keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Keskisuomalainen: Lauantaina järjestetään mielenosoitus maahanmuuttoa vastaan ja sen puolesta – Poliisi varustautuu tavallista vahvemmin

Keskisuomalainen: Lauantaina järjestetään mielenosoitus maahanmuuttoa vastaan ja sen puolesta – Poliisi varustautuu tavallista vahvemmin 25.11.2015

Jyväskylässä osoitetaan lauantaina mieltä sekä maahanmuuttoa vastaan että sen puolesta. Sisä-Suomen poliisilaitos on tietoinen mielenosoituksista ja tulee valvomaan niiden kulkua.

Maahanmuuttoa vastustava mielenosoitus kulkee nimellä Jotain rajaa. Sen vastamielenosoitus Jotain rajaa rasismille puolustaa maahanmuuttoa. Mielenosoitukset järjestetään lauantaina 28. marraskuuta kello 13 Jyväskylässä Aren aukiolla.

Jotain rajaa -mielenosoituksen Facebook-sivulla arvostellaan hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa vastuuttomaksi. Vastamielenosoituksen sivuilla taas kerrotaan, että tarkoitus on näyttää, että jyväskyläläiset eivät halua sulkea rajoja, vaan toivottavat ihmiset tervetulleeksi.

Keskiviikkona aamupäivällä Jotain rajaa -mielenosoituksen tapahtumaan oli osallistumassa noin 150 ihmistä ja vastamielenosoitukseen reilut 250 ihmistä.

Vastamielenosoituksen tapahtumassa kehotetaan ottamaan mukaan kynttilöitä ja kukin koristeltuja pulloja polttopullojen sijaan. Myös Jotain rajaa-tapahtuman Facebook-sivulla toivotaan, että paikalle saavuttaisiin päihteittä ja käyttäydyttäisiin fiksusti.

"Poliisi on aina paikalla"

Odottaako poliisi ongelmia?

– Poliisi on aina paikalla ilmoitetuissa mielenilmauksissa. Tehtävämme on turvata, että mielenilmaus sujuu hyvin ja mielenilmaisijat noudattavat sääntöjä, komisario Ismo Rajala Sisä-Suomen poliisilaitoksesta kertoo keskiviikkona aamulla.

Poliisin vahvuus riippuu mielenilmauksen aiheesta, koosta, paikasta ja ajasta. Maahanmuuttoa koskevaa mielenilmausta varten varustaudutaan eri tavalla kuin vaikka ilmastoaiheista mielenosoitusta, Rajala myöntää.

– Totta kai reagoimme eri tavalla. Aihe on pinnalla, eikä voi unohtaa kansainvälistä aspektia.

Samantyyppisiä mielenosoituksia on järjestetty myös Helsingissä ja Tampereella. Rajalan mukaan mielenilmauksissa on toistunut sama kaava.

– Ensin on lähdetty vastustamaan maahanmuuttoa. Sitten on tullut vastamielenilmaus, joka on ollut ilmoittamaton.

Tiistaihin mennessä Rajalan tiedon mukaan poliisille oli ilmoitettu vain Jotain rajaa-mielenilmauksesta.

Aikaisemmissa mielenilmauksissa on ollut jonkun verran ongelmia.

– Ensimmäisessä oli pieni nyrkkiyhteenotto ja mielenosoittajat yrittivät selvästi hakeutua kontaktiin toistensa kanssa. Se on mielestäni käsittämätöntä, kun osoitetaan mieltä jostakin asiasta, eikä keskitytä siihen.

– Luotan kuitenkin siihen, että suurimmalla osalla pysyy järki päässä. Se on marginaaliryhmä, joka pyrkii konfliktiin. Niihin me yritämme keskittyä, Rajala painottaa.