perjantai 27. marraskuuta 2015

Yle: Naisiin kohdistuva häiriköinti meni liian pitkälle – poliisi pitää turvapaikanhakijoille kurinpalautuksen

Yle: Naisiin kohdistuva häiriköinti meni liian pitkälle – poliisi pitää turvapaikanhakijoille kurinpalautuksen 27.11.2015

Vastaanottokeskuksiin ja poliisille tulee jatkuvasti ilmoituksia turvapaikanhakijoista, jotka ovat huudelleet naisten perään tai lähteneet seuraamaan heitä. Poliisi ryhtyy toimiin.

Poliisi ryhtyy yhdessä vastaanottokeskusten kanssa toimiin turvapaikanhakijoiden harjoittaman, naisiin kohdistuvan häiriköinnin kitkemiseksi Kaakkois-Suomessa.

– Pyrimme tarttumaan ongelmaan ennaltaehkäisevässä mielessä koko alueella. Meille on tullut jo pidemmän aikaa ilmoituksia siitä, että naisia on häiriköity. Poliisi on toiminut samaan tapaan jo joillakin muillakin alueilla, kertoo rikoskomisario Kari Hyyryläinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Esimerkiksi Kouvolan vastaanottokeskukseen ilmoitetaan häiriöistä melko säännöllisesti. Vastaanottokeskuksen johtaja Satu Kurri sanoo, että ilmoitukset ovat olleet asiallisia.

– Eräs pelästynyt äiti soitti ja kertoi, että hänen nuorelle tyttärellleen oli huudeltu ja lähdetty seuraamaan. Myös muiden ilmoitusten mukaan naisten perään on vihellelty, huudeltu ja seurattu, Kurri kertoo.

Viesti ei ehkä ole mennyt perille

Vastaanottokeskuksessa on pyritty puuttumaan asiaan tehokkaan tiedotuksen kautta. Etenkin nuorille miehille on opetettu, miten naisia kohdellaan Suomessa.

– Heille on kerrottu, että naiset voivat olla illalla ravintolassa vähissä vaatteissa ja tulla juttelemaan, mutta se ei ole lupa kajota, Kurri kertoo.

Hän uumoilee, että viesti ei ehkä ole mennyt tarpeeksi tehokkaasti perille.

– He kyllä kuuntelevat ja ymmärtävät ainakin sillä hetkellä. Siitä, miten hyvin asia on sisäistetty, en ole niin varma. Ongelma on, ettemme tiedä, ketkä heistä ovat käyttäytyneet asiattomasti.

Nyt asiaan on tartuttu rivakammin, sillä kaksi sosiaalityöntekijää kiertää parhaillaan puhumassa turvapaikanhakijoiden kanssa. Lisäksi hätiin pyydetään poliisia.

– Aiomme pitää infotilaisuuden, johon pyydämme poliisin puhumaan. Poliisilla on auktoriteettia, ja viesti menee paremmin läpi.

Putkareissuja

Kaakkois-Suomen vastaanottokeskuksissa on ollut muutenkin rauhatonta. Poliisi on joutunut käymään niissä lähes päivittäin.

– Ne ovat olleet keskinäisiä tappeluita, ja monesti niihin on liittynyt alkoholi. Osa turvapaikanhakijoista on löytänyt alkoholin ja ottaa rähinäviinaa samaan tapaan kuin suomalaiset, Kurri kertoo.

Poliisin mukaan kähinät ovat olleet yleensä kahden tai kolmen henkilön välisiä, ja joukkotappeluilta on vältytty. Yleensä poliisin käynti paikalla on riittänyt rauhoittamaan tilanteen, mutta turvapaikanhakijoita on viety välillä myös putkaan.

– Nämä tapaukset ovat sattuneet ilta- tai yöaikaan, ja niihin on liittynyt alkoholinkäyttöä. Silloin on joku viety poliisin tiloihin rauhoittumaan ja päästetty aamulla pois, sanoo rikoskomisario Kari Hyyryläinen.

Herjauksia arabiaksi

Ilkivalta turvapaikanhakijoita kohtaan on poliisin mukaan ollut vähäistä. Poliisi on tehostanut viime aikoina valvontaa vastaaottokeskusten lähistöllä.

– Imatran savupommi-isku ja Kouvolan polttopulloisku ovat olleet vakavampia juttuja, mutta muuta ei oikeastaan ollut.

Alkuviikosta poliisi sai tiedon arabiankielisistä, turvapaikanhakijoita herjaavista kirjoituksista, joita oli kirjoitettu tarralapuille ja liimattu valotolppiin Kouvolan Lehtomäessä.

Poliisi tutkii asiaa kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Epäiltyjä ei kuitenkaan ole.