perjantai 27. marraskuuta 2015

Yle: Ulkomaalaista miestä epäillään lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksesta Raisiossa

Yle: Ulkomaalaista miestä epäillään lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksesta Raisiossa 27.11.2015
Yle: Oikeusministeri Lindström: Turvapaikanhakijat ovat turvallisuusuhka
Keskisuomalainen/STT: Poliisi: Tiedossa noin 10 raiskausepäilyä, joissa epäilty on turvapaikanhakija
Ilta-Sanomat: Sipilä turvapaikanhakijoiden raiskausepäilyistä: Arvio kymmenestä oli tiedossa
Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijoita epäillään Suomessa muutamasta kymmenestä seksuaalirikoksesta

Poliisi on ottanut kiinni rikoksesta epäiltynä 19-vuotiaan Suomessa noin vuoden turvapaikanhakijana olleen miehen. Epäillyn teon uhri on 14-vuotias tyttö.

19-vuotiaan miehen epäillään raiskanneen 14-vuotiaan tytön Raisiossa. Epäilty törkeä lapseen kohdistunut seksuaalinen hyväksikäyttö ja raiskaus tapahtuivat poliisin mukaan 24. marraskuuta. Teko tapahtui yksityisasunnossa. Asianomistajana on 14-vuotias tyttö.

Poliisi otti tapahtumaa seuraavana päivänä kiinni rikoksesta epäiltynä 19-vuotiaan Suomessa noin vuoden turvapaikanhakijana olleen miehen. Epäilty vangittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeuden perjantaina tekemällä päätöksellä todennäköisin syin epäiltynä edellä mainituista teoista.

Poliisi tutkii asiaa, mutta on kieltäytynyt tiedottamasta siitä enempää.

________________________________

Yle: Oikeusministeri Lindström: Turvapaikanhakijat ovat turvallisuusuhka

Oikeusministeri ihmettelee myös, miksei raiskausepäily tai edes -tuomio vaikuta turvapaikanhakuprosessiin.

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kauhistui tänään perjantaina julki tulleesta uusimmasta raiskausepäilystä, joka liittyy turvapaikanhakijoihin. Lindströmin mukaan turvapaikanhakijat ovat turvallisuusuhka Suomessa.

Poliisi tiedotti tänään, että Raisiossa turvapaikanhakijaa epäillään 14-vuotiaan tytön raiskauksesta.

Mediatietojen mukaan myös Kempeleessä poliisi tutkii raiskausta, jossa turvapaikanhakija on epäiltynä. Oikeusministeri Lindström on hyvin huolissaan ja tuohtunut näistä rikosepäilyistä.

– Teot ovat raukkamaisia ja surkeita, ja niitä ei voi missään nimessä hyväksyä, olipa tekijänä kuka tahansa, Lindström totesi.

Oikeusministeri ihmettelee myös, miksei raiskausepäily tai edes -tuomio vaikuta turvapaikanhakuprosessiin.

– Jos henkilökohtaisen kantani sanon, niin se on kyllä todella ihmeellistä, mutta voimassa olevat kansainväliset sopimukset vaikuttavat tähän, Lindström sanoi Ylelle.

Hän haluaa kuitenkin rauhoitella kansalaisia ja sanoo, että ministeriössä etsitään parhaillaan keinoja, joilla esille tulleisiin ongelmiin voitaisiin puuttua.

– Missään nimessä ei pidä leimata kaikkia turvapaikanhakijoita. Hyvä on se, että poliisi on onnistunut hyvin tehtävässään, kun se on saanut epäiltyjä kiinni.

_____________________________________

Keskisuomalainen/STT: Poliisi: Tiedossa noin 10 raiskausepäilyä, joissa epäilty on turvapaikanhakija

Poliisin tietoon on tullut tänä vuonna kymmenkunta raiskausjuttua, jossa epäiltynä on turvapaikanhakija, kerrotaan Poliisihallituksesta STT:lle.

Poliisihallitus muutti tämän kuun alussa järjestelmiään niin, että tieto epäillyn taustasta turvapaikanhakijana liitetään rikosilmoitukseen. Turvapaikanhakijoihin liittyvää rikollisuutta on tarkoitus avata tarkemmin seuraavassa osavuosikatsauksessa, joka ilmestyy tammikuun loppupuolella.

Tällä viikolla on tullut ilmi kaksi erillistä raiskausepäilyä, joissa uhrina on ollut 14-vuotias tyttö. Toisesta epäillään turvapaikanhakijaa. Poliisin mukaan myös toisessa epäilty on ulkomaalaistaustainen. Poliisi ei ole kuitenkaan vahvistanut median tietoja, joiden mukaan hänkin olisi turvapaikanhakija.

