tiistai 24. marraskuuta 2015

Iltalehti: Sipilä kutsui koolle kriisikokouksen Kempeleen raiskaustapauksen johdosta

Iltalehti/STT: Sipilä kutsui koolle kriisikokouksen Kempeleen raiskaustapauksen johdosta 24.11.2015
Helsingin Uutiset: Nettipoliisi kritisoi Sipilää Kempeleen raiskauskriisikokouksesta –  "Mitä ihmettä Suomessa tapahtuu?"
Helsingin Uutiset: Poliisiylijohtaja Ylellä: Naisten ahdistelu lisääntynyt ympäri maan – viheltelyä ja kähmimistä
Yle: Poliisi huolissaan turvapaikanhakijoiden harjoittamasta seksuaalisesta häirinnästä
Uusi Suomi: Sisäministeriön Nerg 14-vuotiaan raiskaustapauksesta: ”Sydän särkyy – emme ole lintukodossa”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoo kutsuneensa sisäministeri Petteri Orvon (kok) ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps) kriisikokoukseen Kempeleen raiskaustapauksen johdosta.

Juha Sipilän mukaan tapaus on vakava, tuomittava, inhottava ja raukkamainen, jos julkisuudessa olleet tiedot pitävät paikkansa.

Sipilän mukaan Suomessa on pohdittava lainsäädännön muuttamista sen suhteen, miten turvapaikan hakemisen aikana tehdyt rikokset vaikuttavat turvapaikkapäätökseen. Pääministeri haluaa keskustella muun muassa tästä tänään Orvon ja Lindströmin kanssa.

- Täytyy keskustella tämäntyyppisissä tapauksissa siitä, onko tuomituilla automaattisesti karkotuspäätös. Näitä asioita haluan selvittää, Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa.

Sipilän mukaan on hyvä, että vastaanottokeskuksissa valistetaan turvapaikanhakijoita muun muassa siitä, miten Suomessa suhtaudutaan naisiin ja miten suomalainen oikeusvaltio toimii.

- Tiedän, että paljon on tehty. Paljon varmasti voidaan vielä tehdä, Sipilä sanoi.


_______________________________________

Helsingin Uutiset: Nettipoliisi kritisoi Sipilää Kempeleen raiskauskriisikokouksesta –  "Mitä ihmettä Suomessa tapahtuu?"

Nettipoliisi (tällä hetkellä opintovapaalla) Marko "Fobba" Forss kritisoi pääministeri Juha Sipilää Facebook-päivityksessään kriisikoukouksen järjestämisestä Kempeleen raiskaustapaukseen liittyen.

Poliisi tiedotti tänään, että kaksi ulkomaalaistaustaista raiskasi 14-vuotiaan tytön Kempeleessä. MTV:n tietojen mukaan kyseessä oli kaksi turvapaikanhakijaa.

– Poliisi kertoo, että Kempeleellä on raiskattu teinityttö kahden ulkomaalaistaustaisen toimesta, mutta ei ota kantaa ovatko he turvapaikanhakijoita. Samaan aikaan pääministeri kutsuu erittäin poikkeuksellisesti koolle yksittäisen rikoksen takia kriisikokouksen. Mitä ihmettä Suomessa tapahtuu? Forss ihmettelee päivityksessään.

– Jos MTV:n tiedot pitävät paikkansa, epäillyt ovat Afganistanista kotoisin olevia turvapaikanhakijoita. Tapaus pistää poliisin edellytykset tiedottaa asioista kyllä ikävään valoon. Samaan aikaan kun poliisi ei pysty kertomaan tekijän taustaa turvapaikanhakijana, järjestää pääministeri kriisikokousta sen takia että epäiltynä ovat turvapaikanhakijataustaiset henkilöt. Kuulostaa kyllä melko hulllunkuriselta touhulta.

Forssin mukaan poliisin tiedottamiseen pitäisi saada lisää avoimuutta.

– Se että poliisille sallittaisiin avoin linja tiedottamisessa ehkäisisi väärien väitteiden leviämistä ja antaisi mahdollisuuden käsitellä turvapaikanhakijoihin liittyviä ongelmia faktapohjalta. Emme halua lietsoa väkivaltaa ja vihaa turvapaikanhakijoita kohtaan, mutta peittelemällä heidän tekemiään rikoksia vain pahennamme tilannetta. Avoimuus toimii siis tässäkin tapauksessa parhaiten.

Poliisin tiedotuslinja on puhuttanut aiemminkin. Syksyllä kohistiin poliisin linjauksesta, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden osallisuutta ei saisi mainita rikoksista tiedottaessa.


