjaan suuntautuva pakolaisvirta voi hyvinkin kääntyä Norjan tuoreiden rajatarkastusten vuoksi Suomeen.
– Tähän saakka meille on Venäjän kautta tihkunut lähinnä pieniä määriä turvapaikanhakijoita Raja-Joosepin ja Sallan kautta. Meidän kannaltamme on tietenkin olennaista, siirtyvätkö isot virrat meidän rajalle, jos he edelleen haluavat tulla Eurooppaan. Varaudumme tähän, mutta toki viranomaiset ja poliitikot käyvät Venäjän kanssa keskustelua, jotta tilanne pysyisi hallinnassa.
Yksi päätöksenteon alla oleva aihe on polkupyörän käyttö rajanylityksissä. Venäjän ja Norjan rajalla polkupyöriä on käytetty juuri siksi, että kävellen rajan ylittäminen on kielletty.
– Tästä aiheesta rajaviranomaiset keskustelevat parhaillaan, ja jos kielto saataisiin voimaan molemmin puolin, sitä kautta rajan yli pitäisi tulla autolla.
Venäjän-reitti toisi Itä-Suomeen uudenlaista elämää
Turkin rooli pakolaiskriisin ratkaisemisessa on Nergin mukaan oleellinen. Nerg toivoo, että EU:n ja Turkin väliset neuvottelut tämän viikon sunnuntaina onnistuvat. Tärkeää on Nergin mukaan ratkaista, miten Turkki voisi käytännössä estää pakolaisten tuloa Eurooppaan.
– Mutta kuten tiedämme, pakolaiset etsivät aina uusia reittejä. Tässä tilanteessa se voisi tarkoittaa Venäjän kautta Eurooppaan suuntautuvaa liikennettä, ja tuolloinhan Suomi olisi vastassa ensimmäisenä maana, Nerg kuvailee.
Vielä kaksi päivää sitten Nerg sanoi Ylelle, ettei Lappiin tarvitse perustaa toista järjestelykeskusta. Mikäli tilanne muuttuu, se tarkoittaisi uudenlaista liikennettä Itä-Suomessa.
– Jos määrät olisivat isoja, se tarkoittaisi järjestelykeskusten perustamista, rekisteröintiä sekä laajaa yhteistyötä muun muassa rajaviranomaisten kanssa. Tällaiseenkin tilanteeseen varaudutaan ja ollaan valmiina, mutta tehdään ennen kaikkea kaikkemme, että tilanne pystyttäisiin venäläisten kanssa pitämään hallinnassa.