______________________________________

Ilta-Sanomat: Sipilä turvapaikanhakijoiden raiskausepäilyistä: Arvio kymmenestä oli tiedossa

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi turvapaikanhakijoiden raiskausepäilyjä.
Poliisin tietoon on tullut tänä vuonna kymmenkunta raiskausjuttua, jossa epäiltynä on turvapaikanhakija, kerrotaan Poliisihallituksesta STT:lle

Sipilä kertoo, että arvio turvapaikanhakijoiden kymmenestä raiskausepäilystä oli aiemmin tiedossa.

– Ensi viikolla tiedotetaan lisätoimista, Sipilä kertoo.

Turvallisuuden kannalta väärissä paikoissa olevia vastaanottokeskuksia suljetaan, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo. Esimerkiksi hän mainitsee keskukset, jotka ovat liian kaukana poliisin näkökulmasta. Vielä ei ole tiedossa suljettavia paikkoja.

Samalla valmistelussa on lainmuutos, joka mahdollistaa vartiointiliikkeiden vartijoiden työskentelyn vastaanottokeskusten sisällä. Tällä hetkellä vartijat saavat toimia vain keskusten ulkopuolella.

______________________________________


Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijoita epäillään Suomessa muutamasta kymmenestä seksuaalirikoksesta

Poliisihallituksen arvion mukaan Suomessa on kirjattu tänä vuonna kaikkiaan muutamia kymmeniä rikosilmoituksia seksuaalirikoksista, joiden tekijäksi epäillään turvapaikanhakijaa. Näistä rikosepäilyistä noin kymmenen koskee raiskauksia.

”Tällaisten rikosepäilyjen määrä on jossain määrin lisääntynyt viime aikoina”, sanoo poliisitarkastaja Tommi Reen.

Reenin mukaan tapausten tarkka määrä ei ole tiedossa, koska poliisi on vasta marraskuun alusta alkanut merkitä tietojärjestelmään, jos rikoksen uhri tai epäilty on turvapaikanhakija.

Suurin osa muutamasta kymmenestä seksuaalirikosepäilystä koskee Reenin mukaan seksuaalista ahdistelua. Se tarkoittaa rikoslain mukaan toisen henkilön koskettelua niin, että se loukkaa tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

”Kyse on voinut olla seurailusta ja koskettelusta, ehkä väkisin suutelusta tai kourimisesta”, Reen sanoo.

Muut rikosepäilyt koskevat esimerkiksi raiskauksia ja seksuaalisia hyväksikäyttöjä. Epäiltyjä raiskauksia on näistä tapauksista Poliisihallituksen arvion mukaan noin kymmenen.

Arvion raiskausepäilyjen määrästä uutisoi perjantaina ensimmäisenä Suomen Tietotoimisto.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi STT:lle, että määrä oli jo aiemmin tiedossa. Sipilän mukaan ensi viikolla tiedotetaan asiaa koskevista lisätoimista.

Tuorein tapaus tuli julkisuuteen perjantaina, kun vuoden Suomessa oleskellut 19-vuotias vangittiin 14-vuotiaan tytön raiskauksesta epäiltynä. Rikoksen epäillään tapahtuneen tiistaina Raisiossa.

Raision tapaus on toinen nuoreen tyttöön kohdistunut raiskausepäily tällä viikolla Suomessa.

Poliisi epäilee 17-vuotiaan ulkomaalaistaustaisen miehen raiskanneen 14-vuotiaan tytön maanantai-iltana Kempeleessä. Poliisi ei ole ottanut kantaa julkisuudessa olleisiin tietoihin, että myös tämä epäilty olisi turvapaikanhakija.

Suomen korkein poliisivirkamies, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo, että poliisi tutkii kaikki rikokset samalla tavalla riippumatta tekijän kansallisuudesta tai muusta taustasta.

”Nämä seksuaalirikostapaukset ovat ikäviä ja valitettavia. Hyvänä asiana voi pitää sitä, että viranomaiset ovat pystyneet saamaan varsin nopeasti epäillyt kiinni. Toivon, että ihmiset luottavat viranomaisten pystyvän huolehtimaan sisäisestä turvallisuudesta eikä kukaan yrittäisi ottaa oikeutta omiin käsiinsä dramaattisista tapahtumista huolimatta”, Kolehmainen sanoo.

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut tänä vuonna tuntuvasti. Suomesta on hakenut turvapaikkaa tänä vuonna jo yli 30 000 ihmistä, kun viime vuonna hakijoita oli 3 651.