_______________________________________

Helsingin Uutiset: Poliisiylijohtaja Ylellä: Naisten ahdistelu lisääntynyt ympäri maan – viheltelyä ja kähmimistä

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi Ylen radiohaastattelussa olleensa mukana pääministeri Juha Sipilän järjestämässä kriisikokouksessa tiistaina.

Ylijohtaja antoi tilaisuudessa tietoa maan tilanteesta. Paikalla olivat pääministerin lisäksi sisäministeri Petteri Orpo ja oikeusministeri Jari Lindström.

Kolehmainen kertoo, että erilaiset häiriöt, levottomuudet ja väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet vastaanottokeskuksissa ja niiden tienoilla. Yhtenä esimerkkinä nousi esiin naisiin kohdistuvat häirintä, kuten vislailu, koskettelu ja väkisin suuteleminen. Kolehmaisen mukaan viesti ympäri maan poliisiasemilla on samanlainen.

Asiasta ei kuitenkaan haluta puhua julkisuuteen.

Helsingin Uutiset kertoi muun muassa aiemmin syksyllä asukkaiden huolista kauppakeskus Jumbossa tapahtuvasta ahdistelusta. Turvapaikanhakijoihin liittyneessä asukastilaisuudessa asukkaat mainitsivat muun muassa Jumbossa lisääntyneet perään vislailut ja koskettelut.

Uutinen levisi verkossa nopeasti ja se herätti tuolloin runsaasti keskustelua. Muun muassa toimittajien oma ammattilehti Journalisti kyseenalaisti uutisen tiedot ja väitti lehden paisutelleen niitä.

Turvapaikanhakijoiden osuuksista rikoksiin ja niistä tiedottamisesta otti kantaa myös nettipoliisi Marko Forss, joka toivoo että poliisi saisi vapaamman linjan tiedotukseen.


_______________________________________

Yle: Poliisi huolissaan turvapaikanhakijoiden harjoittamasta seksuaalisesta häirinnästä

Poliisiylijohtaja vahvistaa Ylelle, että poliisin tietoon on tullut naisiin kohdistuvia häirintätapauksia. Ylen tietojen mukaan naisiin kohdistuvaa häirintää on monenlaista, esimerkiksi huutelua, vislaamista ja epäasiallista koskettelua, "käden työntämistä jonnekin".

Yle on jo muutaman viikon ajan selvittänyt eri puolilta Suomea, millaisia turvapaikanhakijoihin liittyviä rikosjuttuja on päätynyt poliisin tutkintaan.

Usealta paikkakunnalta on tullut viestiä, että suomalaisiin naisiin on kohdistunut erilaista seksuaalista häirintää. Tyypillisesti häirintää on tapahtunut ravintoloissa tai niiden läheisyydessä.

Erään poliisipäällikön mukaan seksuaalisen häirinnän muotoja on useita.

– Seksuaalista häirintää on monenlaista. Käytännössä se on ollut pussailua, lääppimistä, vislailua, huutelua ja käden työntämistä johonkin, kertoo poliisipäällikkö Ylelle.

Poliisipäällikkö ei halua kertoa omalla nimellään turvapaikanhakijoihin liittyvästä ilmiöstä.

– Tämä on niin arka aihe, että en halua lausua tästä. Se on ylimmän poliisijohdon tehtävä tulla ulos tämän ilmiön kanssa, sanoi poliisipäällikkö muutama viikko sitten Ylelle.

Yle on ollut yhteydessä moneen poliisilähteeseen. Useat poliisit ovat sanoneet olevansa huolissaan naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä, mutta he eivät ole halunneet puhua asiasta julkisesti. Poliisilta saadun tiedon mukaan seksuaaliseen häirintään ovat useimmiten syyllistyneet irakilaiset turvapaikanhakijat. Poliisin mukaan kyse on kulttuurieroista, monissa tilanteissa naisten puhe ja käytös tulkitaan väärin.

Poliisiylijohtaja: Tehtävämäärissä nähtävissä piikki

Poliisylijohtaja Seppo Kolehmainen vahvisti tänään Ylelle, että vastaanottokeskuksissa ja niiden läheisyydessä poliisin tehtävät ovat lisääntyneet.

– Tehtävämäärissä on nähtävissä selvä piikki. Vastaanottokeskuksissa ja niiden liepeillä on ollut häiriöitä, tappelunujakoita, varkauksia, mutta myös epäasiallista kohtelua naisia kohtaan kuten häirintää, huutelua ja jopa käsiksi käymistä, poliisiylijohtaja kertoo Ylelle.

