maanantai 23. marraskuuta 2015

Yle: Vastaanottokeskukset tulevat yllätyksenä jopa poliisille: "Olemme lehtitietojen varassa"

Yle: Vastaanottokeskukset tulevat yllätyksenä jopa poliisille: "Olemme lehtitietojen varassa" 23.11.2015

Esimerkiksi Asikkalassa sijaitsevaan hotelli Tallukkaan perustettavasta vastaanottokeskuksesta poliisi luki lehdestä. Virkavalta toivoisi, että keskusten perustajat vihjaisivat etukäteen suunnitelmistaan. Lisäkäsiä poliisille ei ole luvassa, vaikka uusia vastaanottokeskuksia perustetaan koko ajan.

– Mehän olemme lehtitietojen varassa, komisario Pekka Kokkonen Hämeen poliisista puuskahtaa.

Muun muassa Asikkalaan Vääksyyn perustettavasta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta poliisi sai tiedon median kautta.

– Näissä tapauksissa se jää hommaksemme olla yhteydessä vastaanottokeskuksen operoijan ja kunnan suuntaan.

Poliisi muistuttaa, että olisi kaikkien edun mukaista keskustella vastaanottokeskusten perustamisesta ennen kuin turvapaikanhakijoiden bussi kaartaa hotellin pihaan.

– Poliisilla saattaisi olla tärkeitä ohjeita kerrottavaksi muun muassa uusien tilojen turvallisuutta koskien, komisario Kokkonen sanoo.

Poliisi sai tiedon vasta, kun turvapaikanhakijat olivat pihassa

Poliisi on yrittänyt tiedottaa Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten suuntaan, että poliisi otettaisiin keskusteluihin mukaan jo suunnitelmien alkumetreillä, jotta ei kävisi niin kuin Forssassa.

– Meille tuli silminnäkijältä soitto, että pihaan on kaartanut turvapaikanhakijoita täynnä oleva bussi. Sillä tavalla saimme tiedon, että Forssaan perustettiin vastaanottoyksikkö, Hämeen poliisilaitoksen päällikkö Tapio Saarni toteaa.

Ennakkotiedottamisella on myös myönteinen vaikutus kuntalaisiin, tietää poliisi.

– Se on huomattu eri puolilla Hämettä. Mitä yllättävämpi asian esilletulo on, sitä enemmän se aiheuttaa huolta kuntalaisten keskuudessa, Saarni sanoo.

Poliisi näkyy myös Vääksyssä

Vääksyläiseen Hotelli Tallukkaan perustettavan vastaanottokeskuksen on arvioitu olevan melko iso yksikkö. Vastaanottokeskusta operoivasta Kotoumasta arvioidaan Tallukkaan majoittuvan enimmillään 500 turvapaikanhakijaa.

Muun muassa sosiaalisen median keskusteluissa on herännyt huoli, että paikkakunnan kadut muuttuvat turvattomiksi turvapaikanhakijoiden tulon jälkeen. Osasyy turvattomuuden tunteeseen on keskustelujen mukaan siinä, että Asikkalassa ei ole ollut omaa poliisiasemaa puoleentoista vuoteen.

– Vääksyssä on poliiseja, vaikka siellä ei ole poliisiasemaa. Poliisi partioi sielläkin, Kokkonen rauhoittelee.

Hän kuitenkin muistuttaa, että päävastuu turvallisuuden takaamisesta on vastaanottokeskuksen operoijalla.

Poliisille ei ole lisäkäsiä luvassa, vaikka uusia vastaanottokeskuksia perustetaankin.

– Tämän vuoden resurssit ovat tiedossa, poliisimäärä on tämä mikä on. Ensi vuoden tieto tässä vaiheessa on, että meillä olisi vielä vähemmän poliiseja käytössämme, poliisipäällikkö Saarni summaa.

– Lukumäärissä mitattuna vastaanottokeskuksissa tapahtuneet tehtävät ovat kuitenkin hyvin pieni osa tehtävien kokonaismäärässä mitattuna. Jokainen vastaanottokeskuksista on kuitenkin jonkin verran vaikuttanut, hän lisää.

Katupartiointi ei kannata

Vääksyläisten keskuudessa on ollut puhetta katupartiotoiminnan käynnistämisestä kuntalaisten voimin.

Poliisi pitää kansalaispartiointia turhana.

– Ympäri Suomea on nähty, että millään paikkakunnalla ei ole katuturvallisuus vaarantunut pelkästään turvapaikanhakijoiden takia. Mikään tilasto ei tue sitä, että kadut olisivat jotenkin aiempaa turvattomampia, Kokkonen kertoo.