perjantai 27. marraskuuta 2015

Aamulehti: Poliisi: Uudet vastaanottokeskukset pitäisi sijoittaa poliisiasemien läheisyyteen

Aamulehti: Poliisi: Uudet vastaanottokeskukset pitäisi sijoittaa poliisiasemien läheisyyteen 27.11.2015
Kaleva: Poliisilla eri­koi­soh­jeis­tus hä­ly­tys­teh­tä­viin, jotka kohdistuvat vas­taa­not­to­kes­kuk­siin

Poliisihallituksesta ehdotetaan, että jatkossa vastaanottokeskukset pitäisi sijoittaa poliisiasemien läheisyyteen, enintään 20–30 kilometrin päähän asemasta.

Poliisihallituksen valvonnan ja hälytystoiminnan vastuualueen esimies, poliisiylitarkastaja Esko Kesti sanoo, että mikäli vastaanottokeskukset olisivat lähellä asemia, poliisilla olisi paremmat resurssit vastata hälytyksiin ja näkyvyyteen vastaanottokeskusten läheisyydessä.

Poliisi on viime päivinä kertonut julkisuuteen lisääntyneestä häiriökäyttäytymisestä vastaanottokeskusten liepeillä.

Kestin mukaan pienille paikkakunnille ja kauas poliisilaitoksista sijoitetut vastaanottokeskukset aiheuttavat poliisille päänvaivaa, sillä alueille poliiseja on muutenkin vähän käytössä.

- Niissä paikoissa ei voi lisätä valvontaa, tai sitten se alkaa näkyä hälytystehtävien hoidossa.

Vastaanottokeskuksissa poliiseja ovat työllistäneet eniten turvapaikanhakijoiden väliset yhteenotot.

Kesti sanoo, että vastaanottokeskuksiin sijoitettavia täytyisi alkaa jatkossa profiloida esimerkiksi sen mukaan, mistä maasta tai mihin heimoon henkilö kuuluu.

- Uskonnolliset ja poliittiset erimielisyydet ovat aiheuttaneet kähinää, ja tietyistä maista tulevien kuulumiset eri klaaneihin ovat aiheuttaneet ongelmia, kun kotimaasta on tuotu mukana erimielisyyttä.

Kärhämät vähenisivät, jos samanlaisen näkemyksen omaavat henkilöt sijoitettaisiin omiin vastaanottokeskuksiinsa, Kesti arvioi. Vastaavasti esimerkiksi lapsiperheet voitaisiin sijoittaa nykyisiin, kaukana poliisilaitoksista sijaitseviin vastaanottokeskuksiin.

Maahanmuuttovirasto vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen suhtautuu varovaisen myönteisesti poliisiylitarkastajan ehdotuksiin.

Kuuluvainen sanoo, että jatkossa poliisiaseman läheisyys pyritään ottamaan huomioon jo keskusten suunnitteluvaiheessa. Hän kuitenkin arvioi, ettei keskuksia ole aina mahdollista perustaa poliisiaseman lähelle.

Kuuluvainen pitää myös harkittavana ideana Kestin ehdotusta samanhenkisten turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta omiin vastaanottokeskuksiinsa.

______________________________

Kaleva: Poliisilla eri­koi­soh­jeis­tus hä­ly­tys­teh­tä­viin, jotka kohdistuvat vas­taa­not­to­kes­kuk­siin

Poliisilla on erikoisohjeistus hälytystehtäviin, jotka kohdistuvat vastaanottokeskuksiin. Asian vahvistaa Poliisihallituksen valvonnan ja hälytystoiminnan vastuualueen esimies, poliisiylitarkastaja Esko Kesti.

Kesti sanoo, että poliisin hälytysjärjestelmiin on syötetty vastaanottokeskusten osoitteita. Jos poliisi saa hälytyksen osoitteeseen, jossa sijaitsee vastaanottokeskus, hälytysjärjestelmä ilmoittaa siitä erikseen.

– Meillä on tietyt ohjeet partioille, miten tällaiseen hälytystehtävään suhtaudutaan ja miten menetellään, Kesti sanoo.

Poliisiylitarkastaja sanoo, että ohjeet ovat poliisin taktista tietoa, minkä vuoksi hän ei halua avata niitä tarkemmin.

– Sen voin sanoa, että yleensä hälytystehtävälle laitetaan aina tukipartioita. Paikalle menee hyvin harvoin vain yksi partio.

Useiden partioiden lähettäminen vastaanottokeskuksiin johtuu Kestin mukaan työturvallisuudesta.

– Siellä saattaa olla kymmeniä ihmisiä, ja yksi partio saattaisi jäädä touhun jalkoihin. Yritämme mennä paikalla sellaisilla resursseilla, että homma saadaan nätisti hallintaan. Sillä on myös ennaltaehkäisevä vaikutus, kun nähdään, että poliisi reagoi riittävästi näihin asioihin.

Viranomaiset ovat viime päivinä kertoneet lisääntyneistä hälytystehtävistä vastaanottokeskusten liepeillä. Samalla paine poliisin näkyvyydelle on kasvanut.

Kesti sanoo, että poliisi on pyrkinyt viime päivinä lisäämään näkyvää poliisipartiointia vastaanottokeskusten läheisyydessä.