maanantai 16. marraskuuta 2015

Iltalehti: Soini: Turvapaikanhakijoiden palautukset aiheuttavat Suomelle ongelmia

Iltalehti: Soini: Turvapaikanhakijoiden palautukset aiheuttavat Suomelle ongelmia 16.11.2015

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoo Iltalehdelle, että Suomen ja Irakin neuvottelut turvapaikanhakijoiden palautussopimuksesta ovat edelleen käynnissä.

Tilannepäivitystä saadaan torstaina, joten ennen sitä hän ei neuvottelujen etenemistä kommentoi.

Soini usko, että kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautukset tulevat aiheuttamaan ongelmia ensi vuonna Suomessa.

- Osa ihmisistähän jää vain laittomasti maahan. Tätä on valitettavan paljon Euroopassa.

Ulkoministeri kuitenkin uskoo, että pakon edessä kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita lähtee myös vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa.

- On näitä irakilaisia kavereita lähtenyt omin nokkinensa kotiin ja kyllä siinä vaiheessa kun turvapaikkoja ei tule, moni kyllä lähtee. Ei ole mitään elämisen edellytyksiä, kun ei saa työlupia ja sosiaaliturvaa.

Venäjä-suhteet lähenevät

Ulkoministeri Soini arvioi, että Pariisin iskut lähentävät lännen ja Venäjän välejä.

Kahden viikon sisällä Isis on ottanut vastuun sekä Pariisin tuhoisista iskuista että venäläisen matkustajakoneen pudottamisesta Egyptissä. Nyt lännellä ja Venäjällä on yhteinen vihollinen.

- Kyllä tämä lähentää välejä. Isis on suora uhka myös Venäjälle. Venäjällä on merkittävästi muslimiväestöä ja heidän radikalisoitumisensa estäminen on ensiarvoisen tärkeää, Soini sanoo.