maanantai 30. marraskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Uusi ilmiö itärajalla: Norjan käännyttämiä turvapaikanhakijoita alkoi tulla Venäjältä Suomeen

Ilta-Sanomat: Uusi ilmiö itärajalla: Norjan käännyttämiä turvapaikanhakijoita alkoi tulla Venäjältä Suomeen 30.11.2015

Ensimmäiset Norjasta takaisin Venäjälle käännytetyt turvapaikanhakijat ovat hakeutuneet turvapaikanhakijoiksi Suomeen.

Lapin rajavartioston apulaiskomentajan Jussi Sainion mukaan kyse on kuitenkin toistaiseksi vain kahdesta ihmisestä.

– Kaksi henkilöä on käännytetty Norjasta takaisin Venäjälle ja he ovat sen jälkeen tulleet Raja-Joosepiin ja hakeneet turvapaikkaa, everstiluutnantti Sainio kertoi Ilta-Sanomille maanantaina.

Sainion mukaan ei ole kuitenkaan tiedossa, ovatko kyseiset henkilöt sellaisia, jotka on lähetetty Norjasta takaisin Venäjälle nimenomaan uuden pikakäännytyslain perusteella vai ovatko he poistuneet Norjasta hakematta edes turvapaikkaa.

– Suomeen he ovat joka tapauksessa tulleet viime viikon aikana, Sainio kertoi.

Norja ilmoitti viime viikolla ottavansa käyttöön pikakäännytysmenettelyn, jonka mukaan takaisin Venäjälle voidaan palauttaa esimerkiksi sellaiset henkilöt, joilla on Venäjälle voimassa oleva monikertaviisumi tai asumisoikeuslupa. Näin on mahdollista, että osa Venäjältä Norjaan hakeutuvista turvapaikanhakijoista tekee itse johtopäätökset jo rajalla eikä enää edes jää Norjaan odottamaan varsinaista pikakäännytysmenettelyä.

Sunnuntaina Norja kuitenkin tiedotti, että osa heidän pikakäännyttämistään turvapaikanhakijoista ei ollut päässyt takaisin Venäjälle, vaan heidät oli palautettu Venäjältä välittömästi takaisin Norjaan. Tällä hetkellä he ovat Kirkkoniemessä odottamassa uutta palautustaan Venäjälle tai mahdollista käännytystä alkuperäiseen kotimaahansa.

Tieto Norjan pikakäännytyslaista on mitä ilmeisimmin levinnyt varsin hyvin Venäjällä, sillä jo viime viikolla Suomen Lappiin tuli Venäjältä ennätysmäärä turvapaikanhakijoita eli yhteensä 85. Sitä edellisellä viikolla heitä tuli 50, kun taas kolmena aiempana viikkona määrät vaihtelivat 33-40 henkilön viikkomäärissä.

– On hyvin mahdollista, että turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on seurausta Norjan tiukentuneesta lainsäädännöstä, Sainio sanoi. 

Sainion mukaan tänään maanantaina ei kuitenkaan ainakaan vielä toistaiseksi ole tullut Venäjältä yhtään turvapaikanhakijaa Lapin rajanylityspaikoille.