Poliisiylijohtajan mukaan poliisi suhtautuu tapauksiin vakavasti.

– Tämä on ehdottomasti tuomittavaa, ja viranomaisten velvollisuus puuttua tehokkaasti laittomiin ja ei-toivottuihin ilmiöihin. Poliisi tekee parhaansa että sisäinen turvallisuus pysyy hyvänä, Kolehmainen toteaa.

Kolehmainen näkee oleellisen tärkeänä vastaanottokeskuksissa tehtävän valistustyön. Siellä annetaan tietoa Suomen lainsäädännöstä ja pelisäännöistä. Tehdään selväksi, kuinka täällä halutaan ihmisten elävän.

– Myös viranomaisten tulee näkyä vastaanottokeskuksissa. Suomessa poliisia voi lähestyä ja viranomainen toimii.

Kolehmainen kehottaa laittamaan jäitä hattuun.

– Viranomaiset tekevät parhaansa että sisäinen järjestys Suomessa säilyy. Viestini on se, että ei kannata omankädenoikeutta lähteä tässä harjoittamaan, vaan antaa viranomaiskoneiston selvittää ja lainmukaisesti toimia.

Helsingin käräjäoikeuteen raiskaustapaus, jossa turvapaikanhakija epäiltynä

Poliisi tiedotti tänään, että Kempeleessä tutkitaan 14-vuotiaan tytön raiskausta. MTV:n mukaan epäillyt ovat turvapaikanhakijoita.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) järjesti tänään kriisipalaveriin oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) ja sisäministeri Petteri Orpon (kok.). Ylen tietojen mukaan pääministeri on keskustellut aiheesta tänään myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa.

Poliisi ei ole vahvistanut Kempeleen raiskaustutkinnassa epäiltynä olevien kansallisuutta, tai sitä, ovatko epäillyt turvapaikanhakijoita.

Ylen tietojen mukaan Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään lähiviikkoina raiskaustapausta, jossa epäiltynä on Suomessa vähän aikaa ollut irakilainen turvapaikanhakija.


_______________________________________

Uusi Suomi: Sisäministeriön Nerg 14-vuotiaan raiskaustapauksesta: ”Sydän särkyy – emme ole lintukodossa”

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on pohtinut tänään paljon suomalaista yhteiskuntaa. Syynä on eilisiltana Kempeleellä tapahtunut 14-vuotiaan tytön raiskaus, josta poliisi epäilee kahta ulkomaalaistaustaista 15–17-vuotiasta nuorta miestä.
- Minulla on hirveän paha olo sen nuoren tytön puolesta. Jokainen raiskaus on liikaa. Sydän särkyy, Nerg kuvailee tuntojaan ja mainitsee, että hänellä itselläänkin on tyttäriä, jotka nyt ovat jo aikuisia.

Tapaus on herättänyt niin voimakkaita tunteita ihmisissä, että poliisikin jo vetosi tänään suomalaisiin ylilyöntien välttämiseksi.

- Ymmärrän sitä pelkoa, Nerg kommentoi ihmisten tuntoja.

- Tämä on niin hankala tilanne suomalaisille, että tulee yhtä aikaa useita haasteita: pakolais- ja siirtolaiskriisi, vaikea taloustilanne ja terrorismi.

Nerg kuitenkin kokee, että yksi tapaus saa nyt suhteettoman huomion siihen nähden, että Suomessa on ennestäänkin seksuaalirikoksia, perheväkivaltaa ja myös kouluampumisia on ollut. Nergin mielestä näitä tapauksia yhdistävä tekijä on syrjäytyminen. Se on se ilmiö, johon pitäisi puuttua, eikä lamaantua järkyttävien tapahtumien edessä.

- Syrjäytymisen ehkäisy on tässä avainasemassa, riippumatta siitä, keitä ne syrjäytyneet ovat. Jokainen tarvitsee turvaverkon. Meidän pitää tehdä kaikkemme, että ehkäisisimme tällaisia tapauksia, Nerg korostaa.

Hänen mielestään Suomessa on erinomaiset viranomaiset, jotka hoitavat työnsä hyvin.

- Maailma on tämmöinen, Nerg sanoo viitaten ylipäänsä väkivallan tekoihin, myös Pariisin iskuihin.

- Tervettä pelkoa, tervettä järkeä pitää olla jokaisella. Emme ole lintukodossa, Nerg sanoo.

Kuvateksti: Nerg sanoo Uudelle Suomelle Kempeleen raiskaustapauksesta, että taustalla vaikuttava laajempi ilmiö on syrjäytyminen.