keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Iltalehti: Suomalaisyrittäjän taustoissa epäselvyyksiä: Turvapaikanhakijoiden sijoitus Eurajoelle keskeytetty

Iltalehti: Suomalaisyrittäjän taustoissa epäselvyyksiä: Turvapaikanhakijoiden sijoitus Eurajoelle keskeytetty 18.11.2015

Suomalaisyrittäjällä nollatulot ja useita firmoja Virossa.

Turvapaikanhakijoiden konttimajoitusta Maahanmuuttovirastolle tarjonneen suomalaisyrittäjän taustoissa on epäselvyyksiä.

Maahanmuuttovirasto tiedotti perjantaina avanneensa uuden vastaanottokeskuksen Eurajoelle. Keskukseen sijoitettiin ensivaiheessa 50 turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijoiden sijoittaminen jouduttiin kuitenkin keskeyttämään jo perjantaina, kun selvisi, että vastaanottokeskusyrittäjän taustoissa on epäselvyyksiä.

- Olemme nyt selvitysvaiheessa ja tutkimme (yrittäjän ja yrityksen) taustoja, Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto sanoo Iltalehdelle.

Kautto myöntää, että akuutista tilanteesta johtuen Maahanmuuttovirasto ei ollut ehtinyt perehtyä majoitustiloja tarjonneen yrittäjän taustoihin riittävällä tavalla.

- Meidän lähtökohta on se, että toimimme vain luotettavien yhteistyökumppaneiden kanssa. Ei valtion viranomaisella ole muuta vaihtoehtoa, Kautto sanoo.

- Jos (yrittäjän) taustoista ei selviä mitään sellaista, mikä estäisi tämän toiminnan, niin siinä tapauksessa teemme sopimuksen yrityksen kanssa.

Firmoja Virossa

Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokeskuksen ylläpitäjäksi tarjoutunut Wille Rautell on kertonut perustaneensa yrityksensä tätä tarkoitusta varten.

Rautellin perustama Soft Landing Oy on ilmoittanut majoittavansa enintään 150 turvapaikanhakijaa ydinvoimalatyömaan työntekijöille tarkoitettuihin kontteihin.

Iltalehden tietojen mukaan 40-vuotias Rautell hankki kontit hiljattain Lounais-Suomen Majoituspalvelut Oy:ltä. Kaupparekisterin mukaan Soft Landingin y-tunnus tuli voimaan sunnuntaina. Yritys on niin tuore, ettei siitä ole kaupparekisterissä mitään muita tietoja.

Kaupparekisterin mukaan Rautellilla on toinenkin yritys, Rautell Group Oy, jonka toimialaksi on ilmoitettu muun muassa sijoituspalvelut ja konsultointi.

Viron kaupparekisterin mukaan Rautellilla on Virossa kolme yritystä, Rautell Oü (2011), Soft Landing Oü (2011) ja Altido Capital Oü (2013).

Viron viranomaiset vahvistavat Iltalehdelle, että Rautellin yrityksellä on verovelkaa Virossa.

Nollatulot

Julkisten verotietojen mukaan Rautellin verotettavat ansiotulot olivat viime vuonna 7 500 euroa. Kahtena edellisvuonna Rautellin tulot olivat pyöreä nolla.

Verohallinnon yhteisöverotietokannan mukaan Rautell Groupilla ei puolestaan ole ollut Suomessa lainkaan verotettavia tuloja vuosina 2011-2014.

Eurajoen vastaanottokeskuksen on määrä olla tilapäinen majoitus 1,5 vuodeksi. Tämä tarkoittaisi Rautellin yritykselle noin kolmen miljoonan euron liikevaihtoa.

Iltalehti ei tavoittanut Rautellia tiistaina eikä keskiviikkona.

Eurajoelle perjantaina sijoitetut 50 turvapaikanhakijaa majoittuvat toistaiseksi konteissa.

- He majoittuvat Eurajoella, kunnes asia on selvitetty. Kulut korvataan yrittäjälle, kävi miten kävi. Jos yhteistyötä ei voida jatkaa, siirretään turvapaikanhakijat muualle. Jos taas yhteistyötä voidaan jatkaa, jatkavat he asumista Eurajoella ja loput 100 paikkaa täytetään, Kautto selventää.